Klarer ikke å ta tilbake medaljene

IOK-president Jacques Rogge vil gjerne ta tilbake alle medaljene fra OL-juksemakerne. Men han klarer det ikke.

Rogge vil, men får det ikke til.

- Personlig stripper jeg gjerne alle medaljene fra dem, men det har vi ikke juridisk rett til å gjøre. I mine øyne kan ikke disse (utøverne) lenger ses på som idoler og forbilder for unge mennesker, sa Rogge fredag. Rogge holdt et foredrag i Rådhuset i Oslo fredag, i forbindelse med 50-års jubileet for OL i 1952. Til stede var næringslivsledere, idrettsledere og andre spesielt inviterte.

- Du er frikjent inntil det motsatte er bevist. Det er en fundamental del av rettssystemet og noe vi må rette oss etter.

Han betegnet dopingondet som idrettens desidert største trussel og utfordring i tiden som kommer.

- Er du overrasket over det voldsomme oppstyret rundt saken i Norge?

- Jeg vil ikke kalle det oppstyr, men det er en dyp moralsk forankring i det norske folk. Følelsene blir nok også sterkere fordi det er norske utøvere involvert på medaljeplassene. Jeg håper ikke at NIF tar denne saken til idrettens voldgiftsrett (CAS), sa Rogge.

Den mektige idrettslederen framholdt igjen at IOK ikke kan dømme utøvere så lenge det ikke foreligger positive dopingprøver etter de aktuelle øvelsene.

- Vi er uenige med NIF i denne saken, men moralsk sett er jeg helt på linje med Kjell Kran. Dersom jeg ønsket å bli populær i Norge, hadde jeg tatt medaljene fra dem. Da ville jeg vel blitt en helt her, sa Rogge spøkefullt.

Østerrike i søkelyset

Rogge varslet at det kan komme flere diskvalifikasjoner i etterkant av OL i Salt Lake City. Østerrikerne er innkalt til en høring. Den finner sted i Lausanne til helgen.

- Det kan komme flere diskvalifikasjoner etter gjennomgangen vi skal ha i helgen, fortsatte Rogge.

- Hele den østerrikske langrennstroppen må stille opp. All form for bruk eller manipulasjon av blod er ulovlig. Vi behøver derfor ikke å påvise noen dopingmidler til funnene som ble gjort. Det som gjenstår, er å linke blodfunnene til utøverne. Det er en eventuell utfordring, sa Rogge.

- På en av pakningene som ble funnet, har vi en dato som skriver seg fra før OL-start.

Christian Hoffmann og Mikhail Botvinov tok sølv og bronse bak nå dopingavslørte Johann Mühlegg på tremila i OL. Dersom IOK finner kritikkverdige forhold rundt østerrikerne, kan Kristen Skjeldal ende opp som medaljør. Han endte på fjerdeplass på 30-kilometeren.

FÅR DET IKKE TIL:</B> Rogge vil gjerne ha medaljene tilbake. Dét vil Gerhard Heiberg også. Men de klarer det ikke.