Klart for «Mr. Clean»

MOSKVA (Dagbladet): Norsk idretts store ønske er å få belgieren Jacques Rogge som ny OL-president og ifølge Gerhard Heiberg, leder Rogge valgkampen i øyeblikket. - Jeg har også hørt det, men det er bare en spekulasjon, sier Rogge til Dagbladet.

Jacques Rogge (59) er Europas kandidat til å overta presidentstolen etter Juan Antonio Samaranch, og nettopp det er hans eneste svakhet i forhold til de andre to kandidatene som kan vinne avstemningen: Kanadiske Dick Pound (59) og den 70 år gamle Un Yong Kim fra Sør-Korea. Sistnevnte bruker dette helt rått i sin maktkamp for å ta over tronen i IOC.

- IOC trenger en sterk leder, spesielt etter at Beijing fikk OL. IOC er en global organisasjon. Jeg kan representere både Asia og Amerika, sier Kim til Dagbladet.

Støtter Rogge

Ingen av IOC-delegatene har lov å si hvem de vil stemme på før valget er gjort, men Gerhard Heiberg legger ikke skjul på at Jacques Rogge er norsk idretts kandidat. Etter det Dagbladet erfarer, har alle norske idrettsledere med internasjonale verv drevet lobbyvirksomhet for Rogge.

Tidligere idrettspresident, Arne Myhrvold, er den nordmann som står nærmest Rogge som er utdannet kirurg, men for tida president i Den europeiske olympiske komité (EOC) der Myhrvold er teknisk direktør.

- Rogge er en meget intelligent mann. Ingen vil finne noe å ta ham på. Han har klisterhjerne, jeg har aldri sett ham bruke manus, og han snakker fem språk flytende. Og han kan idrett etter sin tid som utøver. Han har deltatt i seiling i tre OL og på landslaget i rugby, forteller Myhrvold til Dagbladet.

Rå maktkamp

Etter valget av Beijing som OL-arrangør er det bare valget av ny president som opptar delegatene på den 112. IOC-kongressen i Moskva. I alle pauser og under alle lunsjer og middager foregår det samtaler om hvem man skal stemme på. Fordi kandidatene ikke har adgang til å reise rundt for å drive valgkamp, vil mye bli avgjort disse siste to dagene før valget mandag.

Det er kjent at Samaranch ønsker seg Rogge som sin etterfølger, selv om han ikke har lov til å si det offentlig. Kanadiske Dick Pound har lengst fartstid som IOC-medlem (fra 1976), men er trolig for kontroversiell etter sin knallharde oppryddingsaksjon etter Salt Lake City-skandalen, der forøvrig den tredje utfordreren, Un Yong Kim, ble anklaget for bestikkelser. Kim holdt på å bli ekskludert fra IOC, men slapp med en meget sterk advarsel. Det vil derfor være et paradoks om den sørkoreanske ambassadøren nå skal bli IOCs øverste sjef.

Kjøper stemmer

Un Young Kim skal nå ha lovt en rekke av delegatene en livsvarig status som «OL-ambassadører» med en årslønn på 450000 norske kroner for «kjøpe seg» flere stemmer.

- Jeg har også hørt dette og det er prinsipielt helt uholdbart, men han har iallfall ikke lovt meg noe beløp, sier Gerhard Heiberg til Dagbladet.

Han bekrefter at det kan forekomme en form for bestikkelser av delegatene uten at han konkret vet hva som faktisk har forekommet. Kim selv avkreftet dette i går.

- Dere må ikke tro på alt dere hører eller leser, sier han.