AVKLEDD: Manchester City har dominert i hjemlig liga, men er ille ute med tanke på avansement fra Champions League. Vicent Kompany og lagkameratene fikk blant annet stryk av Thomas Müller (t.v.) og Bayern München tidligere i høst.Foto: SCANPIX/EPA/TOBIAS HASE
AVKLEDD: Manchester City har dominert i hjemlig liga, men er ille ute med tanke på avansement fra Champions League. Vicent Kompany og lagkameratene fikk blant annet stryk av Thomas Müller (t.v.) og Bayern München tidligere i høst.Foto: SCANPIX/EPA/TOBIAS HASEVis mer

Klarer ikke knekke Champions League-koden

Mancini har aldri kommet lengre enn kvartfinalen. I kveld kan det være slutt.

Champions League direkte i fotballstudio fra kl. 20.45.

(Dagbladet): Manchester City er avghengige av hjelp fra poengløse Villarreal skal klubbens første Champions League-eventyr fortsette også etter jul. Samtidig må gruppevinner Bayern München beseires på Etihad Stadium.

De lyseblås avansementsskjebne ligger med andre ord i andres hender, noe som står i skarp kontrast til hvordan laget framstår i Premier League, hvor de i aller høyeste grad holder i tømmene.
Midtstopper og kaptein Vicent Kompany mener klubbens problemer først og fremst handler om en uheldig trekning.

- Vi har erfaring fra turneringen. Kanskje ikke som klubb, men individuelt har vi nok erfaring. Slik jeg ser det, er den eneste grunnen til at vi ikke har kvalifisert oss ennå at vi havnet i den tøffeste gruppa, sier belgieren.

Annen rytme Viasat-kommentator Roar Stokke mener imidlertid at man ikke skal undervurdere betydningen av at City er debutanter i dette selskapet, selv om flere spillere har fartstid fra Champions League fra tidligere.

SLITER MED Å KNEKKE KODEN: Roberto Mancini har fortsatt til gode å få det til i Champions League-sammenheng. I Inter ble det to kvartfinaler og to åttedelsfinaler før José Mourinho overtok og ledet klubben til topps i turneringen. I kveld kan det fort være slutt for nyrike Manchester City allerede etter gruppespillet.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
SLITER MED Å KNEKKE KODEN: Roberto Mancini har fortsatt til gode å få det til i Champions League-sammenheng. I Inter ble det to kvartfinaler og to åttedelsfinaler før José Mourinho overtok og ledet klubben til topps i turneringen. I kveld kan det fort være slutt for nyrike Manchester City allerede etter gruppespillet.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

- Jeg vil sitere Fabio Capello når han sier at når han plukker spillere til landslaget, legger han spill i europacupene mer til grunn enn prestasjoner i Premier League. Det handler om rytme, taktikk og forståelse for scenen. Det er viktigere enn den agressive tut og kjør-tilnærmingen, som råder i hjemlig liga. Premier League er mer rock 'n'roll, mer underholdende, mer kraftfullt. Det er en helt annen rytme. City har vært fantastisk gode i Premier League, men behersker ikke rytmen og taktikken i Europa i samme grad.

I skyggen av Mourinho City-sjef Roberto Mancini ledet Inter til rikelig med hjemlig suksess, men fikk det aldri helt til så fort laget beveget seg utenfor Italias grenser. Det begynte lovende med to strake kvartfinaler før resultatpila pekte nedover med to åttedelsfinaler. Deretter kom José Mourinho og ledet Milano-klubben til deres første tittel i den gjeveste europacupen siden 1965 på andre forsøk.

Selv om Stokke tror Mancini sitter trygt ut sesongen uavhengig av utfallet i kveldens kamper, men er ikke overbevist om at den tidligere Sampdoria-spilleren har evnene som skal til for å lykkes i Champions League.

- Det er Mancinis store problem. Han klarte aldri å forløse potensialet som lå i Inter. I stedet kom Mourinho inn, tilførte laget en annen taktisk dimensjon og førte laget til topps i Champions League. Fotball handler om erfaring og rutine, og det gjelder ikke bare spillere, men også klubben som sådan. Akkurat det mangler City. Kvalitativt er de gode nok, men rytmen og taktikken skiller seg fra Premier League, sier Stokke.

- Bedre enn Napoli Mancini selv tar ingenting på forskudd, men understreker viktigheten av å kun konsentrere seg om det de kan gjøre noe med, og det er en bayersk gigant på Manchester-besøk.

- Vi har én kamp igjen, og man skal aldri si aldri. Jeg mener vi iallfall bare bør tenke på å slå Bayern München. Etterpå, dersom resultatet går
vår vei i Villarreal, vil det være fint, sier italieneren, ifølge Sporting Life.

SAKEN I EGNE HENDER: Edinson Cavani og Napoli er videre til åttedelsfinale med seier mot Villarreal.Foto: SCANPIX/AP Photo/Salvatore Laporta
SAKEN I EGNE HENDER: Edinson Cavani og Napoli er videre til åttedelsfinale med seier mot Villarreal.Foto: SCANPIX/AP Photo/Salvatore Laporta Vis mer

Skulle det gå veien, tror City-sjefen det kan være mye moro i vente utover vinteren og våren.

- Dersom vi går videre, vil vi utgjøre et problem for de øvrige lagene. Vinner vi, og Napoli ikke slår Villarreal, vil det være et viktig øyeblikk.

Skulle derimot Napoli innfri favorittstempelet mot et sterkt skadeplaget Villarreal, mener Mancini at ikke nødvendigvis det beste laget går videre:

- Jeg mener vi er et bedre lag enn Napoli, men Napoli slo oss i Napoli. Vinner de også mot Villarreal, fortjener de å gå videre. Det må vi bare akseptere.

Mer kynisme Kanskje er det likevel en slik nesestyver City trenger for å knekke Europa-koden, mener Stokke.

Oslo, 28.7.2002: Tv-intervjuet. Roar Stokke kommenterer Champions League på TV3. Han elsker fotball, men synes mange spillere er bortskjemte og over- betalte.
Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
Oslo, 28.7.2002: Tv-intervjuet. Roar Stokke kommenterer Champions League på TV3. Han elsker fotball, men synes mange spillere er bortskjemte og over- betalte. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer

- Mannskapet er godt nok, men kanskje trenger City noen lærepenger, slik som United fikk høsten 2005. Med et tilbakeslag i Champions League, er man nødt til å innta en annen tilnærming, og det handler i Citys tilfelle mye om forsvarsspillet, sier trønderen, og peker blant annet på hvordan City ble avkledd i München og alle sjansene Napoli slapp til på Etihad Stadium:

- Større kynisme er et nøkkelord. Det har også Barcelona, men bare på en annen måte. Det kalles gjenvinning, og skjer høyere opp i banen. Manchester Uniteds suksessoppskrift har derimot vært å ligge -lavere og mer kompakt, drar ned tempoet og satser på kontringer. City må lære seg hva som er best for dem. Den offensive slagkraften er iallfall på linje med Barcelona og Real Madrid.