- Köln-supportere vurderer boikott de første 25 minuttene

Ståle får ros og refs etter oppgjøret med tysk presse.

(Dagbladet): - Dere er noen jævla feiginger, snerret Ståle Solbakken mot tysk presse på treningsfeltet til Köln tirsdag.

Nordmannen var opprørt etter at lokalavisa Express feilaktig hadde meldt at han var fjernet som Köln-trener, og krevde mer respekt enn at én journalist han «aldri hadde møtt» framsatte løgner på trykk.

Köln-ekspert og Express-journalist Alexander Haubrichs er en av dem som prater jevnlig med Solbakken. Han skjønner at nordmannen var irritert, men tviler på om timingen for utbruddet var den beste.

- Han er i sin fulle rett til å slå tilbake, for vi gjorde en feil. Men jeg vet ikke om dette er det rette tidspunktet å ta konfrontasjonen med pressen. En reporter fra Kicker (fotballmagasin) sa nylig på et talkshow at ingen Köln-trenere er blitt beskyttet mer av mediene siden Christoph Daum. Dette er første gang Ståle har vært utsatt for virkelig press, og da reagerte han med et slik utbrudd, sier Haubrichs til Dagbladet.

- Burde visst det da han kom hit
Daum var Köln-trener mellom 2006 og 2009, og førte blant annet klubben opp i Bundesliga. Etter ham har Zvonimir Soldo, Frank Schaefer og Volker Finke fått prøve seg i trenerrollen før Solbakken tok over i fjor sommer.

Nordmannen er dypt skuffet over all informasjonen som lekker ut av klubben, noe han også ga klart uttrykk for i tirsdagens tirade. Express-journalisten synes ikke Solbakken bør være altfor overrasket.

- Det er ganske vanlig i en profesjonell fotballklubb med så stor medieinteresse. Kanskje det er litt mer i Köln enn andre steder. Men Ståle burde ha visst det da han kom hit, sier han.

Rykter om supporteraksjon
Haubrichs sier det går rykter om at deler av den harde kjerne av Köln-supportere vil gjennomføre en slags protestaksjon til morgendagens kamp mot Werder Bremen.

- De vurderer visstnok å boikotte de 25 første minuttene av kampen, og stå på utsiden av stadion når kampen settes i gang. Jeg vet ikke hva de har bestemt seg for. Men det er normalt at de begynner å miste tålmodigheten, sier han.

Lokalavisa har lenge stått på Solbakkens side, men valgte en konfronterende tone med søndagens oppslag om at «Solbakken må pakke kofferten».

- Har dere endret holdning til Solbakken?

- Hva ville du gjort om laget spilte på denne måten? Det er ikke bare treneren, laget har også sin del ansvaret. Det er ikke lett med et slikt lag. Men hvis han ikke begynner å vinne, kan ikke hjelpe ham. Det er slik det er i fotball. Personlig vil jeg at Ståle skal få bygge laget sitt og at han får en ny sjanse, men som sagt. Ingen kan hjelpe ham om ikke resultatene kommer.

Selv om Solbakken fikk fornyet tillit av klubbledelsen etter tapet mot bunnkollega Augsburg i helga, kan det fort brenne under føttene igjen om at blir tap mot Werder Bremen også.

- Direktøren har sagt at de bare ser an én kamp av gangen, de legger ikke planer lenger enn det. Nå har de tre kamper på en uke, så det blir ikke enkelt å sparke ham nå.

Roser Ståle for tirade på tysk
Supporterleder Daniel Neuhöfer sier supporterne er splittet i synet på Solbakken, og at kampen i morgen kan gi svar på om majoriteten er med eller mot nordmannen.

- Kan det bli boikott?

- Jeg vet ikke hva som skjer. Det er noen som prøver å organisere det, men det er ikke noe som kommer fra den offisielle supporterklubben. Det er enkeltstående supportere. Vi får se hva som hender. Jeg skal i hvert fall være der hele veien, det er veldig viktig å støtte laget. Å redde plassen er det som betyr noe, sier han til Dagbladet.

Köln ligger for øyeblikket tredje sist med 28 poeng, på kvalifiseringsplassen. Bak seg har de Hertha Berlin med 26 poeng og Kaiserslautern på 20 poeng.

Neuhöfer tror det er et gunstig tidspunkt å møte Werder Bremen på - de er uten seier på de siste tre kampene.

- Bremen har også mange problemer. Keeper Tim Wiese forlater klubben, og målscoreren Pizarro vil bryte kontrakten. De har ikke vunnet på en stund. Det er bra for oss å møte dem nå. Jeg håper i hvert fall at spillerne kjemper, sier han.

Han hadde sansen for at Solbakken tok fighten med tysk presse på tirsdag, og likte særlig biten hvor han kalte dem «fucking cowards».

Ikke minst lot han seg imponere over tysken til nordmannen.

- Jeg er veldig imponert. Jeg har aldri sett en spiller lære seg tysk raskere enn ham. Det var en veldig god opptreden. Og så var det morsomt at han skiftet til engelsk da han kalte dem «fucking cowards», for å være helt sikker på at budskapet nådde fram, sier Neuhöfer.