Klassisk Thomas

Han gjorde det igjen, gikk sisteetappen og vant spurten for Norge. Og etterpå var Thomas Alsgaard stolt over det han hadde gjort.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Thomas Alsgaard knuste Tyskland i spurten. Og måten han hentet inn sluttkjørte Jörgen Brink på, er allerede en langrennsklassiker.

- Jeg var nok mer heldig enn taktisk god i dag, sa Thomas på pressekonferansen rett etter det fantastiske løpet.

Men da Dagbladet i går kveld viste ham lista over de mange triumfene han har skaffet Norge, og hva han har sagt etterpå, så fikk han et fornøyd glis rundt munnen.

- Jeg har virkelig god grunn til å være stolt av det jeg har gjort.

- Talent

Men å rangere høydepunktene vil han ikke høre snakk om.

- Det er umulig. Jeg kan bare ikke rangere de ulike prestasjonene. For meg er det viktig at de blir stående som enkeltstående minner. De betyr mye alle sammen. Alle gullene har sin egen historie.

- Men etter dette mesterskapet nærmer du deg Bjørn Dæhlie i historiebøkene. Hva betyr det?

- Klart det er gøy å være den eneste som har tatt gull i åtte strake mesterskap, men det er ikke drivkraften. Man kan ikke gå på ski for å ta gull. Jeg blir aldri historiker, gliser han.

- Men det ser så lett ut når du vinner gang på gang?

- Ja, det er mulig, men akkurat det er jeg helt ærlig på. Det eneste rennet jeg har vært sikker på å vinne, var femmila i OL i Nagano. Det gikk ikke bra, ler han.

Thomas var storfavoritt, men Bjørn Dæhlie vant.

- Jeg følte meg veldig sterk, og skulle klare det. Men det gikk bare ikke.

Thomas klarer ikke å beskrive hvordan han må forberede seg for å lykkes gang etter gang.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg gjør. Det er vanskelig å forklare. Det er bare ufattelig mange små ting som spiller inn og skal på plass. Jeg sitter bare og tenker på det, og så ramler det på plass. Det er nesten litt nonchalant, sier han funderende.

- Men det er vel der mye av talentet mitt ligger.

Vrien høyde

Det viste han i går. Han er best fordi han er klok. Han vet hva som skjer. Han har gått mange stafetter, og kjenner på seg når ting skal gjøres. Det så man til gagns da han senket svenske Jörgen Brink. Han kunne tatt sekundene med å sprengåpne. Men Thomas visste bedre.

- Denne høyden (ca. 1000 meter over havet) er vrien. Hvis man først sprekker, er det bom stopp. Går man ut for hardt, må man betale mye til slutt, sier Alsgaard.

Men selv om han trøstet Brink etter kollapsen, så syntes han det ble litt mye medlidenhet med söta bror.

- Alle synes så synd på Brink. Men ærlig talt. Jeg har ikke dårlig samvittighet for å slå ham i dag. Et lag består av fire mann. Hos oss var det Anders som sprakk. Tyskerne sprakk med sin mann på andreetappe. Mens svenskene sprakk på slutten. Det var likt for alle.

- Til slutt var vi best. Det er det viktigste.

Hjemme i de tusen tv-hjem satt neglebitende værbitte nordmenn og håpet på et under. NRK-kommentator Kjell Kristian Rike avskrev gullet allerede etter første-etappen. Men Alsgaard har vært ute en stafettdag før. Han ga aldri opp.

- Jeg ser på folk når de er slitne. Jeg har gått en del skirenn.

Jaget på

- Jeg gikk så fort jeg kunne uten å overskride grensa på 1.-runden, men vi tok ikke et sekund på Brink. Det ga meg et lite håp om at noe kunne skje med ham. Vi fikk rapporter som tydet på det.

Og når villdyret aner duften av et svakt byttedyr, så kjenner råskapen ingen grenser.

- Da var det bare å kjøre på, jage på for fullt. Inne på stadion rakk jeg ikke å tenke taktisk. Jeg hadde ikke noe valg og kom først ned bakken. Jeg var usikker, stresset for mye i starten av spurten og så ikke hvor Teichmann var. De siste 100 meterne klarte jeg å roe meg ned. Jeg fikk satt meg dypt ned og kjøre teknisk på ski, sier Alsgaard.

Brasil

Og for de som trodde det: Alsgaard rangerer ikke en stafettseier lavere enn en individuell tittel. Det skulle egentlig bare mangle. I VM i 1999 opplevde han å ødelegge for hele laget. Derfor blir lagfølelsen så overveldende når han gjør det han gjorde i går.

- Vi er individuelle utøvere, men følelsen er like stor etter en stafett. De som sier noe annet, tar feil. I så fall sliter Brasil, som ble verdensmestere i fotball.

VILLDYRET VÅKNET TIL SLUTT: Thomas Alsgaard kan strekke armene i været. Tysklands Alex Teichmann er slått i spurten, og Sveriges Jörgen Brink (bak) er så ferdig som en skiløper kan bli. - Jeg har virkelig god grunn til å være stolt av det jeg har gjort, sier Alsgaard.