BEST: Warren Barguil viste hvorfor han har kjørt rundt i klatretrøya i store deler av årets tour med en imponerende etappeseier. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
BEST: Warren Barguil viste hvorfor han har kjørt rundt i klatretrøya i store deler av årets tour med en imponerende etappeseier. Foto: REUTERS/Benoit TessierVis mer

Tour de France

Klatrekongen sikret klatretrøya med eventyrlig etappeseier

Barguil vant den 18. etappen i årets tour.

(procycling.no): Col d'Izoard - med sine 14,1 kilometer og 7,3 prosents gjennomsnittlige stigning - var den store utfordringen på torsdagens etappe i Tour de France.

Det var også den siste av de tøffe stigningene i årets tour, og et nøkkelpunkt i kampen om sammenlagtseieren i Tour de France - som vil bli avgjort med den 22,5 kilometer lange tempoen i Marseille på lørdag.

Ingen kunne imidlertid knekke Chris Froome, som var nærmere ved å selv få en luke til sine tøffeste konkurrenter.

Best i bakken var Warren Barguil. Sunweb-rytteren angrep fra resten av favorittene i avslutningsbakken, og sikret seg klatretrøya med å være først på toppen.

Dermed tok han sin andre etappeseier i årets tour, og rykket samtidig opp på niendeplass sammenlagt. Den unge franskmannen vant tidligere i rittet den 13. etappen til Foix på Bastille-dagen.

– Jeg ville ta litt tid på Contador, for å rykke opp til niendeplassen. Jeg angrep, og han fulgte etter meg. VI hentet inn Mollema, og jeg hørte at Contador sa saktere til han. Da passerte jeg bare ham, og tok min egen fart opp, sier Barguil i et seiersintervju vist på Eurosport.

– De siste kilometerene så jeg Atapuma. I fjor lå jeg bak han i Tour de Suisse, og klarte ikke å ta inn forspranget. I dag klarte jeg det. Det er bare fantastisk, forteller Barguil.

Froome beholdt ledelsen

Chris Froome, Romain Bardet og Rigoberto Urán kom samlet inn på de siste hundre meterne. Mens bruddrytteren Darwin Atapuma tok andreplassen på etappen, tok Bardet tredjeplassen i spurt mot Froome.

Dermed tok han inn fire bonussekunder på Froome, og er nå 23 sekunder bak briten i sammendraget.

Urán tapte to sekunder til de to på de siste 50 meterne, og er nå 29 sekunder bak Froome i sammendraget.

En tredel av feltet i brudd

Hele 54 av feltets 169 gjenværende ryttere gikk i bruddet på den 18. etappen. Kun Team Sky, Bora-hansgrohe og Team LottoNL-Jumbo var lagene som ikke var representert i bruddet.

For sammenlagtleder Chris Froome og Team Sky, ble det imidlertid aldri et stort problem. Til tross for at åtte ryttere blant de 25 beste i sammendraget var med i gruppen, var Brice Feillu (Fortuneo-Oscaro) den beste plasserte før etappen, på en 16. plass, over halvtimen bak Froome.

I tetgruppa ble det som forventet aldri noe stort samarbeid, og angrepene var mange gjennom hele dagen.

På vei til avslutningsbakken Col d'Izoard, var førstekategoristigningen til Col de Vars (9,3 kilometer à 7,5 prosent) oppvarmingen.

Atapuma best i bruddet

Mot toppen stakk fire ryttere fra bruddet. Alexey Lutsenko (Astana) kom først over, og hadde med seg Tony Gallopin (Lotto Soudal), Romain Sicard (Direct Energie) og Darwin Atapuma (UAE Team Emirates).

I utforkjøringen kom også Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Daniel Navarro (Cofidis), Rudy Molard (FDJ), Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro), Tsgabu Grmay (Bahrain-Merida) og Nicolas Edet (Cofidis) opp til de fire.

Nede på flaten kom det nye angrep, og til slutt var det Lutsenko som kom alene inn i bakken i tet, et drøyt halvminutt foran resten av gruppa.

Etter tidvis dårlig samarbeidsklima, fant Gallopin, Atapuma og Navarro etter hvert sammen i et forsøk på å hente inn Astana-rytteren.

I det rytterne gikk inn den bratte delen av bakken, de siste ni kilometerne, angrep Atapuma fra de to andre. 6,5 kilometer fra mål hentet UAE-rytteren inn Lutsenko, og angrep umiddelbart selv.

Atapuma var den beste av de i bruddet, men med halvannen kilometer igjen ble han hentet inn av Warren Barguil.

Hardkjør i feltet

Bak i hovedfeltet var det AG2R som satt opp tempoet mot slutten av Col de Vars. Det franske laget sørget for at mange ryttere falt av, og kjøret deres gjorde også sitt til at forspranget til bruddet gikk kraftig nedover.

Fra syv minutter like før toppen av Col de Vars, var avstanden nede i fire minutter i bunn av Col d'Izoard.

Lagkameratene til Romain Bardet holdt et høyt tempo langt opp i bakken, og med et opptrekk fra Jan Bakelants, klarte de å sette blant andre Dan Martin og Fabio Aru i problemer.

Angrepet fra Bardet selv lot imidlertid vente på seg, og da det hele stoppet opp igjen, var det Warren Barguil (Sunweb) og Alberto Contador (Trek-Segafredo) som angrep.

Angrep fra favorittene

Barguil fikk raskt en luke på halvminuttet til resten av favorittene, og med fire kilometer til toppen kom også et angrep fra Mikel Landa (Team Sky). Dan Martin gjorde flere forsøk på å kjøre seg opp til spanjolen, men lyktes ikke.

Da var det mer futt i angrepet til Romain Bardet med tre kilometer igjen. Kun Froome og Rigoberto Urán maktet å følge, og noen hundre meter senere angrep Froome selv.

Verken Urán eller Bardet svarte på angrepet, men kom seg opp igjen etter noen hundre metere, samtidig som de også kom seg opp igjen til Landa.

De kom seg aldri helt opp til Barguil, og dermed var det franskmannen som tok etappeseieren.