French Open 2019: Casper Ruud

Klarer Casper det neste steget i Paris kan vi slutte å snakke om Ruud vs Becker i Barcelona 1992

27 år etter at pappa Christian møtte Boris Becker i OL, er unge Casper (20) på kollisjonskurs med Roger Federer i Paris. Det kan skje denne uka.

BEDRE PÅ ALT: Casper Ruuds to hånds backhand er like sårbar som den en gang var. Det slaget er bare en av mange betydelige forbedringer. Og derfor er Casper Ruud klar for andre runde i Paris. Går han til tredje, og han har det inne, venter Roger Federer. AP Photo/Alessandra Tarantino
BEDRE PÅ ALT: Casper Ruuds to hånds backhand er like sårbar som den en gang var. Det slaget er bare en av mange betydelige forbedringer. Og derfor er Casper Ruud klar for andre runde i Paris. Går han til tredje, og han har det inne, venter Roger Federer. AP Photo/Alessandra TarantinoVis mer
  • Casper Ruud – Ernests Gulbis 6-2, 7-6, 6–0

EN MEGET VANSKELIG kamp i andre runde av French Open 2019 står mellom Casper Ruud og den potensielle drømmekampen som trekningen av årets andre grand slam turnering har gitt oss.

Vi er «bare» tre, fire eller fem sett unna en match norsk tennis har drømt om siden pappa Christian Ruud var nummer 39 på verdensrankingen.

Pluss det faktum at verdenstreer Roger Federer (37) selvfølgelig må gjøre sin del av jobben.

PAPPA CHRISTIAN RUUD er inntil videre Norgs beste tennisspiller gjennom tidene og spilte tredje runde på Roland Garros i 1995 og 1999. Likevel er det første runde kampen mot Boris Becker i Barcelona 1992, da han som 312 i verden tok tyskeren med fem grand slam-titler til fem lange sett i OL (to av dem gikk til tie break i Beckers favør), som (litt urettferdig) henger ved navnet hans. Og nå er sønnen hans i ferd med å åpne døra for en tilsvarende gigantmatch sett med norske tennisøyne, seieren over latvieren Ernests Gulbis var i alle sammenhenger overbevisende.

Tre strake sett gjennom to timer og tretten minutter er i nabolaget til kort prosess.

At Casper Ruud er i form er lett å se.

FOR ETT ÅR siden gikk Casper Ruud til andre runde på Roland Garros gjennom kvalifiseringsspill i uka før turneringa. Nå er han der igjen. Men denne gangen, som direkte kvalifisert, har han ikke tre stressende kamper i beina fra uka som gikk.

Bare god og nødvendig trening.

Den helt perfekt oppladningen.

CASPER RUUD ER nummer 63 på verdensrankingen inn i French Open. ATP-rankingen har en årssyklus, stryker og legger til resultater på bakgrunn av fortid og nåtid, og forteller egentlig mer om kvalitet og stabilitet, enn form de siste månedene/ukene. Men ser du på rankingen som heter "Race to London" – den som utelukkende bygger på tennisåret 2019 og som handler om plassene til sesongavslutningen i London – ligger Casper Ruud på 38. plass.

Det gir ingen plass sammen Novak Djokovic (1), Rafael Nadal (2), Stefanos Tsitsipas (3) og Roger Federer i ATP-finalen i London, det er bare de åtte beste i veden som skal dit.

Men det forteller at formen til Casper Ruud er bedre enn verdensrankingen.

Og i Paris, når det handler om å ta det neste steget og gi seg selv muligheten til å møte Roger Federer på Roland Garros, er det formen som gjelder.

DA CASPER RUUD gikk til andre runde i Australian Open for snart halvannet år siden, var det mange som ventet/trodde at det neste steget ville gå fort. Det er ikke sånn det virker i tennis. Det er ikke sånn det virker i idrett. For der en gutt eller jente er klar som 18-åringer, andre som 19 eller 20-åringer, har du de som trenger å skynde seg langsomt for å nå sitt potensial.

Se på Martin Ødegaard.

Da Casper Ruud tok det første virkelige store internasjonale steget mot den karrieren som nå er i ferd med å utfolde seg, minnet jeg om fotballyndlingens vei siden signeringen for Real Madrid tilbake i 2016.'

DET KAN FORTSATT være greit å ha de tankene i hodet. Tennis og fotball på nivåene vi nå snakker om, det ypperste i verden, trenger den tiden det trenger. Men akkurat som Martin Ødegaard har tatt enorme steg, har Casper Ruud gjort det samme.

Han er blitt litt bedre på alt, ikke minst pa serve returer og backhand slagene under press.

På forehand sida – Casper Ruuds varemerke – har han utviklet noe som begynner å likne på et dødelig våpen.