NY TRIUMF: Rafal Majka sikret kinderegget på kongeetappen i Tour de France. Polakken vant den 17. etappen og økte ledelsen i kampen om klatretrøya. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
NY TRIUMF: Rafal Majka sikret kinderegget på kongeetappen i Tour de France. Polakken vant den 17. etappen og økte ledelsen i kampen om klatretrøya. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGVis mer

Klatrekongen temmet Nibali

Likevel økte den gule trøya forspranget.

PLA D'ADET (procycling.no): Kongeetappen i årets Tour de France så et spektakulært show.

Tre førstekategorier måtte klatres før den store finalen, utenforkategorifjellet Pla d'Adet, avgjorde de siste ti kilometerne.

Allerede opp det første fjellet med 75 kilometer igjen svingte flere av de beste klatrerne taktstokken.

Det var en genistrek da den sterkeste av dem holdt unna.

Sammenlagtkanonene ventet til det var seks kilometer igjen.

Da hamret de løs på hverandre.

Jean-Cristophé Péraud (sjettemann) angrep først, og kun Nibali, Pinot, Van Garderen og Bardet maktet å henge med.

Andremann sammenlagt Alejandro Valverde var den som ikke maktet å følge.

Det ble krise for spanjolen da han kjapt var 20 sekunder bak.

En snau kilometer senere gikk Nibali til. Den gule ledertrøya var ute etter etappeseieren. Kun veteranen Péraud hang med.

- Det var en fantastisk dag for oss.

- Det var viktig at han klarte å følge Nibali, det gjør at han er i en god posisjon med tanke på podiet sammenlagt, forklarte Pérauds sportsdirektør Julien Jurdie til Eurosport etter målgang.

Foran dem kjempet bruddet for å holde unna for sammenlagtkanonene. Rafal Majka i klatretrøya og Giovanni Visconti var de to sterkeste, og fire kilometer fra målstreken var de halvannet minutt foran Nibali og Péraud.

Den gule trøya og fjerdemann sammenlagt samarbeidet bra og holdt de andre sammenlagtrytterne på avstand. Nibali var ute etter å dominere og angrep igjen med tre kilometer. Péraud fulgte nok en gang.

Det var en ny maktdemonstrasjon da ingen andre av sammenlagtrytterne maktet å følge.

Men helt i front stormet Majka mot toppen alene etter å ha forlatt Visconti med 2.500 meter igjen. Det gikk mot polakkens andre seier i årets Tour de France.

- Jeg håpet Majka skulle si seg fornøyd med klatretrøya og gi seieren til meg. Men han var dessverre lysten på mer, fortalte Visconti til Eurosport like etter målgang.

Det ble et kinderegg for polakken da han også sikret seg 50 klatrepoeng på Pla d'Adet med etappeseieren. Det gjør at Majka nå er flere titalls poeng foran Nibali i kampen om polkadoten.

- Jeg er veldig glad for å sikre både seieren og klatretrøya. Jeg må si takk til laget som jobbet for meg gjennom hele etappen og gjorde reisen min enkel. Jeg sparte meg til det siste fjellet hvor jeg klarte å distansere de andre, jublet Majka i målområdet.

29 sekunder etter vinneren krysset Visconti målstreken. 

Deretter fulgte Nibali på tredjeplass.

Den gule trøya trygget ledelsen og økte ledelsen til hans nærmeste konkurrenter.

Péraud hang med helt til målstreken og snek seg med det helt opp i ryggen på tredjemann sammenlagt Pinot i sammendraget.

Valverde kjempet seg tilbake og fikk kontakt igjen med favorittene som fulgte bak den gule trøya og Péraud.

Over målstreken var han fem sekunder foran Pinot, Bardet og Van Garderen.

Dermed forsvarte spanjolen andreplassen.

Nå er han 34 sekunder foran Pinot. Se topp ti på etappen og i sammendraget i boksen til høyre.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Kort oppsummert
Den 17. etappen var kongeetappen i årets Tour de France. De første fem milene var flate, og Katjusja satte et voldsomt tempo i hovedfeltet for å holde et tidlig bruddforsøk nære.

Hvorfor viste seg opp det første fjellet Col du Portillon med 75 kilometer igjen. Joaquim Rodríguez var én av mange som angrep. Spanjolen sikret seg ti klatrepoeng på toppen og var den virtuelle lederen i kampen om klatretrøya.

Andre ryttere som gikk med i bruddet var Pierre Rolland (tolvtemann sammenlagt), Bauke Mollema (tiendemann), Jurgen Van Den Broeck (13.-mann), Fränk Schleck (14.-mann) og Rafal Majka (klatretrøya).

Bak i feltet kjørte Astana et kontrollert tempo og lot bruddet få en solid luke.

I utforkjøringen ned Col du Portillon angrep Vasil Kiryjenka (Sky) bruddkameratene, og inn i etappens andre av fire fjell, Col de Peyresourde, hadde han snaut minutter ned til det store bruddet og 4'30 tilbake til feltet.

Opp Peyresourde holdt Kiryjenka imponerende stand. Over toppen var hviterusseren halvannet minutt foran Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo) og Jesús Herrada (Movistar). Det store bruddet, fortsatt med sammenlagtryttere som Rolland, Van Den Broeck, Mollema og Schleck fulgte et halvt minutt senere.

Hovedfeltet var 5'30 bak Kiryjenka før du stupte ned til foten av etappens nest siste stigning Col de Val Louron-Azet.

Slik var også stillingen da den nest siste klatringen begynte. Dog tok FDJ.fr kontroll i hovedfeltet for deres kaptein Thibaut Pinot.

Kiryjenka fortsatte å imponere opp Col de Val Louron-Azet. Med 26 kilometer igjen av etappen og fire kilometer igjen av klatringen var hviterusseren ett minutt foran det som var igjen av bruddet og fire minutter foran hovedfeltet.

Men 33-åringen ble hentet på fjellets siste kilometer. Det var Roche som satte en bra fart i bruddet for Majka i klatretrøya. Likevel måtte polakken se seg slått av Rodríguez i klatrespurten, og spanjolen var nå 13 poeng foran Majka i den virtuelle stillingen om trøya.

Bak i feltet satte Ag2r et voldsomt tempo på de to siste kilometerne, og det var bare tolv ryttere som maktet å følge tempoet til Ben Gastauer, deriblant samtlige i topp seks sammenlagt.

I utforkjøringen angrep Romain Bardet (femtemann) favorittgruppa for å sette press på Pinot og Valverde, men Pinots hjelperytter Jeannesson så ham aldri opparbeide ei stor luke.

Inn i siste fjell hadde han et snaut halvminutt til de andre favorittene. I tet gikk Visconti (Movistar) tidlig solo opp Pla d'Adet. Italieneren fikk raskt et halvt minutt til Rolland, Majka, Roche og Moinard og jaktet triumfen på kongeetappen.

Sammenlagtfavorittene angrep hverandre med seks kilometer igjen. Kun Péraud maktet å følge Nibali da den gule trøya leverte nådestøtet.

Bak mistet Valverde kontakten med de andre pallkandidatene, men spanjolen kjempet seg tilbake etter god hjelp fra lagkameratene.

Majka viste seg sterkest og hentet Visconti. Polakken rykket fra ham 2,5 kilometer fra målstreken og stormet mot toppen av fjellet.

Det var 24-åringens andre etappeseier i årets Tour de France. Visconti fulgte på andreplass.

Nibali klatret igjen best av sammenlagtfavorittene og ble tredjemann. Péraud var den eneste som klarte å følge den gule trøya. Den franske veteranen krysset streken på fjerdeplass.