Klart for norske Iditarod

Lørdag starter 67 hundespann en knallhard tur over Finnmarksvidda. Under ekstreme værforhold.

(Dagbladet.no): Finnmarksløpet er verdens nordligste sledehundeløp, og har vært arrangert siden 1981. Løpet omtales på folkemunne som Europas utgave av Iditarod, et av verdens mest kjente hundeløp.

Interessen for hundeløp eksploderte i fjor da nordmannen Robert Sørlie ble første utlending som vant det prestisjetunge løpet i Alaska. I år sender teamet hans et hundespann til Iditarod, mens et annet deltar i Finnmarksløpet.

Spesielle mennesker

I løpet av en knapp uke i Finnmark skal kjørerne slite seg gjennom over 1000 kilometer i iskaldt terreng, med temperaturer ned mot 40 blå. Det er en real kraftprøve for så vel kjørere som hunder.

- Dette er en konkurranse der helt spesielle mennesker deltar, skriver pressesjef i Finnmarksløpet, John Arne Markussen, i presseinfoen.

For hundekjørerne sover i gjennomsnitt bare to timer i døgnet i løpet av den uka løpet står på. Hundene hviler mer. Det er tross alt de som drar det tunge lasset over vidda.

To klasser

Finnmarksløpet deler kjørerne inn i to klasser. I begrenset klasse har kjørerne åtte hunder til rådighet, og tilbakelegger 500 kilometer. I åpen klasse teller hundespannet 14 hunder, og distansen de skal løpe er 1008 kilometer.

Med så store avstander i så røff natur er det viktig at hundene er i toppform. Blant annet stilles det krav til hundenes bevegelighet i leddene. Blir en hund skadd eller for sliten tas den ut av løpet.

I motsetning til hoppsporten konkurrerer kvinner og menn på lik linje i hundesledeløp. På tross av det har det aldri tidligere skjedd at en kvinne har vunnet løpet i Finnmark.

Men i år stiller det 14 kvinner på startstreken i Alta. Alle har en drøm om å vinne.

  • Dagbladet.no følger Finnmarksløpet hver eneste dag fra 5. mars.
SPESIELLE:</B> Finnmarksløpet er en konkurranse for spesielle mennesker.
STOR PÅKJENNING:</B> Med så store avstander og så røff natur er det viktig at hundene er i toppform.