Klatrekongens fall

Iban Mayo ble sett på som en framtidig Tour de France-vinner.

(Dagbladet.no): – Da er hans dager som klatrekonge over, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad til Dagbladet.no.

Iban Mayo ble proff for det baskiske laget Euskaltel-Euskadi i 2000, og var der ut 2006-sesongen. Han er blitt sett på som et av Spanias største talenter, etter en serie rekke imponerende resultater som ung. Men han var ikke bare et talent: Han ble sett på som en av de som kunne ta over den gule trøya-tronen til Lance Armstrong.

Mayo har alltid vært mest kjent som en klatrer. Kvalitetene i fjellene og hans lojalitet til Euskaltel-Euskadi, som nærmest fungerer som et uoffisielt baskisk landslag, gjør at han er svært avholdt blant de baskiske sykkelfanatikerne.

I 2003 vant Mayo den steintøffe Alpe d’Hueze-etappen i Tour de France. Samme år ble han nummer seks sammenlagt. Han har vært regnet som en av verdens beste klatrere og ble sett på som en framtidig Tour de France-vinner.

Etter årets åttende etappe, som ble vunnet av Michael Rasmussen, erklærte Mayo at han gikk for en plass på seierspallen, ifølge danske Politiken.

Nå venter det trolig en to års utestengelse på ham.

I 2004 var Mayo regnet som en av outsiderne til den gule trøya, etter at han vant etapperittet Dauphiné Libéré like før. Den gang måtte han bryte etter den fjortende etappen på grunn av skader og sykdom. Historien gjentok seg i fjor, da han også vant Dauphiné Libéré, men måtte bryte touren.

Mayo byttet lag til Saunier Duval-Prodir foran 2007-sesongen. I år har han vunnet den nittende etappen i Giro de Italia, men fikk mest oppmerksomhet i samme ritt for dopingprøven som viste at han hadde for høyt nivå av testosteron. Han ble frikjent. Men nå er han tatt, med en positiv A-prøve inneholdende EPO.

TIDLIGERE TIDER: Iban Mayo jublet etter at han vant rittet Dauphine Libere i 2004. Tyler Hamilton (til høyre for Mayo) endte på andreplass, mens Oscar Sevilla (til venstre for Mayo) endte på tredjeplass. Foto: PATRICK GARDIN/AP/Scanpix
TIDLIGERE TIDER: Iban Mayo jublet etter at han vant rittet Dauphine Libere i 2004. Tyler Hamilton (til høyre for Mayo) endte på andreplass, mens Oscar Sevilla (til venstre for Mayo) endte på tredjeplass. Foto: PATRICK GARDIN/AP/Scanpix Vis mer

30. juli 2007 bekreftet UCI at Mayo hadde levert positiv dopingprøve for EPO under Tour de France. Hvis også B-prøven er positiv så vil han bli sparket av Saunier Duval-Prodir.

Han er foreløpig suspendert.