Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klart for maskerte OL-helter

Norsk og britisk ja. - Forurensning kan påvirke resultater, tror Susanne Wigene og Ola Rønsen.

(Dagbladet.no): Tyson Gay og de øvrige amerikanske OL-deltakerne vil ikke bruke masker mot forurensningen i Beijing, av frykt for å fornærme de kinesiske vertene.

- Vi vil ikke risikere å få et dårlig forhold til Kina ved å påføre dem den ydmykelsen det er at vi konkurrerer med masker, har deres sjefsfysiolog Randy Wilber tidligere uttalt.

Amerikanerne åpner riktignok for bruk av masker utafor konkurransesammenheng, mens Canada og Australia ikke har tenkt å bruke masker i det hele tatt

Nå har britene tatt en stikk motsatt beslutning, og også de norske utøverne får lov til å bruke masker under konkurransene.

- Så langt jeg vet vil vi ikke nekte noen å bruke masker. Enkelte dager kan forurensningen bli et betydelig problem, så dette er noe vi tar på alvor, sier Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, til Dagbladet.no.

- Alt dreier seg om konkurranse

Lederen for Den britiske olympiske komiteen, Simon Clegg, håper først og fremst at kineserne klarer å få lagt forholdene til rette for toppidrett i august.

- Men vi er i en bransje hvor alt dreier seg om å gi utøverne et konkurransefortrinn, og da må vi sørge for de strategiene som sørger for dette, sier han til The Times.

HAR TESTET MASKENE: Storbritannias maratonløper Paula Radcliffe testet maskene som skal beskytte mot forurensning da hun trente i Sør-Afrika nylig. Foto: PETER FOLEY/EPA/SCANPIX
HAR TESTET MASKENE: Storbritannias maratonløper Paula Radcliffe testet maskene som skal beskytte mot forurensning da hun trente i Sør-Afrika nylig. Foto: PETER FOLEY/EPA/SCANPIX Vis mer

Dermed kan Paula Radcliffe og de andre britiske utøverne bli maskerte helter under OL. Forrige måned testet de masker under en treningssamling i Sør-Afrika.

Det gjorde derimot ikke Norges langdistanseløper Susanne Wigene da hun besøkte samme land i samme periode.

- Jeg har tenkt litt på forurensningen, for det kan helt klart bli en ekstra utfordring. Vi driver jo allerede en ganske ekstrem sport, så det blir tungt hvis vi hemmes av forurensning i tillegg, sier langdistanseløperen til Dagbladet.no.

- Sjøl om det da var mest snakk om varme og høy luftfuktighet, fikk jeg føle dette litt på kroppen i Shanghai en gang jeg konkurrerte der. Da løp jeg langt under det jeg ellers kunne ha klart, tross at jeg var i god form. Det ble som et slags sjokk for kroppen. Lufta ble ekstra tung å puste i, sier 30-åringen.

- Kan påvirke resultatlista

Sjøl har hun ikke merket at hun er spesielt sensitiv for forurensning, og Wigene tror ikke at hun kommer til å bruke ansiktsmaske eller lignende hjelpemidler under OL.

- Men enkelte vil sikkert reagere mer på mye forurensningen enn det jeg gjør, så det er ikke umulig at dette kan gi utslag på resultatlista, sier hun.

Det tror også lege Rønsen, som for tida jobber med å teste de norske OL-deltakerne slik at han vet hvilke tiltak som må settes i verk i hvert enkelt tilfelle.

- Forurensningen vil påvirkes av meteorologiske forhold, og forurensningen vil påvirke forskjellige utøveres lungefunksjon på forskjellige måter. I sin tur kan dette også påvirke resultatlista, sier han. 

Hinderløper Bjørnar Ustad Kristensen er likevel ikke veldig bekymret for forurensningen. 

- Jeg leste første gang om problemet nå nylig, og jeg hadde ikke tenkt så mye på det før da. Vi skal jo heller ikke ligge midt i byen, så da blir problemet kanskje mindre, sa han til Dagbladet.no forrige uke. 

- Verst blir det sikkert for maratonløperne. Sjøl er jeg ikke så veldig bekymret, og det å bruke maske synes jeg høres litt vel dramatisk ut.

<B>NEPPE MASKE: Susanne Wigene tror ikke hun er spesielt sensitiv for forurensning. Men hun tror den kan virke hemmende for dem som er det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media