Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug tilbake på landslaget?

Klart krav for å la ham komme tilbake: Nå må Petter slutte å feste!

Landslagsledelsen setter en tydelig betingelse for å gi Northug en ny sjanse. Men egentlig er det han som velger fritt.

MÅ SATSE: Det absolutte kravet fra skiledelsen for å hente Petter inn på landslaget igjen, er at han nå blir en såkalt «24-timers utøver, skriver Esten O. Sæther. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ SATSE: Det absolutte kravet fra skiledelsen for å hente Petter inn på landslaget igjen, er at han nå blir en såkalt «24-timers utøver, skriver Esten O. Sæther. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I YLVIS-BRØDRENES mer enn parodiske TV-dokumentar om Petter Northug, er den elleville åpningssekvensen lagt til et utested i Trondheim. Dersom det etter neste vinter blir mulig å dra den glade historien om enda et vellykket come back for den fortsatt unge nok langrennskongen, vil den nye fortellingen definitivt ikke starte slik:

  • Det absolutte kravet fra skiledelsen for å hente Petter inn på landslaget igjen, er at han nå blir en såkalt «24-timers utøver»; altså at fokuset døgnet igjennom ligger på å bli best mulig i idrett.

Akkurat den betegnelsen har for øvrig ikke så mye å gjøre med andres betingelser eller forventninger. Det gjelder egentlig bare din egen lyst til å bli den beste; altså på samme vis som Petter trente seg opp den sommeren og høsten før bragdene under det eventyrlige verdensmesterskapet i Falun i 2015.

Eller som Ole Einar Bjørndalen; en annen norsk vinterlegende, etter sitt siste OL-gull fortalte om hverdagen han hadde valgt for å få suksess:

- Jeg har ikke gjort noe annet i år enn å trene, hvile og spise. Det har vært ensomt til tider, men det går bra.

SKAL det gå bra på nytt også for Petter Nortug, er det helt avhengig av hvordan han tar vare på sin egen hverdag i tida utenom de faste treningsøktene.. Slik er ikke spørsmålet om landslagsplass egentlig snakk om vedtatte forpliktelser.

Det er et spørsmål om å ville noe nok.

Her får Petter selv finne svaret. Han har ingen forpliktelser. Også etter to ganske så mislykkede sesonger, holder det sportslige ettermælet i massevis. Det finnes knapt en langrennsløper i verden med en sterkere cv.

En eventuell ny satsing i et bredere treningsfellesskap er altså bare en mulighet. Og den bør sannsynligvis forbli rent sportslig for å ha noe for seg.

NESTE VINTER BLIR DETTE INGEN PARODI: Ylves-brødrene har mye moro med Petter Northug som festglad "langrennsfar" i sin dokumentar om skikongen på TV Norge. Nå har landslagsledelsen mest lyst til å flytte festen ut i løypa. FOTO: TV Norge/Stories from Norway.
NESTE VINTER BLIR DETTE INGEN PARODI: Ylves-brødrene har mye moro med Petter Northug som festglad "langrennsfar" i sin dokumentar om skikongen på TV Norge. Nå har landslagsledelsen mest lyst til å flytte festen ut i løypa. FOTO: TV Norge/Stories from Norway. Vis mer

FOR den framgangen som privatløper som matvaregiganten Coop engang fablet om da de våren 2013 hentet inn en matlei Northug fra landslaget til firmaet, viste seg å være bare tull. Der og da trengte han nok ny inspirasjon, men slett ikke nye, jevnt over litt mer slurvete treningsvaner:

  • Petter ble til slutt en dårligere skiløper utenfor landslaget.

Det har skjedd samtidig som Norge gjennom disse fem årene har bygget flere landslagsmiljøer som ved hjelp av felles hardt arbeid jevnt og trutt får fram nye internasjonale stjerner. Da er det i overkant ironisk om Petters privatsatsing også betyr slutten for ham som verdensstjerne i langrenn

Her er det altså ikke snakk om at en mulig stor Coop-avtale for Skiforbundet plutselig vil åpne for spesialordninger for Petter Northug. Det er først og fremst han selv som trenger et forpliktende og inspirerende sportslig fellesskap.

DETTE behovet er der både treningsmessig og i støttefunksjonene. Den feiltreningen Petter har gjort de to siste sesongene kan ha flere ulike årsaker. Ressurssterke landslagsmiljøene er i seg selv ingen garanti for at alle løperne der får stabile sesonger, men sjansene er bedre for å rette opp feilene underveis.

Det er imidlertid igjen en forutsetning at Petter selv ønsker den hjelpen. Gjennom begge disse vinterne har Skiforbundet tilbudt støtte for å løse trenings -og helseproblemene, men i virkeligheten har han isolert seg fra landslagsledelsen mer enn noen gang.

Nå som landslagssjef Vidar Løfshus og Petter igjen snakker direkte sammen, snekrer det plattformen for et greit samarbeid for å sette opp bra rammer for en ny felles satsing.

I ET slikt samarbeid er selve plasseringen i landslag egentlig underordnet. Forutsetningen er Petters egen lyst til å bli en 24 timers toppidrettsutøver igjen, og at han så kobles opp mot en treningsgruppe med høy nok kvalitet.

I praksis kan dette skje daglig hjemme i Trondheim sammen med landslagsløpere som Johannes Høsflot Klæbo, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Emil Iversen. Denne gruppa har så mange ulike ferdigheter at Petter både kan få og gi nødvendige impulser i det felles treningsarbeidet.

I tillegg kan samarbeidet formaliseres gjennom en fast landslagsplass. Der er sprintlandslaget med Arild Monsen som sjef, det beste alternativet. Denne trenerveteranen har i en årrekke levert sterke resultater med treningsgruppene sine, og har dessuten et fint og ærlig forhold til Petter. Slik ligger det meste til rette for at Monsen blir den voksenpersonen som er nødvendig for å nå fram med tilbakemeldinger om den virkelige kvaliteten i Petters trening.

Her er det for øvrig ikke snakk om noen støttekontakt. De fleste av oss har nytte av den type faglig korrektiv i arbeidet vårt.

ELLERS er det norsk langrenn som har mest nytte av å få Petter Northug tilbake i gammel form. Selv i oppgangstider som nå gir en fornøyd Petter ekstra glans til sporten. Tenk bare på den første viktige spurten mellom ham, Federico Pellegrino og Johannes Høsflot Klæbo. For eksempel i VM finalen i fristil sprint i Seefeld neste vinter.

Da er festen flyttet tilbake der den hører hjemme for en som fortsatt vil være verdensstjerne i langrenn.

Til løypa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!