Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klüft slår norske NM-vinnere i seks av sju øvelser

Svensk fenomen på vei mot nytt EM-gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÖTEBORG (Dagbladet.no): Etter to øvelser på Nya Ullevi i dag er sjukjemperen Carolina Klüft et skritt nærmere et nytt EM-gull.

Svenskene er ville etter henne, under høydeøvelsen fikk hun trampeklapp helt fram til hvert sats. Og hun svarte med slengkyss mot tribunen.

Etter to øvelser er hun bare 36 poeng etter erkerival Eunice Barber. Det er foran gullskjemaet når sjukampen fortsetter i kveld og i morgen.

Hadde hun bare vært norsk, tenker du kanskje.

Statistikk Dagbladet.no har samlet inn (se faktaboks) forteller at Klüft i sjukampøvelsene er bedre enn seks av sju NM-vinnere fra Bislett forrige helg.

Og de norske jentene trener bare på én gren.

- Hun er på et vanvittig høyt nivå, sier friidrettssjef Ketil Tømmernes til Dagbladet.no i ettermiddag.

Naturtalent

SVENSK GULLHÅP: Carolina Klüft er på vei mot nytt EM-gull. Og sammenlikner vi resultatene hennes med de norske utøvernes, så skjønner man hvorfor. Foto:EPA
SVENSK GULLHÅP: Carolina Klüft er på vei mot nytt EM-gull. Og sammenlikner vi resultatene hennes med de norske utøvernes, så skjønner man hvorfor. Foto:EPA Vis mer

Den norske friidrettssjefen er ikke overrasket over at Klüft går utenpå NM-vinnerne.

- Nei, det er det nivået du er på når du er verdens beste syvkjemper. Hun er et meget spesielt talent fra naturens side.

- Tror du det er mulig for Norge å få fram en liknende type?

- Jada, jeg tror vi har ganske mange i Norge av den typen. Vi må bare få et system som får dem inn i friidretten. Vi har masse norske talenter, men et dårligere system enn svenskene, sier Tømmernes.

Bare på 800 meter har gullvinneren i NM ei tid som er bedre enn Klüfts sesongbeste. Ellers er hun helt suveren.

Det er hun også i selskap med europas beste sjukjempere.

Blid og glad

På dagens første sjukampøvelse, 100 m hekk, imponerte den langbeinte jenta med tida 13.35. Det var bare 24/100 og 36 poeng bak franske Barber.

I høyde noterte hun 1,89 m, godt bak sesongbeste. Men det holdt til å matche Barber, som klager på krampe og ikke vet om hun fortsetter konkurransen.

Klüft var usikker og nervøs foran hekkeøvelsen, og er skuffet over at hun ikke kom seg over 1,92 i høyde.

Men som vanlig er hun bare blid og glad etterpå, selv om hun var plaget med et problemlår.

- Nå vet jeg at hekkeløpet er unnagjort, det var det verste. Jeg tror ikke jeg kommer til å hemmes i noen av de andre øvelsene, sier hun til TT.

Da lukter det et nytt gull til Klüft.

Siden 2002 har 23-årige Klüft vunnet VM to ganger, pluss OL og EM. Hun har seiret i alle store mesterskap hun har stilt opp i utendørs.

Og hun har mange år foran seg.

Nytt norsk system

Men ikke bli overrasket om det dukker opp ei norsk superjente i for eksempel sjukamp om noen år. Fra høsten av innfører friidrettsforbundet regionale faggrupper for unge utøvere.

Det er ett viktig steg mot å skape et godt norsk system som oppdager og utvikler jenter og gutter med Klüft-fysikk.

- I Norge er det litt tilfeldig. I dag er dugnadsånden avgjørende på om vi får inn talenter fra ulike steder. Nå får vi få et system som sluser talentene inn, sier friidrettssjef Tømmernes.

Inntil videre er det bare å heie på Carolina Klüft.