Klart for nok en skøyterevolusjon

HAMAR (Dabladet): Rintje Ritsma og Martin Hersman går til rettssak mot det nederlandske skøyteforbundet. Bakgrunnen er at de sjøl ønsker full kontroll over reklameinntektene. Særforbundene skjelver, for vinner løperne er det slutten for reine nasjonslag i individuell idrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En rettskraftig dom til fordel for utøverne, får tilnærmet samme effekt som Bosman-dommen i lagidrett. De aktive vil sjøl få råderett over reklameplassen på egen konkurransedrakt. Dermed åpnes det for sponsede bedriftslag, og de tradisjonelle landslagene forsvinner.

Men i mesterskap og olympiske leker, vinner løperne for sin egen nasjon - ikke klubblaget. De vil gå i nasjonale farger, men med egne sponsormerker.

Konsekvensene av en slik dom kan bli økonomisk uår for de nasjonale forbundene.

Står utenfor

Rintje Ritsma og Martin Hersman står utenfor landslaget, men representerer et kosmetikkfirma. Lønn, trenere, samlinger og konkurranser betales av bedriften. Men i verdenscupen og mesterskapene må de iføre seg landslagstrøya - med forbundets sponsormerker.

- Vi taper store beløp på at vi i mesterskapene ikke kan profilere våre egne sponsorer og ønsker en rettskraftig dom.

Saken kommer opp i løpet av august, sier Ritsma og Hersman til Dagbladet.

Bedriftslag

Får løperne medhold i retten, åpner det for bedriftslag etter modell fra profesjonell sykling og Formel 1.
Et eksempel: Ådne Søndrål, Kjell Storelid, Rinte Ritsma og Roberto Sighel går for SAS, mens Remi Hereide, Roger Strøm, Ids Postma og Falko Zandstra representerer f.eks. Oslo Energi. Landegrensene blir visket ut. - Nederlendere og nordmenn spiller fotball for engelske, spanske og italienske lag. Det samme må være mulig på skøyter, hevder Ritsma.

Penger

Hersman og Ritsma ønsker ikke å bli oppfattet som grådig, men de legger ikke skjul på at saken dreier seg om penger. - Karrieren er kort og akkurat nå er skøyteløping jobben vår. Vi ofrer utdannelse og familie og er nødt til å ha en økonomisk plattform når vi legger opp.

- Men hvordan skal yngre talenter utvikle seg uten hjelp fra et forbund uten inntektsmuligheter? - Profflagene påtar seg et stort ansvar her. Vår bedrift sponser to regioner i Nederland. Yngre løpere får penger til utstyr og flinke trenere. Når de blir gode nok, får de tilbud om kontrakt, sier Ritsma. - Og selvsagt må profflagene eller de enkelte løperne være med og gi sitt økonomiske bidrag slik at de nasjonale forbundene kan fortsette å leve, sier Hersman.

<B>REVOLUSJON: Rintje Ritsma</B> (t.v.) og <B>Martin Hersman</B> revolusjonerer individuell idrett dersom de vinner rettssaken mot det nederlandske skøyteforbundet. Da blir det fritt frem for reine bedriftslag i stedet for de tradisjonelle landslagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer