Klinket seg til VM-seier

Tyskland vant VM i klinkekuler, etter at det amerikanske laget trakk seg med kollektive ryggproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Du trodde kanskje at klinkekuler bare var et tidsfordriv på barneskolen, men for disse karene er det alvor. Det tradisjonelle verdensmesterskapet i kuleklinking har vært avholdt i Crawley i Vest-Sussex i England siden 1932. De tre siste årene har tyskerne stukket av med pokalen.

I år var det påmeldt 27 lag, de fleste fra England og Tyskland. Men det stilte også afrikanske lag, og et amerikansk lag var påmeldt.

Amerikanerne måtte imidlertid trekke seg kort tid før VM, på grunn av kollektive ryggproblemer.

Heltysk finale

Vinnerne får navnene sine inngravert på en vandrepokal, som er benyttet siden 1939. I år hadde britene tro på at de skulle klare å hente pokalen hjem, og flere hundre tilskuere møtte opp for å følge mesterskapet.

- Tyskerne vant i fjor, men noen av våre spillere har ligget i hardtrening siden den gang, sa den britiske arrangøren Sam McCarthy-Fox før finalen.

Britene må nok ha vært overtrent, for finalen ble heltysk. Den ble avholdt på en parkeringsplass ved puben «Home of Marbles», og sto mellom de tyske lagene «Saxonia 1» og «1st MC Erzegebirge».

Saxonia 1 var overlegne, og slo sine landsmenn med 24 mot 11 kuler.

- Vi har det ganske artig her, men når det nærmer seg kvartfinalene kommer konkurranseinstinktet, sier McCarthy-Fox til det britiske nyhetsbyrået PA.

- Laget som vinner, kan med rette kalle seg best i verden.

Fantastisk

Andreas Vom Rothenbarth var på ferie i Sussex, da han ble hekta på klinkekuler. I 1997 dro han til verdensmesterskapet med et tysk lag.

- Det var fantastisk å se rike og fattige, unge og gamle, spille klinkekuler. Jeg tenkte at dette var noe vi trengte i Tyskland, sier han.

Reglene er klinkende klare: 49 kuler blir plassert i ringen. Det er seks spillere på hvert lag, og hver spiller har fire klinkekuler. Laget som først klarer å slå ut 25 klinkekuler fra ringen, vinner.

  • Har du bedre klinkekulespill? Tips oss!
KLINKEKONGE: Tyske Andreas Vom Rothenbarth har deltatt i VM i kuleklinking siden 1997. - Det er fantastisk, sier han. Foto: Scanpix/AP/PA<hr>

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer