Klassisk fiasko

- I dag var det fiasko, sa sjefen for de dårligere tider, Carl Henning Gran.

Det var egentlig like greit at mannen med hovedansvaret sa det. Som lag er ikke de norske langrennsgutta gode nok for øyeblikket. Det mangler en god del.

Og forklaringen hans på det slette klassiskresultatet i starten på sesongen, var følgende:

- Vi har prøvd å ikke være i vår beste form nå. Det skal vi være i Val di Fiemme. Jeg tror vi vil se et bedre lag inn mot jul og i VM, sa Carl Henning Gran.

- Dårlig laginnsats

Den ferske sjefen med hovedansvaret kom rett i skuddlinjen. Og visste det. Han gjorde ingen forsøk på å vri seg unna.

- Har dere trent såpass mye hardere i år at det kan forsvares at dere havner så langt bak, ikke bare på resultatlista, men også tidsmessig?

- Nei, jeg hadde ventet en eller to på pallen i dag.

- Er dette katastrofe?

- Nei. Bare rett og slett for dårlig.

- Betyr dette at det trengs justeringer?

- Nei, i utgangspunktet ikke.

Fornøyd Aukland

Oseberg-løperen Anders Aukland vant det første verdenscuprennet i klassisk stil i Kuopio i fjor og ble beste nordmann i år.

Aukland var egentlig ikke så aller verst fornøyd, han. Med egen innsats vel å merke.

- Det gikk ganske bra for egen del, selv om jeg tapte litt for mye mot slutten. I fjor på denne tiden var jeg i kanonform, og jeg er i ganske bra form nå også. Jeg håper det skal gå bedre etter hvert.

Må justere

Aukland er derimot enig i at den norske laginnsatsen ikke var mye å skryte av. Han tror det skal gå bra med tanke på det som er hovedmålet senere i sesongen.

- Tiden er ikke inne for justeringer. Nå handler det om å gå renn, så kommer formen. Jeg er ikke bekymret. Vi har med vilje prøvd å gjøre det annerledes i år, og jeg tror helt sikkert at vi vil komme sterkere tilbake som lag i klassisk. Men vi vet jo også at det finnes andre som er gode i klassisk, sa Aukland.

Beviset på det kom lørdag, og ble lagt fram av for eksempel seierherren Vasilij Rotsjev fra Russland, og andremannen, tsjekkeren Lukas Bauer. Og hold dere fast: Tyskerne Teichmann, Schlütter og Sommerfeldt på plassene 3, 4 og 5.

Overrasket

Kristen Skjeldal sperret opp øynene da han fikk øye på resultatliste i lørdagens klassiskrenn.

- Huff da! Hva er nå dette? Dette var uventet. Er ikke Hjelmeset der oppe heller? undret Skjeldal etter å ha gått inn til 17. plass på 10-kilometeren i Kuusamo.

I likhet med Anders Aukland, som kom på 8. plass, var heller ikke Skjeldal misfornøyd med egen innsats.

- Jeg var mer bekymret etter Beitostølen enn her. Jeg stivner når jeg skal sette inn maksfarten. Det er et typisk tegn på at jeg ikke er i form.

Men Skjeldal innrømmer at han helst skulle ha vært nærmere vinneren enn ett minutt og 18 sekunder.

- Jeg burde ha gått et halvt minutt fortere, og jeg burde ha vært inne blant de 10. Men jeg føler at jeg absolutt har mer å gå på. Det gjelder nok hele laget. Vi skal ikke svartmale heller, mente Skjeldal.

- Slapp å fryse

Håvard Skorstad tok 36. plassen i den finske kulda med et smil.

- Jeg gikk så sakte at jeg slapp å fryse, sa Skorstad.

Løperen fra Rustad følte seg pigg og fin til å begynne med, men skjønte han hadde tatt feil da han ble tatt igjen av estlenderen Jaak Mae på startnummeret bak.

Søndag skal Skorstad gå mixstafetten sammen med Håvard Bjerkeli, Bente Skari og Anita Moen.

Treningstur

Odd-Bjørn Hjelmeset tok andreplass på Beitostølen for to uker siden. Siden har han slitt med sykdom, og Hjelmeset tok 15 kilometeren i Finland som trening.

- Jeg har ikke fått trent skikkelig siden Beitostølen på grunn av omgangssyke. Den slapp ikke før mandag, og derfor ble rennet i dag en treningstur, sa Hjelmeset etter 25. plassen.

- Det var rett og slett en dårlig dag. Jeg slet for hvert eneste stavtak og det var ikke antydning til at det skulle løsne, fortsatte han.

Det er lenge siden han og de andre norske løperne gjort et så dårlig renn i klassisk stil.

- Uvant kost å være så langt bak. Jeg kan ikke huske å ha vært med på en så dårlig norsk laginnsats, sa 31-åringen.

Han forklarer det meste av den dårlige norske innsatsen med et litt annerledes sesongopplegg.

- Jeg har trent mer i år enn på samme tid i fjor. Det er for å unngå det som skjedde i fjor. Da ble vi lenger og lenger bak de beste da det begynte å bety noe. Mer er det ikke å si, avsluttet Hjelmeset.

For kaldt

Espen Bjervig åpnet sesongen med å vinne på Beitostølen. Lørdag var hans sjanseløs i kulda, men han fikk med seg ett verdenscuppoeng.

- Jeg er sjanseløs når det er kaldt. Formen er kanskje litt på hell, men foreløpig er jeg ved godt mot, sa Bjervig.

- Jeg merker med en gang at kroppen ikke fungerer. Man blir stokk stiv med en gang. Det gjelder å ikke presse på for hardt, slo Oseberg-løperen fast.

Han var overrasket over at ikke noen av lagkameratene hans var med og kjempet om seieren.

I fjorårets verdenscupåpning i Finland ble Bjervig dårligste nordmann på 8. plass.

<B>VANT I DAG:</B> Russeren Vassili Rotchev tok seiren på mennenes 15 kilometer i dag.
INGEN NORDMENN PÅ PALLEN:</B> Vassili Rotchev, tsjekkeren Lukas Bauer til venstre og Tysklands Axel Teichmann.