LØST FØRE: Håvard Klemetsen (nærmest) i den løse løypa under dagens lagsprint i kombinert. De norske gutta endte til slutt på bronseplass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LØST FØRE: Håvard Klemetsen (nærmest) i den løse løypa under dagens lagsprint i kombinert. De norske gutta endte til slutt på bronseplass. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Klemetsen om verdens beste: - Han så ikke ut som han hadde gått på ski før

Komikveld i kombinert.

FALUN (Dagbladet): Håvard Klemetsen og Magnus Moan gjennomførte en god konkurranse og sikret seg VM-bronse på lagsprinten i kombinert i ettermiddag.

Frankrike ble verdensmestre etter spurtoppgjør mot Tyskland.

Håpløse forhold Det er imidlertid ikke selve konkurransen det snakkes om etter kombinertlangrennet, men det ekstremt løse føret i den 1,5 kilometer lange løypa som hver løper gikk fem ganger.

Håvard Klemetsen slaktet arrangøren i Falun for det løse føret under åpningsrennet forrige fredag, men i dag var forholdene - om mulig - enda dårligere.

Spesielt i den ene bakken var det så mye løs og tung snø at det knapt var mulig å gå ordentlig på ski.

- Det gikk ikke an å gå der. Hvis man prøvde å ta i, så gikk det enda saktere, for da gikk man igjennom. Det er helt umulig å gå på ski, sier Håvard Klemetsen til Dagbladet.

Sen salting Da Dagbladet opplyser om at arrangøren saltet løypa så sent som en snau halvtime før start, rister 36-åringen bare på hodet.

- Det verste er de gangene de har saltet, men så har det akkurat ikke satt seg. Da går man bare nesten igjennom. Da er det bedre at det er så løst at man går helt gjennom. Det er ganske utrolig at de salter så kort tid før start, sier han.

For TV-seerne så det unektelig komisk ut da løperne forsøkte å skøyte opp den ene bakken. Klemetsen følte også selv at det så relativt dumt ut.

KLØNET DET TIL: Håvard Klemetsen (t.v.) og Magnus Moan klønet det ordentlig til for seg selv på den siste vekslingen, da Klemetsen brakk staven, men det hadde sannsynligvis ikke blitt noe mer enn bronse uansett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLØNET DET TIL: Håvard Klemetsen (t.v.) og Magnus Moan klønet det ordentlig til for seg selv på den siste vekslingen, da Klemetsen brakk staven, men det hadde sannsynligvis ikke blitt noe mer enn bronse uansett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Og han bruker den suverene verdenscuplederen, tyske Eric Frenzel, som eksempel.

- Det så helt latterlig ut. Det så ut som om Frenzel var ute og gikk på ski for første gang. Den eneste unnskyldningen arrangøren har er at det var likt for alle, sier Klemetsen.

- Aldri gått på verre føre Også Magnus Moan kunne bare smile av de løse føret i VM-løypa etter at bronsemedaljen var sikret.

- Jeg har aldri gått på et verre føre enn dette, sier han.

Den våte og tunge snøen sørget også for å gi de to norske gutta ordentlig trøbbel på den siste vekslingen, da Klemetsen brakk staven på vei ut på sin siste etappe.

Heldigvis fikk han en ny raskt.

- Det var fryktelig løst i løypa. Jeg skulle prøve å stake slik at Magnus kunne komme opp på siden av meg, men jeg hadde staven i bakken akkurat da han kom, og da brakk den. Vi gjorde feil begge to. Jeg burde ikke hatt staven der, men det var vanskelig å unngå å stake siden det var så løst, sier Klemetsen.

- Hadde dere øvd på å veksle?

GLADGUTTER: Moan og Klemetsen mener de vant bronsen i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GLADGUTTER: Moan og Klemetsen mener de vant bronsen i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Nei, det blir litt lite av det, men i dag var det utfordrende. Vi var vel de eneste som brakk staven, og det er jo en prestasjon i seg selv.

Betydde lite Moan er enig i at de to lagkompisene kan dele skylda.

- Det var begges feil. Jeg kom i litt for stor fart, mens Håvard sto litt i ro, og så kom staven foran foten min. Og når den står i ro, og jeg kommer i fart, så knekker den. Jeg tror ikke det hadde noe å si. Det var snakk om to-tre sekunder, sier han.

Selv om lagsprinten inneholdt både stavbrekk og dårlige føre for de norske gutta, er de veldig fornøyde med VM-bronsen.

- I dag vant vi bronse. Tyskland og Frankrike har vært sterkere enn oss hele VM, men i dag klarte vi å heve oss til den siste konkurransen, sier han.

- Vi har vært på tur sammen siden 1. januar, så vi begynner å bli litt lei hverandre. Men det var jævla artig at vi kunne gjøre dette sammen. I kveld skal vi ta et glass vin sammen, og så er det hjem og se familiene våre i morgen, legger finnmarkingen til.

Årgangsvin Moan røper at vinen som skal åpnes på hotellrommet i kveld er en Barolo 2001-årgang.

- Vi har hatt den med oss helt fra Seiser Alm. Den skal nytes i kveld, sier han.

- Jeg har en god følelse nå. I dag får vi betalt for jobben vi gjorde. Vi vant en bronse, legger Moan til.

31-åringen lover samtidig at han stiller i VM i Lahti om to år.

- Jeg har OL i 2018 som mål, sier han.

- Men etter denne sesongen skal jeg ta en lang ferie. Jeg begynner nok ikke oppkjøringen til neste sesong før i sommer en gang.