Klemte til -  fikk kyss

Jesper Grønkjær tenkte lenge på om han skulle reise til EM etter morens død. I går scoret han til hennes minne.

LISBOA (Dagbladet): -  Først og fremst vil jeg takke publikum for den fantastiske mottakelsen jeg fikk da jeg kom på banen. Det var deilig å komme inn - det var jeg veldig glad for. Og målet - det var deilig det også.

-  Det var deilig å se den ligge der, sier Jesper Grønkjær.

Grønkjærs 2- 0 til Danmark kom overtid og var målet han trengte for å lette hodet for de siste ukenes triste tanker. I fotball som ellers i tilværelsen må nemlig livet gå videre.

Og det var slik Chelsea-vingen tenkte da han tidlig i uka tok beslutningen om fylle den plassen trener Morten Olsen holdt åpen for ham i EM-troppen. Enten skulle Danmark møte utfordringen med Jesper Grønkjær, eller så skulle de gjøre det med en spiller mindre enn de andre lagene.

-  Det første Jesper fortalte oss da han kom var at han forlangte å bli behandlet på lik linje med alle andre, sier Morten Olsen.

-  Det respekterer jeg ham for.

Inn for Rommedahl

Men Jesper Grønkjær var ikke kampklar fra start i går. Derfor satt han på benken inntil Dennis Rommedahl ble skadet etter 23 minutter. Og det første han gjorde var bare noen centimetere unna en scoring for sin døde mor.

Det siste han gjorde var akkurat det.

-  Vi hadde kjørt ballen rundt en stund og så spilte jeg vegg med Jon (Dahl Tomassen), sier Grønkjær.

-  Og så ble det mål. Heldigvis.

-  Scorer mot Sverige

Danmark vant komfortabelt, spilte en voldsom førsteomgang, men unngikk likevel ikke smårusk på veien. Så Jon Dahl Tomassen endelig gjorde 1- 0 rett før pause - etter en praktfull bakromspasning fra Thomas Gravesen og en enkel liten tversover fra Martin Jørgensen - ventet vi bare på en Sverige-spurt. Men Danmark, som hadde en hel bærepose med sjanser, manglet den effektiviteten svenskene hadde i åpningskampen, og måtte slite mer enn de likte før de sendte Bulgaria ut av EM.

Derfor hjalp det godt med Grønkjærs punktum.

Og dette:

-  Vi scorer mot Sverige også, sier Danmarks keeper Thomas Sørensen.

-  Helt sikkert.

JESPERLIG: Danmark har gått opp til 2- 0 på overtid. Målscorer Jesper Grønkjær sekundet før han forsvinner i trøya.