STORTAP: Kåre Ingebrigtsen så RBK bli rundspilt. Foto:  REUTERS/Vincent West
STORTAP: Kåre Ingebrigtsen så RBK bli rundspilt. Foto: REUTERS/Vincent WestVis mer

Europa League: Real Sociedad-Rosenborg

Klasseforskjellen mellom de gode og oss synes dessverre å ha blitt en konstant tilstand

Rosenborg i San Sebastian minnet mest om Norge i Stuttgart. Selv om du er klar over klasseforskjellen gjør det like vondt hver gang.

Real Sociedad-Rosenborg 4-0 (3–0)

DET HADDE VÆRT lettere å kunne fastslå at Rosenborg ikke gjorde sitt beste, at de er fornøyd bare å ha hentet 50 millioner UEFA-kroner, være i gruppespillet og at det ikke var så farlig mot Real Sociedad. Men sånn er det ikke. Rosenborg, akkurat som Norge mot Tyskland, jobbet og sleit og gjorde sitt beste selv om de så engstelige ut og ikke evnet å holde i ballen. Og det er det som gjør så vondt, selve erkjennelsen av de enorme forskjellene mellom norsk toppfotball og de virkelig gode.

I Eliteserien og mot Aserbajdsjan og kompani kan det se helt ålreit ut.

På nivået vi snakker om her, så lenge Real Sociedad hadde beinet på gassen og ikke tenkte på søndagens kamp mot Real Madrid, er vi dessverre ikke i nærheten.

VI KAN BYGGE optimisme på forhånd, det ligger i fotballens natur. Og vi kan ta ut offensive og modige lag, snakke om å gjøre det vanskelig og si at dette er vår sjanse til å sjokkere. Det er jo ikke farlig å tape en gruppespillkamp i Europa League. Når du først er der er den viktigste jobben gjort. Men er vi ærlige mot oss sjøl er realitetene annerledes enn den obligatoriske før kampen retorikken.

Når topplaget fra Eliteserien møter et meget godt lag fra La Liga (andreplass og ni poeng etter tre serierunder) er det være rått parti alle dager.

DERFOR BLE DENNE kvelden i San Sebastian mest som den vi opplevde i Stuttgart for ti dager siden. Ikke like brutal riktignok, fire baklengsmål gjør ikke like vondt som seks, men det var ikke mange lyspunktene. Det norske laget var nummer to i absolutt alt. Rosenborg fikk knapt tak i ballen den første timen. Da de en sjelden gang vant den ga de den bort med en gang. Og slikt tærer ikke bare på den fysiske delen av det hele – det tyngste som finnes i fotball er å jage og jage – men det tærer på humøret også.

Når ingenting fungerer blir det håpløst.

Det er nemlig en ting snakke om å våge, å slippe seg løs og spille fotball.

Det er noe helt annet å gjøre det mot de beste.

DEN NORSKE STOLTHETEN ble riktignok ikke like såret som mot Tyskland. Vi var litt bedre forberedt. I tillegg har Rosenborg tross alt litt mer litt mer å gå på enn våre beste menn. Ajax-kampene har gitt dem litt goodwill. Og det har André Hansen som var så uheldig å åpne døra for Real Sociedad etter bare fem minutter (1-0).

Selvfølgelig skulle han holdt det skuddet han mistet.

Selvfølgelig skulle han reddet enkelt.

MEN HAR ALLE gode keepere en feil eller to å gå på har André Hansen mange. Rosenborg hadde ikke vært i dette gruppespillet om det ikke var for han. Det er ikke bare en påstand. Det er faktum. Og selv om det er ekstra tungt å komme under tidlig når målet for det første kvarteret er å ri av stormen, så var det ikke tankene og psyken som var Rosenborgs problem og fikk dem til å se ekstra svake ut.

Det var Real Sociedad.

Et meget godt fotballag.