DOPINGLEGE: Trine Hattestad ble frikjent for dopinganklagene etter at Helge Oftebro kom til bunns i saken hennes. Nå arbeider Oftebro med Erik Tysses dopingsak. Foto: Reuters / Scanpix
DOPINGLEGE: Trine Hattestad ble frikjent for dopinganklagene etter at Helge Oftebro kom til bunns i saken hennes. Nå arbeider Oftebro med Erik Tysses dopingsak. Foto: Reuters / ScanpixVis mer

- Klare paralleller mellom Trine og Erik

Helge Oftebro sørget for at Trine Hattestad ble frikjent for doping. Nå arbeider han med Tysse-saken.

||| (Dagbladet): - Mannen som framfor noen bør takkes for at Trine nå er fri, er overlege Helge Oftebro på dopinglaboratoriet ved Aker.

Dette sa Hans B. Skaset, daværende leder i Norges Idrettsforbund, til VG 22. januar 1990. Da var Trine Hattestads mareritt akkurat over - hun var frikjent for dopinganklagene, takket være innsatsen til dopinglaben på Aker.

- Det er Oftebros initiativ og forskningsarbeid som har gitt dette gledelige resultatet. Oftebro og Nils Normann har i største hemmelighet jobbet for å sørge for frifinnelsen, sa Skaset.

- Paralleller Nå er Oftebro i gang igjen, denne gangen med Erik Tysses dopingsak. Kappgjengeren ble tatt for bruk av CERA (tredjegenerasjons EPO) etter en urinprøve 1. mai etter et stevne i Italia. Legen mener det er klare paralleller mellom Trine Hattestads og Erik Tysses saker.

- Det er klare paralleller mellom de to sakene. Da Hattestad først ble dopingtatt var det nok å bare påvise det ulovlige stoffet (et anabolt steroid), så var man dopingtatt. Etter at vi påviste klare svakheter ved testmetoden, forandret man den og innførte minimumsverdier, sier Oftebro til Dagbladet.

- Testingen av CERA er på samme punkt i «utviklingen» som testingen av anabole steroider var i 1989 da Trine ble tatt.

Peter Hemmersbach, nåværende sjef for dopinglaboratoriet på Aker, mener testen som felte Erik Tysse er god.

FAKSIMILE: I VG 22. januar 1990 fortalte daværende leder i Norges Idrettsforbund om Helge Oftebros innsats for å frikjenne Trine Hattestad.
FAKSIMILE: I VG 22. januar 1990 fortalte daværende leder i Norges Idrettsforbund om Helge Oftebros innsats for å frikjenne Trine Hattestad. Vis mer

- Det er ingen større fare for «falske positive» med urin- enn blodprøve, sa Hemmersbach til Dagbladet i går.

- Åpent sinn Det sies at uten innsatsen til Oftebro og dopinglaben på Aker, hadde aldri Trine Hattestad blitt frikjent. Oftebro har nå startet på den samme prosessen i Tysse-saken, han skal nå til bunns i testmetoden for CERA.

- Jeg prøver nå å jobbe systematisk for å skaffe mest mulig dokumentasjon om metoden som er brukt. Det er ikke alltid så lett som privatperson, så jeg skulle gjerne hatt med Antidoping Norge på laget eller i alle fall hatt dem i ryggen som støttespillere, sier Oftebro.

Idrettslegen går nå inn i saken med et åpent sinn - akkurat som han gjorde i saken med Trine Hattestad.

- Tysse-saken kan ende i alt mulig. Jeg har ikke sagt det er total likhet i ting, men det er parallelle ting. I Hattestad-saken viste det seg at systemet tok feil og man fikk et forbedret system. Jeg sier ikke at dette på noen måte blir resultatet nå, men utgangspunktet er det samme. Jeg går inn i saken med et åpent sinn, hva resultatet blir vil tiden vise, sier Oftebro.

Tysse foreslo Oftebro Den siste parallellen mellom Hattestad og Tysse er advokat Gunnar Martin Kjenner. Kjenner representerte Solberg under dopingprosessen i 1989 og 90, han satt også ved Tysses side da kappgjengeren holdt pressekonferanse på tirsdag.

- Jeg var ikke klar over Oftebros innsats under Hattestad-saken før i ettertid - jeg vet per i dag heller ikke hva arbeidet besto i, sier Gunnar Martin Kjenner til Dagbladet.

Kjenner søkte i andre miljøer da han lette etter en ekspert som kunne bistå dem. Tislutt var det Erik Tysse selv som kom opp med navnet Helge Oftebro.

- Erik kom opp med forslaget, jeg syntes det hørtes veldig spennende ut på grunn av kompetansen hans, sier Kjenner.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Trine Hattestad uten å lykkes.