Tim-Robin Lihaug bokser historisk kamp om VM-tittel

Klemetsen kritisk til norsk VM-kamp

- Vi må kalle en spade for en spade. Det dreier seg om penger og politikk.

KLAR FOR VM-KAMP: Tim-Robin Lihaug kan få sin etterlengtede VM-tittel i Grieghallen 26. oktober. Foto: Christian Roth Christensen
KLAR FOR VM-KAMP: Tim-Robin Lihaug kan få sin etterlengtede VM-tittel i Grieghallen 26. oktober. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

28. mars 1976 kokte det i Ekeberghallen i Oslo. Den norske proffbokseren Harald Skog var i ringen mot argentineren Victor Galindez. I en kamp om VM-tittelen i lett tungvekt.

Nå gjentar historien seg, over 43 år seinere. Bergenseren Tim-Robin Lihaug (27) får sin sjanse til å bokse om det ledige VM-beltet i lett-tungvekt til organisasjonen International Boxing Association på hjemmebane i Grieghallen 26. mars.

MESTER OG KVALIFISERT: Tim-Robin Lihaug vant EM-tittel og ble samtidig kvalifisert til VM-kamp. Foto: NTB Scanpix
MESTER OG KVALIFISERT: Tim-Robin Lihaug vant EM-tittel og ble samtidig kvalifisert til VM-kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Motstanderen heter Ruben Eduardo Acosta (41). Han er også fra Argentina, slik motstanderen til Skog var i 1976.

Men her stopper mye av likheten mellom de to kampene. Victor Galindez var WBA-mester, ubeseiret i 29 kamper på rad før han tok turen til Ekeberghallen for å forsvare tittelen mot Harald Skog, som hang med hodet mellom tauene allerede i den tredje runden.

Tim-Robin Lihaug

  • Født: 17. september 1992.
  • Yrke: Proffbokser. Har vunnet 19 kamper, tapt 4.
  • Aktuell: VM-kamp i Grieghallen i Bergen 26. oktober.

Cecilia Brækhus har bokset og forsvart sine VM-titler flere ganger i Norge. Men det er 43 år siden det samme skjedde for en mannlig bokser.

Forbudet mot proffboksing som inntrådte i 1981, og som ble opphevet i 2014, er årsaken.

Forhistorien

Her er historien om hvordan det kan bli en tittelkamp om et VM-belte mellom en bokser som er rangert som 134 i verden på boxrec og en som er rangert som nummer 79.

KRITISK: Ole Klemetsen er kritisk, selv om han er glad for at det endelig blir en VM-tittelkamp i Norge. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Ole Klemetsen er kritisk, selv om han er glad for at det endelig blir en VM-tittelkamp i Norge. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Den opprinnelige lett-tungvektsmesteren Eleider Alvarez fra Colombia gikk for å forsvare WBO-tittelen i februar mot russeren Sergej Kovalev, men tapte. Nå er Kovalev første rangert i verden på boxrec.

De to møtte hverandre for første gang et halvt år tidligere. Da vant Alvarez på knockout. I den kampen sto både WBO-beltet og IBA-beltet på spill. I kampen etter var det bare WBO-beltet de to bokset om.

- Det betyr at Alvarez ikke har forsvart sin tittel i løpet av et år, som han måtte gjøre for ikke å bli fratatt tittelen. Det gjorde han ikke, forklarer Trevor Ambrose, treneren til Tim-Robin Lihaug til Dagbladet.

Europamester

Tim-Robin Lihaug vant europamestertittelen og en interkontinental IBA-tittel i sin forrige kamp mot finnen Timo Laine i Sotra Arena 23. mars i år. Dermed ble han samtidig kvalifisert til å bokse om IBA-tittelen, som nå er ledig.

Og når Acosta aksepterer å ta turen fra Argentina til Bergen og Grieghallen for en rimelig sum, så ble det slik.

- Han har mye å kjempe for. Han er 41 år og kan sannsynligvis forsørge sine barn og barnebarn. Om han vinner over min bokser, så venter det flere kamper og mer inntekter, sier Ambrose.

JULING: Tim-Robin Lihaug har bokset om VM-tittel en gang før mot tyskeren Arthur Abraham. Da ble det en god del juling, men også erfaring ut av det. Foto: NTB Scanpix
JULING: Tim-Robin Lihaug har bokset om VM-tittel en gang før mot tyskeren Arthur Abraham. Da ble det en god del juling, men også erfaring ut av det. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kritisk

Ole Klemetsen (48) har bokset tittelkamp for dette forbundet tidligere. En kamp som han vant. Han sier til Dagbladet:

- En tittel er en tittel. Dette er stort for Tim-Robin, som jeg unner alt godt, og det er også stort for norsk boksing. Det er lenge siden en mannlig bokser kjempet om en VM-tittel i Norge, sier Klemetsen.

- Men jeg mener også vi må kalle en spade for en spade. Jeg vant over sørafrikaneren Thulani Malinga, som hadde vært verdensmester i flere forbund. Ser vi på resultatene til motstanderen til Tim-Robin er det annerledes. Han har 17 tap og er rangert ganske langt nede. En merkelig situasjon. Det dreier seg om penger og politikk i proffboksing, sier Ole Klemetsen til Dagbladet.

Men han ønsker å understreke:

- En tittel er en tittel. Det er ikke til å komme fra. Jeg håper virkelig Tim-Robin vinner. Og det er jeg temmelig sikker på at han gjør, sier den tidligere storbokseren.

Proffbokser Cecilia Brækhus gleder seg over regjeringens lovforslag om å tillate proffboksing i Norge. Video: Christian R. Christensen / Dagbladet Vis mer

Ole Klemetsen fikk selv aldri gleden av å bokse i Norge som profesjonell. Han bokset kamper om VM-titler og diverse andre titler. Men han måtte utenlands på grunn av forbudet mot proffboksing.

Deler ikke oppfatningen

Tim-Robin Lihaug deler ikke oppfatningen til den tidligere mesterbokseren.

JULING: Tim-Robin Lihaug har bokset om VM-tittel en gang før mot tyskeren Arthur Abraham. Da ble det en god del juling, men også erfaring ut av det. Foto: NTB Scanpix

- Man skal ikke alltid stole på rankingen til boxrec. Jeg vil presisere at jeg ble ranket på 15. plass etter at jeg vant EM-beltet over Timo Laine i mars på juli-rankingen til WBO. Det skal også sies at Acosta har vært ranket på topp 15 i flere av forbundene de siste ti åra. Og han er tross alt tidligere VM-utfordrer i forbundet WBO, sier Tim-Robin Lihaug.

Han forteller om sin kommende motstander:

- Ruben Eduardo Acosta en skikkelig tøffing som står for en støyt. Han har aldri gått ned etter slag mot hodet. Han tåler utrolig mye juling, men han har en svakhet for slag mot kroppen. Jeg har en strategi og kampplan som vi har formet gjennom tolv ukers forberedelser, forteller Tim-Robin Lihaug til Dagbladet.

Han forteller at Acosta har vært svært offensiv på sosiale medier.

- Han lover alle at han skal slå meg ut, så fort han har en mulighet. Det får vi se på. Jeg forbereder meg på en kamp som går i tolv runder. Jeg er forberedt på 47 minutter i ringen, før jeg blir mester, sier Lihaug.

Den norske bokseren sier han er usikker på hvorfor argentineren er så aggressiv.

- Om det er for å psyke opp seg selv, eller et forsøk på å psyke meg ned, vet jeg ikke, smiler Lihaug.

Store mestere

IBA har hatt store mestere, som Floyd Mayweather jr., Oscar De La Hoya, Bernard Hopkins, Oliver McCall, Calvin Brock, Mike Weaver, Sugar Shane Mosley, Beibut Shumenov, Roy Jones Jr., Fernando Vargas, Antonio Tarver, Roberto Duran, Glen Johnson, Laila Ali, Mia St. John og Holly Holm, for å nevne noen.

- Mange store navn. Om mitt navn skulle havne blant dem er det veldig stort for meg, sier Tim-Robin Lihaug til Dagbladet.

Det tror trener Trevor Ambrose kommer til å skje.

- Tim slår hardere enn noen gang tidligere. Jeg har holdt slagputer for hundrevis av hardtslående lett-tungvektere i England. Tim har skadet albuen min helt opp til skuldra. Så harde er slagene hans nå, forteller Trevor Ambrose.

Han sier:

- Jeg vet at Acosta aldri har gått ned for slag mot hodet. At han tåler utrolig mye. Men jeg tror ærlig talt ikke han står oppreist. Om Tim treffer skikkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer