Klart de flyr

Amerikansk seier i tidenes første hopp-VM for jenter. Sånn blir det suksess av.

||| DET HAR FALT mange store ord rundt jentenes første VM-hopprenn. Historisk sett er det grunn til det, men som i de fleste festtaler er det enkleste det beste.

Som for eksempel da 14-årige Maren Lundby satt utfor som nummer en og ble spurt om hun ikke følte denne anledningen svært historisk:

- Jeg tenkte ikke på det, sa Maren.

For hva er egentlig så spesielt med at jenter hopper på ski?

KANSKJE AT DE trenger mer fart. VM-bakken i Liberec er ganske spesiell. Der subber hopperne nesten unnarennet idet de drar over kulen. Med så lav fart som enkelte av jentene fikk i snødrevet, ble resultatet store forskjeller og ett stikk til ledelsen i den internasjonale olympiske komite (IOC) som foreløpig har ment at kvaliten på jentehopp er for varierende til at dette skal bli OL-gren.

Men det ble med det ene stikket.

FOR DA LINDSEY Van kom med alt det selvfølgelige trøkket som kjennetegner store amerikanske idrettsstjerner og vant dette første VM-hopprennet, var saken egentlig avgjort:

• • Ingen kan stoppe jentehopperne nå.

Alle hindringene blir midlertidige; akkurat slik kampen for kvinners rettigheter i åpne, demokratiske samfunn ellers er vunnet steg for steg de siste 150 år.

DENNE HISTORISKE treigheten sliter selv spesialistene med å hoppe over. Men de prøver.

20.april starter en rettsak i den canadiske delstaten British Columbia der en gruppe jentehoppere har stevnet arrangørkomiteen for Vancouver-OL for brudd på diskrimineringsloven.

Etter at IOC for tre år siden sa nei til å inkludere jentehopp på programmet til lekene i 2010, har hoppentusiastene funnet et juridisk smutthull. Spørsmålet som retten skal ta stilling til, er som følgende:

• • Kan et delvis statfinansiert kanadisk idrettsarrangement bryte nasjonale diskrimineringslovgivning?

- På den måten kan ikke arangørene skjule seg bak at de bare utfører IOCs beslutning. De bruker jo statlige midler for å få til dette, sier jentenes advokat Ross Clark.

FÅR JENTEHOPPERNE IKKE medhold i denne saken, blir Sotsji 2014 første OL-sjanse. De fleste av de beste jentene er ikke eldre enn at de greit holder ut denne ventetida, selv om det burde vært unødvendig:

- Dette er en avgjørende konkurranse for framtida til jentehopping, sa Gian Franco Kasper, president i det internasjonale skiforbundet (FIS) før rennet.

Det var en vel dramatisk beskjed ettersom det eneste konkurransen viste er at det ikke er noe spesielt med jenter som hopper. Akkurat som i andre idrettsgrener er det forskjell på forutsetningen mellom kjønnene. For anledningen hadde jentene trengt litt mer fart, men resten fikset de selv. Under hoppdressen fikk kjønnet være som det er.

DET ER DEN samme naturlige gleden ved å hoppe som er bakgrunnen for at Anette Sagens tok Norges første VM-medalje i dette mesterskapet.

For oss har hun vært en topputøver lenge. Den individuelle prestasjonen var stor, men nok en gang passet det bra at Norge ikke kom høyest på seierspallen.

Anette Sagen har vært en flott frontfigur her hjemme for jenters naturlig rett til å fly. Likevel blir det enda mer makt bak kravet med en amerikansk vinner. I USA satser skiforbundet bare på jentehopp. Midlene fordeles mellom sju jenter og null gutter.

Det er ingen ideell blanding, men fortsatt er ikke hverdagen i internasjonal toppidrett kjønnsmesig perfekt. Da hjelper det å ha den sterkeste markedsaktøren til å presse på.

Dette var første og siste gang det var noe spesielt med jentehopping.