Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klart for historisk V75 på Momarken

Førstkommende lørdag gjenopptas unionen med broderlandet Sverige. Det er første gang en svensk V75-omgang legges til Norge. Det spilles for 100 millioner kroner.

•Se Bengts travtips:  Her er sjansen til å vinne 66 millioner!

(Dagbladet.no): Momarken Travbane har fått æren av å være arrangørbane i det svensk/norske samarbeidsprosjektet. Omsetningen kan passere svimlende 100 millioner lørdag. Og det kan være mulig å vinne 66 millioner kroner, om det blir en norsk V75-bong som er alene om å ha de sju vinnerne i V75-spillet.

Mange sportslige perler blir det også. Løpene lokker flere store svenske trenere og kusker til Momarken førstkommende lørdag. Stig H. Johansson kommer med hele sju hester, Lutfi Kolgjini kommer med tre. En av dem er en av Europas beste 3-åringer, Micro Mesh. En sportslig perle av en duell blir det i Holm Holmsens Minneløp mellom Micro Mesh og Sveriges beste 2-åring i fjor, Lord Capar.

De respektive fedrene, Viking Kronos og Varenne, konkurrerte i italiensk Derby i 1998.

Sin vane tro har den godeste Lutfi Kolgjini vært frisk i uttalelsene på forhånd. Han mener Micro Mesh er 20-30 meter bedre enn Lord Capar, mens Lord Capars trener Sven Andersson svarer med å si at kusken bak Lord Capar, Ørjan Kihlstrøm, er 20-30 meter bedre enn kusken bak Micro Mesh, Lutfi Kolgjini. Det er Kolgjini-show i velkjent stil i vente for alle penga. Det blir spennende å se hvem som trekker det lengste strået i Holm Holmsens Minneløp.

Rekordstor V75

Man tror nesten man har havnet på en V75-bane i Sverige når man blar i programmet. Der finner man navn som Lutfi Kolgjini, Stig H. Johansson, Erik Adielsson, Erik Svensson, Ørjan Kihlstrøm, Roger Walmann, Olle Goop, Torbjørn Jansson, Thomas Uhrberg, Kari Lähdekorpi, Jørgen Sjunnesson og Jan-Olov Persson, mannen bak fenomenet Jærvsøfaks.

V75-spillet har alltid hatt høy status hos søta bror. Det ventes rekordspill lørdag. En pott på nær 66 millioner til en alenevinner vil nok friste mange til å levere en V75-bong på den norske siden av grensa.

VANT SIST. Auro News vant i fjor, da det var landskamp mot svenskene og felles V75-omgang. Samboerne Line Gundersen og Cato Antonsen jubler gjerne også førstkommende lørdag. Foto: HESTEGUIDEN.COM
VANT SIST. Auro News vant i fjor, da det var landskamp mot svenskene og felles V75-omgang. Samboerne Line Gundersen og Cato Antonsen jubler gjerne også førstkommende lørdag. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

I hvert løp er det landskamp mellom de norske og svenske kuskene.

Momarken satser alt

Daglig leder ved Momarken Travbane, Knut Ekhaugen, er meget fornøyd med rammen rundt arrangementet. Naturligvis forventer han publikumsrekord og omsetningsrekord i V75-spillet. Svenskene er flinke til å spille V75, og han håper de vil dra nordmennene med seg.

- En alenebong kan vinne 66 millioner. Det er den høyeste gevinst noensinne uansett spill i Norge. Det er klart at det frister, sier den daglige lederen.

- Jeg er meget fornøyd med hvordan løpene er blitt. Forventningene er skyhøye. Først og fremst er det viktig at vi klarer å nå 100 millioner i omsetning, det er det viktigste, sier Ekhaugen.

- Vi har et meget bra sportslig program. Det vil bli presentert stor sport og fine hester. Jeg kan love de som møter opp at de vil få en fin dag.

- ATG er imponert over hva vi har fått til. Det er blitt en broderlig fordeling med 50/50 prosent fordeling av norske og svenske hester. Det er mange store, kjente kusker og hester. Det betyr mye for at vi skal kunne øke omsetningen og interessen.

V75 er stort i Sverige, og det er første gang i historien at Sverige legger en V75-omgang utenfor landets grenser. For Sverige er dette et viktig arrangement, og jeg hører at vi har store krav på oss denne dagen. Det blir gjort alt for å innfri forventningene, opplyser Ekhaugen.

- Hva slags aktiviteter kan man forvente?

- Det vil bli grilling både i publikumsområdet og faktisk også i stallområdet. Vi har leid et stort telt med 150 sitteplasser i tilfelle dårlig vær. I teltet vil det være toto og muligheter til å spille. Den gamle restauranten vil være åpen, og vi vil ha lekerom både der og i spillehallen. For barna blir det også muligheter for ponniridning og kjøring med hest og vogn i furuskogen.

- Har det vært stor interesse fra publikum hittil?

- Ja, interessen har vært enorm. Restauranten i spillehallen er allerede fullbooket, men det er nok av plasser i hallen og den gamle restauranten, så det er bare å ta turen lørdag.

- Vi gleder oss til stor sport og forhåpentligvis publikumsrekord og omsetningsrekord, avslutter Knut Ekhaugen.

Et samarbeid som er kommet for å bli

Norsk Rikstoto-direktør Harald Dørum er ubetinget optimist foran den historiske lørdagen.

- For oss i Norsk Rikstoto som spillselskap er det bare en bekreftelse på at vi følger etter i travsporten. Vi har spilt over til Sverige i lengre tid. Endelig er det den omvendte veien, og et produkt som V75 er hovedproduktet både i Norge og Sverige. Vi viser at vi mener noe med samarbeidet med ATG og Sverige.

- Vi kan tilby publikum et godt spilleprodukt samtidig som vi står sammen om å modernisere oss på dette området også.

- Det kommer til å bli flott sport med mange fine hester og spennende, sportslige dueller på lørdag, sier Norsk Rikstoto-direktøren.

- Man må huske at i Sverige og svensk V75 har omsetningen ligget på jevnt 70-80 millioner kroner. En felles målsetning er å runde 100 millioner kroner lørdag, og det tror jeg vi skal klare, sier han optimistisk.

- Unionstravet ble unnfanget sent på høsten i kanon-året 2005. Det er et samarbeid vi tror er kommet for å bli. Jeg gleder meg, sier Norsk Rikstoto-direktør Harald Dørum som selv er ringside på Momarken lørdag.

Momarken-trenerne Per Oleg Midtfjeld og Cato Antonsen er udelt positive til det svensk-norske samarbeidet.

- Jeg ser fram til det, og det blir spennende, sier Per Oleg Midtfjeld som er utelukket for anledningen etter disken med Zandy Blou for snaut to uker siden på Biri.

- Jeg kusker bare Cromwell på dispensasjon (V75-6), sier han.

- Og tross det lange tillegget tror jeg ikke vi er helt sjanseløse. Han viste seg fra en god side i årsdebuten på Klosterskogen. Jeg var veldig godt fornøyd med ham. Det er en bra hest som takler distansen hvis han får det rette løpet. Det ser ikke så avskrekkende ut på papiret. Kommer vi bare inn i løpet tror jeg på en plass langt fremme, sier Emil.

Cato Antonsen stiller på startstreken med stallens flaggskip og store stjerne Auro News, som vant nettopp Unionstrav på Färjestad i fjor høst.

- Jeg gleder meg, sier kuske-Cato.

- Auro News (V75-6) holder sin fine form. Han har ingen problemer med den lange distansen. Han er sterk og god. Men om det rekker mot dette selskapet vet jeg ikke. I vanlig V75 er han mer enn god nok til å vinne, men jeg er litt usikker på motstanden. Det kan bli tøffere mot hard, svensk motstand, tror trener og kusk Cato Antonsen.

Cato Antonsens vurdering av sine oppsitt:

- Ambro Skeeter S.L.( V75-1/V5-3) var tett i halsen sist. Han har sett fin ut i trening etterpå. Han er god for en lav 1.13-tid, men han møter knallhard motstand.

- Aurora Sign (V75-3/V5-5) var helt under båten sist etter å ha fått et fint løp. Jeg er derfor litt usikker på formen. På normalform kan hun hente seg en fin premie.

- Amor Even(V75-4) var jeg godt fornøyd med sist første gang ut etter pause. Kretsen rundt hesten var fornøyd med løpet i Sverige. Det kan bli en tøff oppgave mot hardt selskap, men jeg tror han kommer til å gjøre et bra løp.

- Atom Lynet V75-4) som kuskes av Lars Anvar Kolle, hadde nok vært med i seierskampen uten galopp sist. Det er tøft i mot, men man skal ikke glemme at Atom Lynet er en vinnerhest. Han skal ikke glemmes, råder Cato Antonsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media