Klar til krig

Han er forberedt på det verste, politisjef Michel Rompen i Charleroi, når England og Tyskland møtes på Stade du Pays lørdag kveld. I 15 ombygde garasjer kan politiet bure inne opptil 1000 bråkmakere natta over.

Cellene hvor politiet mener de kan stue opptil 80 arrestanter, er laget spesielt for EM. Ved Slovenia- Jugoslavia-kampen ble det ikke bruk for dem. Det kan det bli i morgen.

I dagene før kampen er det nærmest unntakstilstand i den belgiske industribyen. Politi, redningsmannskaper og sykehus er i alarmberedskap. 3000 politifolk er på plass i byen for å slå ned på det minste tilløp til bråk.

- Vi må være forberedt på det aller verste. Dette er en høyrisikofotballkamp. Men vi håper selvsagt at alle sikkerhetstiltakene gjør at vi unngår bråk, sier Michel Rompen, som er sjef for sikkerhet ved gendarmeriet i Charleroi.

Sikkerhetsmur

Stade du Pays med plass til 30000 tilskuere ligger i ei gryte, klemt inn mellom bolighus og trange gater. Opptøyer og ukontrollerte bevegelser her vil gi fatale følger. Derfor vil arenaen på kampdagen være en sikkerhetsmur på et par hundre meter i hver retning.

Her kommer ingen inn uten billett med riktig farge.

Tragedien på Heysel stadion i Brussel for 15 år siden er ikke glemt. Da tørnet supportere fra Liverpool og Juventus sammen, 39 mennesker ble drept og over 400 ble skadd.

Nå setter Euro 2000 og politiet alt inn på å hindre sammenstøt. Innenfor sikkerhetssonen er engelskmenn og tyskere fullstendig atskilte. Ute i byen kan de menge seg.

- Men politiet vil slå ned på det minste tegn til bråk, sier Michel Rompen.

Nazisymboler og -sanger er strengt forbudt. På utekafeene i byen skal ølet drikkes av plastbegre. Innenfor sikkerhetssonen er alkohol totalforbudt. Belgisk lov gir adgang til å bure folk inne i tolv timer ved det minste tegn til ordensforstyrrelse, sier Rompen.

Uten billetter

Så mange som 20000 engelske fotballsupportere kan være på vei til Charleroi. Bare 5000 billetter er tilgjengelige for engelske supportere på legalt vis.

- Det er helt umulig å si hvor mange som kommer. Til England- Portugal-kampen var det tippet 17000 engelske supportere. Det kom bare 1000 uten billetter, sier Rompen.

Ifølge engelsk politi skal om lag 1000 engelske bråkmakere befinne seg i Belgia eller Nederland under EM. Kategori C kalles de verste fotballpøblene av politiet. Det er dem Charleroi frykter.

<B>BUR:</B> Inntil 80 pøbler kan stues inn her over natta. Foran kampen England-Tyskland er politiet i høyeste beredskap.