Klart for ny superturnering

I februar 2005 vil de beste golfkvinnene i verden møtes på en av verdens mest spektakulære baner, Pezula Championship Golf Course.

Her vil Annika, Suzann og de andre jentene trolig spille om den største premiepotten noensinne.

For drøye 14 dager siden kunne Ladies Professional Golf Association (LPGA) og Ladies European Tour (LET) stolt fortelle at den første millionen i dollar var på plass. Dermed er også den aller første verdenscupen for kvinner et faktum på en av verdens aller mest fantastiske baner, Pezula Championship Golf Course i Knysna i Sør-Afrika.

Attraktivt

- Dette er en golfbane som vil ta pusten fra de aller fleste, og den vil by på store utfordinger, sier direktør Ian Randell i LET. - Denne turneringen vil være attraktiv for sponsorer i hele verden.

Svenske Annika Sörenstam har de seinere åra vært døråpner for kvinnelig golf. Nå har hun fått selskap av flere unge spillere, ikke minst vår egen Suzann Pettersen. I forrige måneds Solheim Cup i Sverige fikk kvinnegolfen nok et gjennombrudd, kanskje det aller største. 90000 tilskuere, TV-sendinger verden rundt og storspill fra både Europa og USA fortalte at jentene vil bli tatt like mye på alvor som det gutta blir.

- Verdenscupen i Sør-Afrika er et bevis på at kvinnegolfen er på full fart framover, sier Suzanns manager Jan Ove Nystuen til Dagbladet. - Mye må vi takke Annika for, men også profiler som Suzann og flere andre unge spillere fra mange nasjoner.

Maks 50 spillere

Turneringen på Pezula om halvannet år vil bli spilt over tre dager, ha minimum 16 lag og maksimum 24. To spillere fra hver nasjon får delta, i tillegg vil Sør-Afrika alltid få ha med to når turneringen arrangeres i landet. Altså maksimum 50 spillere. Det nye som skjer fra 2004, er at LET og LPGA lager en verdensranking søndag kveld etter hver turnering. Denne vil være avgjørende for hvilke spillere fra hvilke nasjoner som får delta i verdenscupen. Turneringen skal være åpningen på sesongen hvert år.

- Det er ikke gjort nok for kvinnegolf i Sør-Afrika, sier Keith Stewart, formann i Pezula. - Men nå skal vi gjøre vårt for å få en forandring på det.

IT-bedriften Acer har bidratt med den første dollarmillionen som har gjort verdenscupen mulig. Acer har 39000 ansatte og omsatte for drøye 90 milliarder kroner i fjor. Etter det Dagbladet har grunn til å tro, er dette bare starten, flere store bedrifter vil melde seg på med penger de neste månedene. Folk vi har snakket med, tror at turneringen vil få den største premiepotten kvinner noen gang har spilt om, noe som også bekreftes fra uttalelser i engelske aviser.

- Kvinnegolf har det største potensialet, sier Nystuen. - Den har en unik mulighet til å knytte til seg sponsorer.

Reklamefigurer

Han henviser til kvinnelig tennis, som har vært mer populær både blant publikum og sponsorer. Men innen golfen har man lenge slitt med at flere av toppene mer har sett ut som reklamefigurer for McDonald's.

- Det er helt avgjørende for jentene å se ut som idrettsutøvere overfor publikum og sponsorer, sier Jan Ove Nystuen til Dagbladet. - Så langt har ikke kvinnegolf vært flinke nok til å markedsføre sporten, men det er bare et tidsspørsmål før det skjer.

GLEDER SEG: Annika Sörenstam og Suzann Pettersen storspilte sammen i Solheim Cup i forrige måned. Nå får de beste jentene en ny storturnering å se fram mot.