FYSISK: Det går hardt for seg når spillerne kolliderer i rumpeldunk. Her fra en kamp under VM i 2010. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
FYSISK: Det går hardt for seg når spillerne kolliderer i rumpeldunk. Her fra en kamp under VM i 2010. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel DunandVis mer

Klart for VM i Harry Potter-sport

Her må alle ha sopelime mellom beina til enhver tid.

(Dagbladet): Til helga er det endelig klart for den sjette utgaven av VM i rumpeldunk. Sporten, som har sin opprinnelse fra J.K. Rowlings bøker om Harry Potter, er inspirert av den gæliske sporten hurling.

Knakkere og jagere Det internasjonale rumpeldunkforbundet hevder å ha over 1 000 registrerte lag, og i VM, som arrangeres i Kissimmee, Florida, er University of Miami storfavoritter.

I Harry Potter-filmene skildres rumpeldunk som en høytflyvende og fartsfyllt affære. Slik er det ikke når VM går av stabelen til helga, av naturlige årsaker.

Det som imidlertid er klart, er at hvert lag har sju spillere på banen, og at de til enhver tid må ha sopelimet mellom beina. Hvert lag må stille med én speider, én målmann, to knakkere og tre jagere.

Den vesle, flyvende gullsnoppen er erstattet med en nøytral spiller kledd med en tennisball i en gullfarget sokk festet til kroppen. Hans jobb er å løpe bort fra banen når kampen begynner, og han kan også bidra til å høyne underholdningsveriden, for eksempel ved å kaste vannballonger på spillerne, ifølge Wikipedia-artikkelen om rumpeldunk.

Den speideren som klarer å fange gullsnoppen vinner 30 poeng, og kampen avsluttes.

Sluff og klabber Bortsett fra å fange gullsnoppen, kan spillerne score poeng ved å få sluffen (en volleyball med lite luft) ned i motstanderens kurv, noe som gir ti poeng.

Forsvarsspillerne prøver å forhindre dette ved å slå angriperne med én av tre klabber.

For en mer utfyllende innføring i rumpeldunk, kan du sjekke ut Det internasjonale rumpeldunkforbundets offisielle regler her.

PS! I helga arrangeres det også NM i rumpeldunk for aller første gang. Lagene som stiller er NTNUI, Oslo katedralskole (med tre lag) og Lambertseter vgs (to lag).

GULLSNOPP En jager fra Stoney Brook University (t.h) forsøker å fange gullsnoppen. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
GULLSNOPP En jager fra Stoney Brook University (t.h) forsøker å fange gullsnoppen. Foto: AP Photo/Mary Altaffer Vis mer