Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klart for åpningsseremoni: Disse har båret flagget tidligere

Klokka 12 i dag marsjerer de norske utøverne inn til åpningsseremonien i Pyeongchang, anført av Emil Hegle Svendsen. Dette er noen av flaggbærerne fra tidligere OL.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hegle Svendsen vil følge i fotsporene til flere av våre største vinterhelter når han bærer det norske flagget under åpningsseremonien. Blant de som tidligere har fått denne oppgaven finner vi både Liv Grete Skjelbreid, Bjørn Dæhlie, Bjørn Wirkola og Hjalmar «Hjallis» Andersen.

De norske flaggbærerne har ofte endt opp med å prestere godt i det samme mesterskapet. I 12 av 22 vinter-OL har flaggbæreren tatt medalje, enten individuelt eller som del av et lag, og i 9 tilfeller har mesterskapet endt med gull for den som bar flagget under åpningsseremonien.

I utgangspunktet var Marit Bjørgen tiltenkt denne oppgaven i Pyeongchang, men hun takket nei med hensyn til forberedelsene til morgendagens skiathlon.

Dersom Bjørgen hadde takket ja til å bære flagget, ville hun blitt den tredje kvinnen til å gjøre dette for Norge, etter Skjelbreid i 2002 og skøyteløper Bjørg Eva Jensen i 1984.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Fikk bære flagget to ganger

Å være flaggbærer i et OL er noe de fleste bare får oppleve én gang. En mann har imidlertid fått gjøre dette for Norge ved to anledninger.

Skøyteløper Knut «Kupper’n» Johannesen bar flagget både i 1960 og 1964. «Kupper’n», som er kjent for uttrykket «sølv er nederlag», tok også gull i begge mesterskapene, på 10000 meter i 1960, og 5000 meter i -64.

Et blikk på de tidligere flaggbærerne viser også en gammel OL-gren de fleste kanskje ikke har hørt om. I 1928 ble den norske troppen ledet inn av Ole Reistad, som deltok i militært patruljeløp.

Grenen, som anses som opphavet til moderne skiskyting, var en lagkonkurranse som inneholdt både langrenn og rifleskyting. Hvert lag bestod av en patruljefører og tre patruljemedlemmer. Reistad var patruljefører under mesterskapet i 1928, og ledet det norske laget til OL-gull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!