Tennisstjerna etter innbrudd og knivangrepet

- Klarer ikke stole på menn

Petra Kvitová er tilbake i verdenstoppen i tennis, men det grusomme innbruddet for to og et halvt år siden har satt sine spor.

TILBAKE: Petra Kvitová åpner opp om de mentale utfordringene etter angrepet som skadet venstrearmen hennes i 2016. Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB Scanpix
TILBAKE: Petra Kvitová åpner opp om de mentale utfordringene etter angrepet som skadet venstrearmen hennes i 2016. Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB ScanpixVis mer

Neste måned er Petra Kvitová tilbake på gressbanene i Wimbledon, som en av favorittene. Det var der hun vant to titler tidlig i karrieren og ble spådd en lysende karriere, etter den andre i 2014.

I januar i år var den tsjekkiske tennisstjerna endelig tilbake i en ny Grand Slam-finale, som hun dessvere da hun tapte mot det nye stjerneskuddet Naomi Osaka fra Japan.

Likevel var den finaleopptredenen kanskje karrierens høydepunkt for Kvitová. I mellomtida har hun nemlig vært gjennom et grusomt innbrudd og angrep i sin egen leilighet hjemme i Prostejov i Tsjekkia.

I et åpenhjertig intervju med The Guardian forteller 29-åringen for første gang om inntrengeren som kunne ha drept henne.

- Kunne drept meg

Det var i desember 2016 at tennisspilleren åpnet døra for å slippe inn det hun trodde var rørleggeren. Han ba henne skru på vannet på badet. Så dro han fram en 25 cm lang kniv og begynte å true henne.

Instinktivt grep Kvitová om knivbladet med venstrehånda og kom seg fri fra gjerningsmannens grep og falt på gulvet. Hun forsøkte å få tak i telefonen, men han dyttet den vekk. Hun reiste seg og mens blodet fosset ut av hånda, trodde Kvitova at dette var slutten.

- Han visste at jeg kom til å ringe politiet, så ja, han kunne ha drept meg, sier Kvitová til The Guardian.

Hun husker selv ikke hvor lang tid det tok, kanskje 5-10 minutter, men Kvitová begynte å snakke med angrepsmannen og fikk ham til å ta pengene hennes (omkring 3500 kroner) og stikke av.

Kvitová ringte politiet og sykehuset, og fikk de til å kontakte en håndlege hun kjente fra før. Det kan ha reddet tenniskarrieren. Den keivhendte tennisspilleren hadde nemlig blitt kuttet opp på alle fingrene, og nervetrådene i tommelen og pekefingeren hadde blitt kuttet av.

Den dag i dag har hun fortsatt ikke 100 prosent førlighet i fingrene.

Stoler ikke på menn

Fem måneder seinere var hun tilbake på tennisbanen. Den mentale styrken til Kvitová har imponert en hel tennisverden, men tennisspilleren forteller at angrepet har ført til at hun ikke lenger klare å stole på folk, og i særdeleshet menn.

- Jeg gikk ikke ut på lang, lang tid. Jeg var bare rundt folk jeg kjente, særlig familien, fordi jeg ikke stolte på noen. Det er veldig vondt.

- Jeg stoler ikke på folk nå. Særlig menn. Det er derfor jeg er singel, tror jeg. Jeg stoler på folk jeg har kjente lenge, men jeg klarer ikke stole på folk jeg har kjent i kort tid. Jeg kan ikke ta en taxi alene med menn. Når jeg er i byen eller på gata, løper jeg nesten. Noen ganger har jeg følelsen av at noen er rett bak meg. Det er tøft, forteller Kvitová åpenhjertig.

Sakte, men sikkert, har hun gjenvunnet sin selvtillit og selvstendighet i det hun beskriver som en tung, mental prosess.

- Jeg bodde med familien min i tre måneder, og nå bor jeg for meg selv i Praha. De første månedene var tøffe. Jeg kunne ligge i senga, og om jeg hørte en lyd fra badet tenkte jeg «Herregud». Jeg ønsket å bli meg selv igjen. Det var grusomt at mor og far, brødrene mine, trenerne mine måtte gjøre alt for meg.

Lenge så det ikke ut til at politiet ville finne gjerningsmannen bak overfallet. Men ett år etter ble 33 år gamle Radim Zondra pågrepet av tsjekkisk politi. I mars i år ble han dømt til åtte års fengsel for overfall og innbrudd.

I starten av 2018 var hun nede på en 29. plass på verdensrankingen, men de siste 18 månedene har hun flest seire av samtlige på WTA-touren med sine åtte og har klatret tilbake til en femteplass.

Til Wimbledon er hun nå regnet som den nest største favoritten, kun bak Serena Williams.