Klassekameratene som ble historiske

BLED: De gikk i samme klasse på videregående skole og begge drømte om å bli verdens beste skiskytter. I går vant Liv Grete Skjelbreid Poirée (26) sin sjette VM-medalje på et snaut år, mens Ole Einar Bjørndalen (27) falt fra seieren da han endelig så ut til å lykkes med å vinne sin første individuelle VM-tittel.

Med sine 19 verdenscupseirer er Bjørndalen likevel historisk som den mestvinnende mannlige skiskytter gjennom alle tider, mens Liv Grete i går ble den første til å vinne fire individuelle medaljer i ett og samme VM.

Ti år skiller klassebildet fra NTG (Norges Toppidrettsgymnas) på Geilo og gårsdagens posering med medaljefangsten i Pokljua-VM - og få utøvere kjenner hverandre så bra som de tidligere klassekameratene.

Liv Grete var derfor oppriktig lei seg over at Ole Einar mistet en sannsynlig seier på grunn av karrierens første fall - samtidig som hun naturligvis var lykkelig over at ektemannen Raphael Poirée ble verdensmester...

Stygge gloser

I mål skrek sølv-vinner Bjørndalen gloser han neppe lærte på NTG i skuffelsen over at det etterlengtede gullet glapp da han havnet på rumpa i en utforbakke et par kilometer før mål.

En snau time seinere var han i langt bedre humør:

- Nå har jeg fått dette litt på avstand og tross alt har jeg vunnet min første medalje i dette VM, og det er jo egentlig vanvittig bra.

Gråt ofte

Både Liv Grete og Ole Einar trekker fram studietida på NTG i årene 1990- 93 som perioden hvor de la grunnlaget for at de i dag er blant de beste skiskytterne i verden.

Og ifølge lærer Joar Himle utmerket begge seg som ekstreme vinnertyper.

- De var toppidrettsutøvere allerede på den tida, sier Himle - som beskriver sine tidligere elever slik:

Ole Einar:

- Ole så vi tidlig ville nå langt. Han var veldig bevisst i alt han foretok seg og trente så mye at vi fryktet at han skulle bli utbrent. Om det så styrtregnet lot han seg aldri friste til å ta en økt i gymsalen framfor å gå på rulleski. Han skulle være forberedt på å gå konkurranser i all slags vær.

Liv Grete:

- Hun var også veldig tøff mot seg selv og kjørte seg ofte så hardt at hun hadde så vondt at hun gråt da hun kom i mål.

Delte hus

Klassekameratene delte hus i to av studieårene og tilbrakte mye tid sammen.

Liv Grete tror ikke hun hadde vært skiskytter i dag uten tida på NTG.

- Det var der jeg bestemte meg for å satse skikkelig. Og Ole Einar var den store motivasjonsfaktoren for oss andre. Han trente knallhardt og fikk resultater. Det viste oss andre at det nyttet, sier Liv Grete.

Begge trekker spesielt fram en klassetur i andreklassen som det beste minnet fra studietida.

Penere og penere

- Vi var på telttur på Hardangervidda. Dessverre tok Liv Grete ansvar for å bestemme hvor soveposene skulle ligge. Og hun plasserte gutta på den ene sida og jentene på den andre. Typisk henne på den tida, flirer Ole Einar.

- Var du forelsket i henne på den tida?

- He, he. Nei, hun var ikke like fin da. Hun har bare vokst seg penere og penere med årene.

Men Ole Einar har forandret seg en del sjøl også i løpet av disse ti årene:

- Ole var den minste i klassen da han begynte, men vokste en del det siste året, avslører Liv Grete.

Og i går var Ole Einar nesten størst av alle.