RØDT: Felipe Melo får rødt kort for stemplingen av Arjen Robben (høyre). Foto: AFP
RØDT: Felipe Melo får rødt kort for stemplingen av Arjen Robben (høyre). Foto: AFPVis mer

Klarte å slå seg selv

Umulig å slå Brasil? Tja; i hvert fall ikke for dem selv.

||| DET var ikke mange tegn før pause på at dette skulle bli kvelden da Brasil dro alt for tidlig hjem fra VM.

Julio Cecar hadde nok en miss, en og annen brasilianer ble litt for sint hver gang Arjen Robben merket at det var kroppskontakt og valgte å falle som en sandsekk, men ellers var det lite som tydet på at dette ble kampen der trener Dungas kloke disiplindrill av sportens beste individuelle mannskap ikke strakk til.

Jeg tror ikke tap engang var et tema  i garderoben før andre omgang, og hvorfor skulle den muligheten prates om? For det var jo egentlig klasseforskjell mellom Brasil og Nederland.

AT nederlenderne likevel kunne gå av banen som seierherrer uten at selv de mest ballromantiske av oss skal sippe for det vi nå går glipp av, kan settes på kontoen for sportens evige troløshet.

De fleste fotballkamper er til å tape. Vinden vender når som helst; lykken også.  Og visstnok VM-ballen Jabulani i tillegg.

Det siste strides de lærde fortsatt om, og da gjorde kanskje den tilsynelatende så staute Julio Cesar sin største VM-tabbe før turneringen var kommet i gang:

- VM-ballen ligner på de plastballene du får kjøpt på nærmeste bensinstasjon for en tier, sa Cesar, og trakk oppmerksomheten mot ustabiliteten til ballen han var satt til å redde.

Det var neppe så lurt.

KLART at keepere skal diskutere luftbanene til de ballene de skal stoppe, men det er like klart at det å klage på utstyret i idretten sin alltid er et problematisk utgangspunkt for en utøver.

Julio Cesar kom på defensiven inn i VM. Underveis har det da også vært uvant grums under hans standard, før han helt alene ga nederlenderne sjansen til å kjempe om seieren igjen.

1 - 1 står som selvmål fra Melo i protokollen, men det var en upresset keeper som traff Melos rygg og bommet på Wesley Sneijders innlegg. Slike dueller med egne spillere er til vanlig småplukk for en trygg Cesar, men altså ikke for en Cesar som har fortalt all verden pluss seg selv at han ikke er trygg på ballen.

DA keepertabben ga balanse i kampen, hadde allerede brasilanerne frivillig sluppet jerngrepet. De har gjort det samme i andre VM-kamper. Sannsynligvis på grunn av sikkerhet på egne kvaliteter.

Med fasit i hånda går det an å diskutere denne strategien mot et så stridsdyktig mannskap som Nederland. Kanskje ingen taktisk tabbe, men utvilsomt en ønsket kamputvikling som vil gi Dunga mye uønsket bråk hjemme. Der vil diskusjonen gå på om ikke en så stolt fotballnasjon som Brasil alltid bør føre kampene sine.

gode spillere bør i hvert fall ha bedre kontroll over reaksjonene sine.

Jo, Arjen Robben fyller hele skalaen fra godt til vondt på fotballbanen. I toppform er han en nådeløs avslutter; i slu utgave er han en kynisk samler på frispark.

Gjennom hele førsteomgangen var det Robbens mørke side som dominerte. Dette gir likevel ingen grunn til å sparke ham etter duellen slik Felipe Melo gjorde.

Det var et fortjent rødt kort, og der og da falt Brasil i hvert fall for en helt egen feil selv om kampen totalt sett også viste hvorfor Nederland nå er en gulljeger like god som noen.

Så får vi som er ekstra glad i brasiliansk fotball heller gjemme vekk et fotballminne for årene som kommer da alle bortsett fra en er slått ut av turneringen. Det skjedde med pasningen før 1 - 0, ironisk nok fra den samme Felipe Melo da Brasil fortsatt var Brasil og VM var på sitt beste.

DET er slike pasninger som gjør at myten om brasiliansk fotball i en og annen høytidsstund møter virkeligheten:

•• Melo, egentlig kroppsarbeider i Dungas dugnadslag, åpnet med et eneste spark alle forsvarsdører hos et Nederland som sjelden slipper inn mål.

Det var en scoring med lang, lang holdbarhetsgaranti som best nytes i himmelsk perspektiv. For sett ovenfra kunne vel alle se at det plutselig ble strukket en lysende rett sti fra midtbanen og helt inn bak de to nederlandske midtstopperne, men i et tiendedels sekund å oppfatte sånne muligheter  i alt den oransje flimmeret nede på banen?

Akkurat det var Felipe Melos mestervek. At det skjedde i en skjebnekamp som denne, gjør at det nok blir en stund til han selv ser på filmklippet.

Men det er slike pasninger som sørger for at ryktet om Brasils fotballherlighet vil snurre og gå, selv om bare Nederland fortsetter til semifinalen.