DE FLYR HØYT: TOPSHOT: Xherdan Shaqiri feirer sin andre og Liverpools tredje scoring med Roberto Firmino (t.h.). Shaqiri kom inn etter 70 minutter, scoret 2-1 etter 73 og 3-1 etter 80. Alt Jürgen Klopp velger å gjøre blir riktig. Derfor kan Liverpool bli et mesterlag igjen denne sesongen. Foto: Paul ELLIS / AFP
DE FLYR HØYT: TOPSHOT: Xherdan Shaqiri feirer sin andre og Liverpools tredje scoring med Roberto Firmino (t.h.). Shaqiri kom inn etter 70 minutter, scoret 2-1 etter 73 og 3-1 etter 80. Alt Jürgen Klopp velger å gjøre blir riktig. Derfor kan Liverpool bli et mesterlag igjen denne sesongen. Foto: Paul ELLIS / AFPVis mer

Liverpool likner på Manchester United under Sir Alex Ferguson

Klasseforskjell er ikke lenger dekkende når det gjelder avstanden mellom Liverpool og Manchester United

Manchester United gjorde alt de kunne for å hjelpe Manchester City tilbake til tabelltoppen. De var ikke i nærheten.

  • Liverpool-Manchester United 3–1 (1–1)

TIRSDAG SLO DE Napoli 1–0 og sørget for å være et av 16 lag i mandagens trekning til åttedelsfinalene i Champions League. Det var forventet. Søndagens 3–1 seier over Manchester United – en slags kattens lek med musen – gjør for alvor Jürgen Klopps Liverpool til en stor, verdig og ekstremt farlig utfordrer for Pep Guardiola tittelfavorittene Manchester City.

Det er ekstremt etterlengtet.

På de fem siste dagene har Liverpool hatt to store oppgaver å forholde seg til og håndtere, kamper av typen som kan definere en sesong.

De vant begge på mesterlig vis.

Det kan fort gjøre dem til mestere.

FOR MANCHESTER UNITED er dette pest og kolera. Og enda det verre; José Mourinho har ingen kur. Manchester City har vært veldig mye bedre enn Manchester United i flere sesonger og slo dem med 19 poeng og 40 mål i fjor. Nå er Liverpool, seks poeng og fire mål dårligere i 2017/2018, veldig mye bedre også. Og avstandene det er snakk om etter 17 serierunder – 19 poeng og 30 mål opp til Liverpool, 18 poeng og 38 mål opp til Manchester City – er så hinsides at begrepet klasseforskjell ikke holder mål.

Liverpool er ikke bare et veldig mye bedre lag enn Manchester United.

De er veldig mye bedre enn United i absolutt alt.

DET ER MANGES fortjeneste at Liverpool har tatt de stegene de har tatt, men det er umulig å ikke gi Jürgen Klopp den største æren. Det er han som bestemmer, det er han som trener og det er han som tålmodig og uten tvil har bygd laget, spillestilen og kulturen. Nå har han endelig slått Manchester United i Premier League også. Og der Liverpool er nå, tryggere enn tryggest på et fundament av fotball som over lang tid har vist seg å virke stadig bedre, spiller det egentlig ingen rolle om to midtstoppere og en høyreback er borte når du møter Manchester United.

De som kommer inn er like gode.

Fordi de kan det.

Når Liverpool ikke savner James Milner i en krig mot Manchester United er sjumilssteg et beskjedent uttrykk.

DET ER MANGE store fotballkamper i verden, fylt av iboende rivalisering, hat og ekstrem prestisje. De mellom Liverpool og Manchester United er blant de største, om ikke de absolutt største, uavhengig av byer og land.

PÅ DEN RØDE sida av Manchester er det nesten som om Manchester City ikke eksisterer når United møter Liverpool. Den brysomme naboen – den store og rike ligafavoritten, et av verdens beste fotballag – hva så? Det er med Liverpool Manchester United måler sin historie. I pest eller kolera-perspektivet spiller det faktisk ingen rolle om Manchester City vinner en ligatittel til, det viktigste er at Liverpool ikke gjør det. For etter at Sir Alex Ferguson kom til Old Trafford i 1986 og gjorde 7–18 til 20–18 hva ligatitler angår, er det den statistikken som må opprettholdes.

MANCHESTER CITY ER i så måte ingen trussel. I det historiske bildet, siden Abu Dhabi United Group på mange måter startet en helt ny tidsalder da de overtok klubben 1. september 2008, et nytt liv på den blå sida av byen, er de mest som Sarpsborg 08. Ti år gamle.

Inntil videre, selv om det også selvfølgelig plager de røde, får de bare holde på.

Med 20–5 i ligatitler mener Manchester Uniteds trofaste de har en del å gå og.

DET 201. DERBYET mellom Liverpool og Manchester United ryktes å være sett av nærmere en milliard mennesker. Det er rundt en sjudel av hele jordas befolkning. På vakt for en fotballkamp. Og det var ingen finale i VM eller Champions League, det var en av to årlige terminfestede ligaoppgjør mellom lag en og lag seks på den engelske ligatabellen.

Det ene veldig bra.

Det andre ganske middels.

JA, JEG VET det smeller i Buenos Aires, i Rio de Janeiro, i Istanbul, i Roma, i Milano og på den iberiske halvhøye når Real Madrid og Barcelona spiller sine fantastiske klassikere også, men Liverpool-Manchester United og omvendt er noe helt for seg selv. I et globalt perspektiv er det klubbkampen over alle klubbkamper. Og gjennom Sir Alex Fergusons æra på 26 år, der han etter hvert gjorde den gamle overmakta til statister, er det nå mulig å ane et nytt maktskifte mellom de to erkerivalene.

Det Jürgen Klopp har fått på plass og er i ferd med å videreutvikle er nemlig ingen døgnflue.

Manchester United skal passe seg.