LaLiga

Klausulen som skaper splid

Antoine Griezmann (31) har spilt samtlige sju kamper for Atlético Madrid denne sesongen. Men i ingen av kampene har han spilt over 30 minutter. Grunnen til dette har blitt roten til en feide mellom Atlético Madrid og Barcelona.

MANN AV KLUBBEN: Antoine Griezmann har levert scoringer for Atlético Madrid denne sesongen, til tross for begrenset spilletid. Foto: D Nakashima/AFLO/Shutterstock
MANN AV KLUBBEN: Antoine Griezmann har levert scoringer for Atlético Madrid denne sesongen, til tross for begrenset spilletid. Foto: D Nakashima/AFLO/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Atlético Madrid tar i mot Real Madrid søndag klokken 21 til «El Derbi Mardrileño» (Madrid-derbyet) i LaLiga.

Etter sju kamper denne sesongen har Antoine Griezmann totalt spilt 192 minutter for Atlético Madrid (dersom vi ikke regner tilleggstid). Det gir oss et gjennomsnitt på 27,42 minutter per kamp.

Dette er på ingen måte tilfeldig.

Den franske VM-vinneren er nemlig sentrum for en stor uenighet mellom Barcelona, klubben han er utlånt fra, og Atlético Madrid, klubben han er utlånt til. Og antall minutter Griezmann spiller kan fort koste klubbene dyrt.

- Det første jeg tenker er at hele greien er unødvendig og tåpelig, sier fotballekspert- og kommentator i Viaplay, Petter Veland, til Dagbladet.

«Caso Griezmann»

Det som nå omtales som «Caso Griezmann» (Griezmann-saken) har sitt utspring i overgangsvinduet sommeren 2021, der Barcelona og Atlético Madrid ble enige på vinduets siste dag om en låneavtale.

Men det er her ting viser seg å ha vært veldig uoversiktlig, for klubbene virker å ha helt ulik oppfatning av betingelsene i denne avtalen.

- Dette er to klubber fra Spania, som snakker samme språk, så det burde være mulig å løse denne situasjonen på en langt mer elegant måte enn at en av verdens beste fotballspillerne blir stående på sidelinjen i 60 minutter og gjort narr av når han kommer inn, forteller Veland.

Men det eksisterer to versjoner av det som er blitt sesongen 2022/2023s store historie i spansk fotball:

Barcelonas versjon: Tirsdag 31. august 2021, klokka 23:23 bekrefter Barcelona at de har leid ut Antoine Griezmann til Atlético Madrid. De skriver at «klubbene er enige om en låneavtale for én sesong, men mulighet for ytterligere en sesong, mens Atlético Madrid har en obligatorisk kjøpsopsjon».

Atlético Madrids versjon: Onsdag 1. september 2021, klokka 01:22 bekrefter Atlético Madrid at de er enige med Barcelona om et lån av Antoine Griezmann. Dette er et lån over én sesong, men «begge klubber har opsjon på å forlenge med ytterligere én sesong». De nevner ingen kjøpsopsjon.

Det som siden viser seg er at i avtalen som er tegnet mellom de to klubbene, så eksisterer det en kjøpsopsjon. Den trer bare i kraft dersom Griezmann spiller et visst antall minutter.

MINUTT 60: I hver eneste kamp denne sesongen har Antoine Griezmann blitt byttet inn så fort klokka passerer 60. Foto: Laurent Lairys / DPPI FOOTBALL
MINUTT 60: I hver eneste kamp denne sesongen har Antoine Griezmann blitt byttet inn så fort klokka passerer 60. Foto: Laurent Lairys / DPPI FOOTBALL Vis mer

Det som hevdes fra Barcelonas side, som også rapporteres av samtlige spanske medier, er at dersom Griezmann spilte mer enn 50 prosent av minuttene han var tilgjengelig for Atlético, så ville den ovennevnte obligatoriske kjøpsopsjonen tre i kraft.

Summen Atlético Madrid i så fall måtte betale? 40 millioner euro.

I løpet av sin første sesong i Atlético Madrid spilte Antoine Griezmann 81 prosent av de tilgjengelige minuttene. Og det er her stridens kjerne blir klar.

Atlético Madrid hevder nemlig at deres avtale er at Griezmann må spille mer enn 50 prosent av minuttene over de to sesongene de ble enige med Barcelona om at Griezmann lånes ut.

Med tanke på at Griezmann spilte 81 prosent av minuttene i sin første sesong, må dette tallet ned for at Atlético Madrid skal slippe å betale 40 millioner euro.

Dette har ført til en smått bisarr trend, der Griezmann byttes inn så fort klokka passerer 60 minutter, slik at han ikke spiller mer enn 30 minutter. Dette vil, i effekt, lede til at hans totale antall minutter går drastisk ned.

MODERKLUBB: Barcelona kjøpte Greizmann fra nettopp Atlético Madrid, der han blant annet har spilt med Lionel Messi. Foto: REUTERS/Albert Gea
MODERKLUBB: Barcelona kjøpte Greizmann fra nettopp Atlético Madrid, der han blant annet har spilt med Lionel Messi. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer

I forkant av kampen mot Real Sociedad ble Atlético Madrid-trener Diego Simeone stilt til veggs rundt saken av spanske medier, og hans kryptiske svar hjalp ikke veldig på situasjonen.

- Dere har nå kjent meg i ti år som trener. Jeg er en klubb, og det kommer jeg alltid til å være, svarte Simeone på om det er mer som ligger bak Griezmann begrensede tid på banen enn hans prestasjoner.

Viaplays Veland mener Simeone opptrer slik som han burde.

- Han kan jo egentlig bare håndtere det på én måte, fordi han er ansatt i klubben. Han er ærlig i den grad han kan være ærlig når han får spørsmål om det, sier han og legger til:

OPPGITT: Viaplays ekspert på spansk fotball, Petter Veland, mener både Barcelona og Atlético Madrid kunne vært foruten denne sagaen. Foto: Viaplay.
OPPGITT: Viaplays ekspert på spansk fotball, Petter Veland, mener både Barcelona og Atlético Madrid kunne vært foruten denne sagaen. Foto: Viaplay. Vis mer

- Samtidig er det vanskelig å si hvilket parti her som har rett, når man som utenforstående ikke sitter på kontrakten. Men han er en lojal mann som gjør det han får beskjed om.

Juridisk løsning?

Saken har skapt sterke reaksjoner i Spania, og blant dem som har uttalt seg er direktør Jordi Cruyff i Barcelona.

- Akkurat nå så er han Atlético Madrid-spiller. Han spiller der, og han har en trener som bestemmer når han skal spille. Men dette er merkelig, han kommer alltid inn i det 63. minutt. Men dette er deres valg, sa Cruyff til radiostasjonen Cadena COPE.

Cruyff virker å ha en støttespiller i VM-vinner og Real Madrid-legende Jorge Valdano, som i disse dager jobber på spansk TV.

- Jeg har aldri sett noe liknende, sa Valdano under en TV-sending for Movistar+.

- Simeone skylder klubben å være lojal, men nå må vi stille spørsmål om han skylder lojalitet til Antoine Griezmann også.

Cadena COPE hevder at Barcelona har sett seg lei av Atlético Madrid, og skal ha iverksatt sin juridiske avdeling for å studere kontraktene mellom de to klubbene.

8. september ble det rapportert at Barcelona er i gang med å melde inn Atlético Madrid for å bryte det de anser som den obligatoriske kjøpsopsjonen.

Fem dager etter slo Atlético Madrid-president Enrique Cerezo tilbake.

- Vi har ikke møtt Barcelona og det er ingenting som tilsier at vi skal møte dem heller. Jeg tror alle kjenner til Griezmann-saken, og om ikke dere gjør det, så har dere en idé om hvordan den er, sa Cerezo til Cadena SER.

- Dersom det kommer en avtale, så kommer det en avtale. Men akkurat nå er det absolutt ingenting nytt, det er akkurat slik det var da avtalen ble inngått.

Da han ble spurt om hans tanker rundt det at Griezmann bare spiller 30 minutter var han også klar.

- Dette handler ikke om å spille, men om å vinne, sa Cerezo, som ikke gjorde mye for å legge en demper på situasjonen.

Ifølge franske L''Équipe, som siteres av AS, så kan en løsning være like rundt hjørnet. Visstnok skal klubbene være på talefot, og enes rundt at en permanent overgang for Griezmann vil koste 25 millioner euro.

Ekspert Veland ser også på det som en fornuftig løsning.

- Det virker som at den eneste logiske løsningen her er at de blir enige om at Griezmann blir Atlético Madrid-spiller permanent for halvparten av den summen som står i kontrakten. Så slipper de og alle andre å forholde seg til en situasjon som er helt absurd, sier han.

Men inntil den tid, så virker det som saken som omhandler Atlético Madrid, Barcelona og Antoine Griezmann vil fortsette å rulle. I drøyt 30 minutter hver eneste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer