Klart vi gleder oss til EM!

Selvfølgelig blir Norge gode nok til å spille blant Europas beste neste sommer.

MER KJEDELIG fotball enn det som kom ut av førsteomgangen på Olympiastadion i Sarajevo, er det plagsomt å tenke seg. Men det var disse traurige minuttene som la grunnlaget for all moroa som kommer til neste sommer.

For selvsagt blir det gøy å komme til EM.

Det går ingen linje fra den trøstesløse underholdningen i Bosnia til sluttspillet om åtte måneder. Kommer landslaget seg forbi de siste to kvalikkampene med nok poeng, deles kortene ut på nytt.

Og for tida er Åge Hareide og hans menn kløppere på flaks, strategi, vilje og alt som avgjør fotballkamper like ofte som vakkert spill.

FLAKSEN først. Rekkefølgen kan ikke bli annerledes på en kveld der Tyrkia taper hjemme mot Hellas, og åpner EM-veien for oss:

• • Det skal godt gjøres å få spille to av fem bortekamper på nøytral bane, men i denne kvaliken har Norge klart akkurat det.

I våres var det tyrkerne som måtte sone for spillerbråk ved å møte oss uten tilskuere i Frankfurt; nå var det de bosniske tilhengere selv som viste sin avsky mot det hjemlige fotballforbundet ved ikke å møte opp.

Sånn forsvant to av de tre mest viltre tribunekampene på fremmed grunn, og Åge Hareide kunne legge opp et taktisk defensivt spill uten tanke på det presset som ofte vipper vekk nettopp slike tilsynelatende smarte borteplaner.

BARE Å GLEDE SEG: Åge Hareide og Brede Hangeland er alt i gang. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
BARE Å GLEDE SEG: Åge Hareide og Brede Hangeland er alt i gang. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix Vis mer

MOT TYRKIA var mange av spillerne i for dårlig form og keeperen for uvanlig slepphendt til at vi fikk full uttelling. Denne gangen var bildet helt annerledes.

For ja; dette var trist underholdning. Men nei; det var ikke noe svakt norsk landslaget som var grunnen til det.

I Sarajevo hadde Hareide kynisk nok overlatt hele underholdningsansvaret til hjemmefavorittene, og det eneste de viste var at moro på fotballbanen ikke nødvendigvis har noen sammenheng med hvor mange minutter du holder på ballen.

NETTOPP SLIK kan det norske spillet bli seende ut også i EM-sluttspillet. I det absolutt beste fotballselskapet kommer vi til å være avventende.

Det reflekterer nivået på denne landslagsutgaven, men også mulighetene. Nå passer det oss å slå til bakfra. Vi har spillere som har ferdigheter til akkurat det.

Og ikke minst har vi en trener i Åge Hareide som definitivt har vendt tilbake til taktikken han kan best; det å bruke alt han har for å vinne fotballkamper uten tanke på hvordan seierne ser ut.

DEN EGENSKAPEN gjør det sannsynlig at Norge blir EM-klar allerede hjemme på Ullevaal i neste kamp. Der må Tyrkia vinne for å overta kontrollen over andreplassen i gruppa, og i det utgangspunket ligger kilen til norsk suksess:

• • Vi er blitt en farlig motstander for lag som angriper med mange spillere.

Det er flere årsaker til det. Først og fremst at John Carew har utviklet seg til en spiss i toppklasse og har muskler og fart som passer store bakrom. Rekker han som ventet å bli kampklar til 17. november, er utfallet gitt.

I tillegg er konsentrasjonen om det å utnytte overgangsfasene strammet så mye inn i de siste kampene, at Norge har fått et kollektiv som løfter fram de individuelle styrkene i mannskapet.

MOT BOSNIA var det kanskje ikke så mye lekkert å se av det sistnevnte, men også der var det et par avgjørende detaljer.

Mest synlig var løpskapasiteten til Bjørn Helge Riise. Den er så ekstrem at landslaget kan vende fra forsvar til angrep like kjapt og konsekvent som i Øyvind Leonhardsens beste løpedager.

Dessuten var storebror John Arne like konsentrert i det offensive backarbeidet sitt som i storkampen mot Hellas sist, og dermed har Norge fått en pasningslegger bakfra som er i stand til å utnytte et mer overgangsorientert angrepsspill.

Tar vi med at Morten Gamst Pedersen på nytt lyktes på landslaget gjennom det lekre forspillet til 2-0, falt mange av brikkene på plass på det som kan bli et morsomt lag i EM neste sommer.

For nå er det lov å glede seg til det mesterskapet.