Klart for «Den lille finalen»

KOBE (Dagbladet): Rivaldo dundret inn den første, Ronaldo trillet inn den andre og så handlet alt om kvartfinalen mot England, som med David Beckham i spissen satt på tribunen og så et lurvete Brasil med forsvarsproblemer.

Åttendedelsfinalen på Kobe Wing Stadium var den sjette i denne VM-turneringa. I de fem foregående har det meste av etterpåpraten handlet om spillet, scoringene, prestasjonene og følelsene. Men da tapre, gode og feildømte Belgia ble hjemsendt etter planen og et gedigent dommer-ran, var det svært få, om noen, som ofret de nitti minuttene en tanke.

Sjøl den hårreisende annuleringen av Marc Wilmots heading til det som burde gitt Belgia 1- 0 ble en parentes.

Fra klokka 22.20 japansk tid i går kveld begynte nemlig nedtellinga til det som allerede er døpt «Den lille finalen».

Lørdag kveld sa Sven Göran Eriksson at England skulle sitte hjemme på Awaji Island og se kvartfinalemotstanderen åpenbare seg på TV. En halv time før avspark i går satt både han, hele trenerkollegiet, kaptein Beckham, Teddy Sheringham og en del andre spillere, på tribunen. Og da de reiste seg og gikk var konklusjonen det hele verden hadde sett:

Brasil sliter bakover.

Og enda bedre for nattesøvnen:

England trenger ikke et mirakel for å slå Brasil i Shizuoka på fredag.

Beckham tenker gull

Det siste er faktisk noe David Beckham insisterer på. I går lot han nemlig melde at England har satt seg som mål å bli verdensmestere i fotball. Og derfor har han fortalt sine lagkamerater at det ikke lenger er noe som heter hederlig nederlag.

Og bedt dem om å rette blikket mot VM-trofeet.

- Når du har jobbet to år for å komme hit vil du føle deg ganske dum om du blir slått ut nå, sier Englands kaptein og tenker tilbake på de dårlige følelsene fra VM-98. - Ingen av oss vil være fornøyde med tap uansett hvor bra vi spiller mot Brasil. Og ser man tilbake på TV-bildene etter kampene mot Argentina og Danmark, var det nesten ingen feiring i det hele tatt.

Fordi:

- Vi var glade, ja, men ikke mer enn det skal være. Vi vet nemlig at vi ikke har gjort noe som helst foreløpig.

Brasil om England

Sven Göran Eriksson sa ingen verdens ting om Brasil og fredagens kamp i går kveld. Han trengte det ikke - han måtte ikke stille opp til intervju. Og da Brasil-trener Luiz Felipe Scolari fikk det uunngåelige spørsmålet om hva hans første tanke rundt England-kampen var - og han måtte svare - kom det tørt:

- Den første tanken? Jeg vil slappe av og nyte denne seieren. Om England vil jeg ikke si noe som helst.

Heldigvis er ikke Brasils spillere like forsiktige - eller redde/kloke/fornuftige? - som treneren. De snakker nemlig, og mer enn de fleste. Og alle fikk det samme spørsmålet - hva med kampen mot England?

Svarene får du her:

Rivaldo: - Ja, det vil bli som en tidlig finale. Og det vil bli en stor kamp. Men det er ikke selve finalen da. Det er bare en kvartfinale hvor vi må skaffe oss billetten til semifinalen.

Ronaldo: - For meg spiller det ingen rolle hvem vi møter. Det eneste jeg tenker på er å vinne VM. Og for meg personlig handler det like mye om å holde effektiviteten oppe (fem mål) som å vinne den neste matchen. Og jeg takker det brasilianske folket for at jeg har vært i stand til å score i hver match så langt.

Cafu: - England blir selvfølgelig vanskelige, de er mye sterkere enn de lagene vi har møtt til nå. Men jeg tror vi klarer å vinne.

Roberto Carlos: - Jeg tenker ikke så mye på hvem vi kommer til å møte i finalen. Det jeg må fokusere på nå, er å gjøre mitt beste mot England.

Juninho: Vi får en mye vanskeligere motstander enn vi hadde i denne kampen. England har bedre kvalitet framme i laget med Michael Owen og Emile Heskey - vi er nødt til å være forsiktige. Og de spiller bra og har blitt bedre for hver kamp. Jeg håper bare at de ikke blir enda bedre mot Brasil.

Ricardinho (reserve): Klart det blir tøft, men sånn er det. Vi har hele tida visst at veien til finalen er lang og hard.

VM-møte etter 32 år

Sist England møtte Brasil i VM var i gruppespillet i Mexico for 32 år siden. Det beste minnet fra den kampen - og som sikkert er blitt vist tre tusen ganger på engelsk TV opp gjennom årene - er Gordon Banks' fantomredning mot Pele. For Brasil vant 1- 0 og til slutt hele VM mens England ble slått ut av Tyskland.

Nå vil ball-øya ha bedre minner enn en redning.

Og en som tror de vil få det er Gert Verheyen - en av flere gode belgiere som skapte mye trøbbel i det usikre Brasil-forsvaret i går kveld.

- Tidligere i turneringa har vi sett hva som skjedde med Frankrike og Argentina. I kveld så vi lille Belgia gi Brasil veldig mange problemer. Og fordi England har utsøkte spillere og er gode på de fleste områder, tror jeg ikke Brasil vil klare det.

- Jeg tror England-kampen vil være Brasils siste, sier Gert Verheyen.

Til alle VM-entusiaster:

Det er bare tre dager igjen til avspark klokka 08.30 norsk fotballtid.

VIL HA GULL: Lucio i Brasils midtforsvar kriget seg til seier og kvartfinaleplass mot Gert Verheyen og Belgia. Nå venter en ny krig mot England på fredag.