Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Köln-fansen tror Podolski og Solbakken blir en superduo

- Akkurat det klubben trenger, sier supporterleder.

STJERNE OG SYMBOL: Kaptein Lukas Podolski betyr «alt» i Köln. Supporterne tror Ståle Solbakken sammen med spissen kan lede klubben oppover tabellen.Foto: SCANPIX/AFP/PATRIK STOLLARZ
STJERNE OG SYMBOL: Kaptein Lukas Podolski betyr «alt» i Köln. Supporterne tror Ståle Solbakken sammen med spissen kan lede klubben oppover tabellen.Foto: SCANPIX/AFP/PATRIK STOLLARZ Vis mer

(Dagbladet): Mens Norges Fotballforbund, Ståle Solbakken og FC Köln prøver å finne ut av tingene, venter supporterne i den tyske storbyen i spenning på at nordmannen skal ansettes som klubbens nye manager.

Fan-Projekt 1. FC Köln er en av Tysklands største supporterorganisasjoner, og teller over 7500 medlemmer som danner kjernen blant de 50 000 som møter opp på Rhein Energie Stadion annenhver helg.

Styremedlem Daniel Neuhöfer mener Ståle Solbakken kan være den perfekte trener for den «sovende kjempen».

- Vi trenger en som kan bygge et lag av gode individualister, en som liker å forme et fellesskap. Ståle Solbakken virker som den mannen, og jeg har lest mye bra om ham etter at dette ble aktuelt. Han er bare 43 år, virker god til å tilpasse seg, og er en sterk leder, sier Neuhöfer til Dagbladet.

- Ingen av de jeg har snakket med virker kritiske, alle har lyst til å gi Solbakken muligheten. Vi håper det går i orden, sier han.

Podolski betyr alt
En av nøklene til suksess for Solbakken kan være superstjernen Lukas Podolski.

Spissen som forlot klubben til fordel for Bayern München i 2006, men returnerte tre år senere til en by som elsker ham.

- Podolski betyr enormt mye. Får manageren et problem med Podolski, får han et problem med fansen, sier Daniel Neuhöfer.

- Men det kommer ikke til å bli noe problem. Podolski er lett å samarbeide med, og er en helt annen type i dag enn han var som ungt stortalent. Han er en leder i dette laget, og jeg tror han og Solbakken kan passe perfekt. Sammen kan de få til mye, mener supporterlederen.

Store problemer
Neuhöfer støtter en klubb som har hatt mange problemer de siste årene, til tross for et stort potensial.

VM-stadionet fylles av 50 000 mennesker jevnlig, men likevel har Köln måttet ta turen ned til 2. Bundesliga tre ganger de siste årene, og kjempet mot nedrykk denne sesongen.

STORSTUE: 50 000 fra en fotballgalby fyller Rheinenergie Stadion i Köln når laget spiller hjemmekamper.Foto: SCANPIX/AP/Paulo Duarte
STORSTUE: 50 000 fra en fotballgalby fyller Rheinenergie Stadion i Köln når laget spiller hjemmekamper.Foto: SCANPIX/AP/Paulo Duarte Vis mer

Ett av problemene har vært at tidligere klubbprofiler har blandet seg inn i driften, mange har ment mye om alt, ikke helt ulikt «brakkesyken» som ofte har vært forbundet med Rosenborg her hjemme.

På banen har problemet vært for mange individualister som ikke ønsker å kjempe for laget.

- De spilte ikke som lag. Det kom spillere som Maniche, som mange mente bare var her for pengene. Måten målvakt Faryd Mondragon til slutt forsvant på (i desember) skapte også mye uro, sier Daniel Neuhöfer.

Trenerkarusell
Samtidig har FC Köln gått gjennom 13 trenere siden år 2000 - ikke akkurat en lovende statistikk for en kommende trener.

- Det er jo ikke noe klubben har ønsket, og flere av disse har faktisk ikke klubben kvittet seg med heller. Christoph Daum, som fikk klubben tilbake i Bundesliga, fikk et tilbud fra Tyrkia som han valgte å akseptere. Schaefer tok også valget selv, sier Neuhöfer.

Frank Schaefer forlot jobben for bare noen uker siden, etter sigende etter å ha havnet i konflikt med sportsdirektør Volker Finke - som igjen reddet Köln fra nedrykket. Noen dager før Schaefer ga seg, ble det også sprayet drapstrusler på klubbens treningsanlegg.

- Det ble fjernet etter bare noen få timer, av Köln-supportere. Vi vet ikke hvem som gjorde det, men det kan ha vært én person, og det ble hausset stort opp i media. Presset er stort som Köln-trener, men ikke på den måten, sier Neuhöfer.

Han tror heller ikke at forholdet mellom innflytelsesrike Finke og Solbakken vil bli et problem.

- Schaefer manglet nok litt erfaring. Han ønsket å behandle alle spillerne likt, og havnet i konflikt med flere av de eldre spillerne som ikke taklet det så godt. Finke forsøkte å ordne opp i den situasjonen. Nå er flere av disse på utløpende kontrakt, og Finke har ryddet opp med tanke på all innblandingen utenfra. Nå ønsker man å satse på unge, tyske spillere, og det kan passe godt med Solbakken, tror han.

- Hva vet du om Ståle Solbakken fra før?

STERK MANN: Supoprterleder Daniel Neuhöfer er imponert over det han har hørt og lest om Ståle Solbakken.Foto: SCANPIX/AP/Tom Hevezi
STERK MANN: Supoprterleder Daniel Neuhöfer er imponert over det han har hørt og lest om Ståle Solbakken.Foto: SCANPIX/AP/Tom Hevezi Vis mer

- Jeg vet bare det jeg har lest meg til. Han har hatt stor suksess som trener i FC København, og gjort det godt i Champions League. Jeg kjente navnet fra tidligere, men ikke stort mer. Samtidig er det flere tyske klubber som lykkes med å satse på unge, sultne trenere med faglig tyngde og kunnskap, sier Neuhöfer, og peker på Jürgen Klopp i serievinner Borussia som ett eksempel.

Ingen krav om trylling
Ifølge supporterlederen vil Ståle Solbakken, hvis han får jobben, bli trener for en klubb med massiv støtte, store sponsorer og potensial.

Samtidig vil ingen kreve mirakler med det første.

- Köln kan ikke regne med å kjempe om ligagull på minst ti år. Laget må bygges, og kanskje man kan ha mål om spill i Europa innen den tid. Denne sesongen kjempet vi tross alt mot nedrykk, sier Neuhöfer.

- Klubben trenger en sterk mann, og jeg håper Solbakken kan være det, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media