Magnus Carlsen

- Klin idiotisk

Magnus Carlsen tordnet etter at VM-tittelen i hurtigsjakk glapp, en kontroversiell regel kostet ham omspill om gullmedaljen.

NEDTUR: Det ble ingen ny gullmedalje for Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Jon Gambrell)
NEDTUR: Det ble ingen ny gullmedalje for Magnus Carlsen. Foto: AP Photo/Jon Gambrell) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hurtigsjakk-VMs siste og 13. parti mellom Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen endte i remis.

Noe som plasserte Carlsen på 9,5 poeng - sammen med tre andre spillere. Men grunnet tie break-reglene i mesterskapet, som gir poeng til spillerne basert på hvor god motstand de har møtt, endte Carlsen på 3. plass. Fabiano Caruana ble plassert som nummer fire.

I finaleomspillet vant 17 år gamle Nodirbek Abdusattorov over Jan Nepomnjasjtsjij.

- Idiotisk

Etter avgjørelsen tordnet Carlsen på NRK.

- Tidligere har vi hatt en regel om at de beste på poengsummen skal spille omspill. Det er jo en klink idiotisk regel.

Hvorfor det?, spør NRK-reporteren videre.

- Nei, altså har du fått like mange poeng og skal spille omspill … Enten så spiller ingen det eller så spiller alle det, men jeg aner ikke hvordan det ligger an, sa Carlsen videre etter partiet med Nakamura.

Generalsekretær i sjakkforbundet, Eirik Natlandsmyr, utdyper regelen til Dagbladet:

- Det er systemet om poengberegning som avgjør når flere har lik poengsum. Det er basert på hvordan de spillerne du har møtt i turneringen har gjort det, og hvordan poengscore de har ut ifra beregningen, forteller han.

- Ekstremt surt

Den norske sjakkongen hadde vanskelig for å godta resultatet.

- Når man først skal ha omspill må alle ha samme poengsum. Noe annet er rett og slett bare feil. Det er ikke noe for min del, at en eller annen har sin fordel, det er bare feil. Det er litt for amatørmessig i et verdensmesterskap.

Carlsen påpeker at han visste at reglen kunne bli et tema under mesterskapet. Han syns likevel ikke at det er opp til spillerne å si ifra om et system som er veldig dårlig, hevder han.

Verdensenere mener grunnen til at det ikke blir et fullferdig omspill for alle spilleren, rett og slett er et spørsmål om logistikk.

- Det er lett å forstå. Og Carlsen har rett i at det er logistikk-årsaker som avgjør dette. Det er forskjellig i de ulike turneringene hvordan dette avgjøres, sier Natlandsmyr i sjakkforbundet, om reaksjonen til Carlsen, før han fortsetter:

- Det er det internasjonale sjakkforbundet som må svare på vurderingene rundt hvordan dette avgjøres. Men det er lett å forstå at Magnus Carlsen reagerer på regelen, gjentar Natlandsmyr.

Tidligere på selveste finaledagen gikk Carlsen først på et sjokktap mot Nodirbek Abdusattorov. Han fulgte deretter opp med å dele poeng med Nepomnjasjtsjij i det andre partiet. Og sto dermed med 8 av 11 mulige poeng, halvveis spilt.

Levon Aronian sin mulighet til å bli verdensmester glapp imidlertid da Carlsen vant parti nummer tre. Dermed gikk han opp i delt ledelse med Abdusattorov og Nepomnjasjtsjij før det siste og avgjørende partiet med Nakaruma.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer