STYRER STØTT:  Mens spillere og ledere har forlatt Stabæk de siste ukene, har Petter Belsvik kommet bra i gang med å utvikle et helt nytt mannskap. Nå finnes det visst også penger til gode kjøp. FOTO: Morten Holm / Scanpix.
STYRER STØTT: Mens spillere og ledere har forlatt Stabæk de siste ukene, har Petter Belsvik kommet bra i gang med å utvikle et helt nytt mannskap. Nå finnes det visst også penger til gode kjøp. FOTO: Morten Holm / Scanpix.Vis mer

Klart bedre enn sitt rykte

Det kan godt være Stabæk rykker ned, men inntil videre løser spillere og trenere den sportslige krisen fint.

LA MANGA (Dagbladet) Er du glad i fotball, blir du for tida i godt humør av å se på Stabæk-treninger. Ikke fordi nivået overstiger alle de Blaa supporternes sportslige drømmer om hvordan det er mulig å holde en lekk fotballskute flytende, men fordi absolutt alle på det synkende skipet hjelper til med jobben.

Det er vel omtrent der norsk toppfotball var for lenge siden da betalingene begrenset seg til de sedlene det var mulig å få inn i en liten brun konvolutt og klubbene var idrettsforeninger i stedet for aksjeselskap. Nå kan det være hyggelig nok i dagens fotballbedrifter også, men det gjelder å ikke selge sjela si.

Der har Stabæk rent juridisk nøyd seg med å selge alt mulig annet. I hvert fall inntil en eller annen dommer erklærer klubben skyldig i å ha forbrutt seg ikke bare mot investorenes lommer, men også mot fellesskapets regler.

I PÅVENTE av den dommen lever Stabæks A-lag for herrer greit på gresset halvannen måned før seriestart. Det trenes hardt og det trenes klokt. Under Petter Belsviks romslige ledelse er det på noen uker blitt skapt et ambisiøst fotballmiljø. Stabæk 2012 er blitt klubben for de unge godt skolerte fra eget hus og de håpefulle utenfra som har mye å bevise etter litt motgang her og der.

Foreløpig virker miksen god. Etter årevis med skikkelig ungdomsarbeid har klubben utviklet jevnt med bra spillere. Mot Deportivo Mineira (2 - 0) var 16 år gamle Herman Stengel kaptein og var hverken preget av stundens øyeblikk eller den juridiske saken der fotballtalentet hans kanskje skal fastsettes i kroner og øre. Eller helst et antall fantasimillioner som ennå ikke kler nivået hans.

Herman klarer seg nok uansett.

DET gjør kanskje også Stabæk uten investorenes stettglass. For kjennerne av treningskulturen på disse vinterleirene på La Manga er det lett å se forskjellen:

•• I går debuterte årets mulige storsatsing Richardo Clark uten å bli høyrøstet heiet fram av slitne rødvinsstemmer fra sidelinja.

Joda; Stabæk-familiens pater Ingebrigt Steen Jensen hadde en bitte liten støttegruppe nedom forleden for å sjekke nivået, men de store eplekjekke gutteturene fra Bærum har nok hatt sin tid. I den sure februarvinden var det bare trauste fotballarbeidere rundt laget.

DERFOR ble Petter Belsvik stående alene igjen etter kampen å forklare hvorfor amerikanske Clark blir en riktig investering med pengene man kanskje ikke har. Bare det å få en spiller med 29 landskamper for USA og internasjonal scoring så seint som i forrige måned, framstår som en bragd av godt gammelt fiksermerke for en klubb som skulle være ribbet og klart for nedrykk også utenfor rettssalen. Så enkelt blir det ikke, og Richardo Clark kan bli en av grunnene til det.

Med et hastig sammenrasket mannskap kan overgangen fra konsentrert forsvarsjobbing til få, raske angrep bli viktig for å holde plassen. Selv på en enslig omgang mot ivrig, men begrenset motstand fra et lokalt spansk 3.divisjonslag,  rakk Clark å vise at dette er en fase av spillet han behersker godt. Amerikaneren er flink til å skaffe seg rom uten for stor risiko, har fart til å dekke store områder pluss fot og blikk til å tre gjennom pasninger i lengderetningen.

KANSKJE må Stabæk i nøden benytte han som midtstopper for å få et høyere individuelt ferdighetsnivå der. Det avhenger av utviklingen fram til seriestart, men uansett er han til å bruke:

•• Som flere av klubbens nye spillere passer Ricardo inn i den sportslige redningspakken.

Hvordan han har havnet der er like diffust som resten av det internasjonale overgangsmarkedet. Noen snappet opp at amerikaneren ikke fikk spilletid hos Eintracht Frankfurt i 2.Bundesliga og noen i den nedbemannete administrasjonen lyktes med tilnærmingen.

Med mangel på lederskikkelser i hvert ledd framstår uansett Ricardo Clarke som en interessant mann, selv om han hadde sine grove miss for USA i siste VM. Men det blir neppe slike mer eller mindre tilfeldige feil som avgjør denne Stabæk-utgavens framtid i Tippeligaen. Der gjelder det først og fremst å skape stabilitet med et mannskap som kanskje ikke rent individuelt er så bra rustet for oppgaven.

Da hjelper det med en onkel eller flere fra Amerika som har fått løftet en såpass talentfull spiller gjennom den nasjonale skole -og klubbfotballen.

Selv for de av Stabæk-fansen som måtte synes de forlengst har fått sin dose av rike onkler og familieuhygge.