Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klatreprinsessen knuste VM-dronningen

- En fantastisk opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, sier verdensmester Therese Johaug.

TRIUMFFERD: Therese Johaug hadde god til å plukke med seg et flagg fra støtteapparatet og hilse til publikum på stadion da hun gikk inn til et suverent VM-gull.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TRIUMFFERD: Therese Johaug hadde god til å plukke med seg et flagg fra støtteapparatet og hilse til publikum på stadion da hun gikk inn til et suverent VM-gull.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mellom Marit Bjørgen og et femte gull av fem mulige, sto ei beintøff tremilsløype, som beveget seg helt i grenseland av antallet høydemetere Det internasjonale skiforbundet (FIS) tillater.

Og lagvenninna Therese Johaug.

Dersom man så den avsluttende etappen i årets Tour de Ski, hvor 22-åringen fra Dalsbygda gikk raskere enn flere av sine mannlige kolleger opp slalåmbakken i Cavalese, skjønte man at VM-løypa i Holmenkollen passet Johaug som hånd i langrennshanske.

- Jeg var veldig spent før start. Det er ei tøff løype, og jeg visste at den kunne passe meg bra. Jeg har sett frem til denne i hele år, og visste at dette var min store sjanse, sier Johaug til NRK, som visste å ta vare på muligheten da hun ble verdensmester i utklassingsstil.

KLATREPRINSESSE: Med Oslo sentrum som bakteppe klatret Therese Johaug seg til et suverent VM-gull på 30-kilometeren.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
KLATREPRINSESSE: Med Oslo sentrum som bakteppe klatret Therese Johaug seg til et suverent VM-gull på 30-kilometeren.Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Når jeg klarer å vinne på en dag på denne hvor det er knallblå himmel, så mye folk og alt klaffer, så er det en fantastisk opplevelsen som jeg aldri kommer til å glemme, fortsetter hun.

Tidlig avgjørelse Som ventet sprakk feltet tidlig opp, og det utkrystalliserte seg en trio bestående av Johaug, Bjørgen og polske Justyna Kowalczyk.

Allerede på den andre runden av tre i 8,75 kilometeren ble fem til tre, begynte slitasjen etter fire VM-løp på ei knapp uke å vise seg hos Bjørgen og Kowalczyk, som rett og slett ikke maktet å følge klatreprinsessa Johaug oppover stigningene mot Frognerseteren.

På toppen var det blitt 20 sekunder, og derfra og inn så IL Nansen-løperen seg aldri tilbake. Selv om Bjørgen og Kowalczyk tok inn noe i letterrenget, vokste forspranget seg bare større og større på sisterunden.

- Hun var utrolig lett og fin i kroppen. Hun spratt opp bakkene, og de hadde ikke sjanse til å følge henne, sier kvinnetrener Egil Kristiansen.

«Seier'n er vår» Ved passering Frognerseteren for siste gang, hadde Johaug opparbeidet seg en ledelse på over minuttet til de to nærmeste forfølgerne, og de alltid entusiastiske publikummere langs løypa stemte spontant i på «Seier'n er vår».

FØRSTE SEIER: Therese Johaug sto uten verdenscupseirer og individuelle gull fra mesterskap. Da blir man så glad når man først lykkes.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FØRSTE SEIER: Therese Johaug sto uten verdenscupseirer og individuelle gull fra mesterskap. Da blir man så glad når man først lykkes.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

De siste kilometerene forløp seg med andre ord som en parademarsj i påskestemningen i Holmenkollen for 22-åringen, som aldri hadde vunnet et internasjonalt seniorrenn i karrieren.

Med 500 meter igjen fikk hun den siste sekunderingen fra kvinnetrener Egil Kristiansen i form av en gratulasjonsmelding, mens 200 meter fra målstreken sto støtteapparatet klart med det norske flagget.

- Jeg har ikke ord... det har ikke gått opp for meg ennå. Jeg tenkte for meg selv underveis: «Hva er det jeg er med på?». På de siste sekunderingene sto det bare «gull, gull, verdensmester». Det er helt utrolig. Jeg er kjempefornøyd med dagen i dag, det fløt så bra. Jeg hadde fantastisk gode ski. All ære til smøreteamet, sier den nybakte verdensmesteren.

Bjørgen-sølv Mens Johaug gikk sitt livs løp, evnet VM-dronningen Marit Bjørgen å avgjøre duellen om annenplassen. Justyna Kowalczyk, som hadde hengt på stavene gjennom hele løpet, ble atter en gang for defensiv i utforkjøringene ned fra Frognerseteren på sisterunden, og klarte ikke komme tilbake.

Dermed rundet Bjørgen av med en sølvmedalje etter fire gull. Kowalczyk måtte nøye seg med bronse.

GRATULERT AV VM-DRONNINGEN: VM-dronning Marit Bjørgen sto først i rekken av Therese Johaugs gratulanter.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GRATULERT AV VM-DRONNINGEN: VM-dronning Marit Bjørgen sto først i rekken av Therese Johaugs gratulanter.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det var helt rått å gå der ute. Det var så mange folk. Også var det utrolig morsomt for Therese. Det var ingenting man kunne gjøre med henne. Det er veldig fint med to på pallen, sier Bjørgen.

Fire blant de seks beste Den norske laginnsatsen var smått utrolig. Kristin Størmer Steira kjempet en innbitt kamp med Charlotte Kalla om fjerdeplassen, men hadde et uhell inne på stadion, og ble dermed nummer fem.

Som om ikke det var nok, fulgte Vibeke Skofterud opp med sjetteplass, noe som betyr at hele det norske laget får være med på podiet på Universitetsplassen når Johaug skal få sin gullmedalje i kveld.

For trener Kristiansen har hele mesterskapet vært en eneste lang opptur. Jentene hans har tatt fem av seks oppnåelige gull, og var også på pallen i sprintstafetten.

- Det kunne ikke blitt bedre. Alle fire er blant de seks beste, og alle skal på seremonien. Det blir fantastisk stort, sier en overlykkelig Kristiansen til NRK. 

GRATULERT AV DRONNINGEN: Det ventet en god klem fra dronning Sonja da Therese Johaug kom opp på kongetribunen.Foto: Lise Åserud / Scanpix
GRATULERT AV DRONNINGEN: Det ventet en god klem fra dronning Sonja da Therese Johaug kom opp på kongetribunen.Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling