Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klokere enn sitt faglige dårlige rykte

Det vil aldri bli stille rundt Ole Gunnar Solskjærs virke på Old Trafford. Men han skal ingen steder med det første.

MANAGER: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United spilte uavgjort mot ligaleder Liverpool søndag. Foto: NTB scanpix
MANAGER: Ole Gunnar Solskjær og Manchester United spilte uavgjort mot ligaleder Liverpool søndag. Foto: NTB scanpix Vis mer

OLE GUNNAR SOLSKJÆRS framtid var avhengig av klokskap og respons fra et utskjelt og nedkjørt fotballag. Han leverte på tegnebrettet og fikk en oppvåkning til svar.

Da motstanden ikke kunne vært mer formidabel sto endelig Manchester United fram som Manchester United.

LIDENSKAP OG HJERTE er et minimumskrav i fotball. Det må alltid være der. Man kommer ingen vei uten. Veldig mye annet handler om valg og vurderinger. Og da utskjelte Ole Gunnar Solskjær var helt avhengig av å levere på laguttak, formasjon og taktikk, traff han blink mot verdens beste fotballag.

Liverpool hadde ikke tapt i Premier League siden 3. januar.

De har fortsatt ikke det.

Men for første gang på 18 kamper har Jürgen Klopps mannskap avgitt poeng i Premier League.

Det skal Ole Gunnar Solskjær være stolt av.

TAKTIKK OG FORMASJON blir viktigere og viktigere i fotball. Du kan ikke kjempe den neste krigen som den forrige. Ole Gunnar Solskjær er beskyldt for å ha mangelfulle taktiske ferdigheter. Mot Liverpool tiet han kritikerne.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR gjorde egentlig alt riktig mot Liverpool. Ved å legge om til tre midtstoppere nøytraliserte han bortelagets styrker sentralt i banen. Ved å ta ut Liverpools backer stoppet han tilførselen av farlige innlegg fra kantene. Og da Manchester United tok ledelsen 1-0 fikk han betalt for den offensive prioriteringa, to brede spisser og kontringsspill i maksimalt tempo.

Ikke siden Champions League-bragden i Paris i februar (3-1 over PSG) har jeg sett et mer gira og oppofrende Manchester United.

Når alt kommer til alt, selv om Liverpools sene utlikning selvfølgelig svir, fikk Ole Gunnar Solskjær akkurat det han ønsket.

TV2s SJU OG en halv time lange nedtelling til avspark på Old Trafford – en halvtime mer enn det tok NRK å langsom-tv-steke ei ribbe julaften 2017 – forteller alt om hva det vil si å ha en nordmann i sjefsstolen på Old Trafford. Hvor stort det er, uavhengig av problemene og den resultatmessige nedturen.

Hvor mye det betyr for norsk fotball.

Derfor er dette resultatet viktig.

At Ole Gunnar Solskjærs prosjekt får nødvendig næring gjennom gode kamper, er viktig for norsk fotball.

SØNDAGEN PÅ TV2 ble ikke først og fremst rigget, preparert over stadig sterkere varme og til slutt – på slaget klokka 17.30 - servert med sprø svor for fotballkampens skyld. Den ble til for anledningen. Selv om Manchester United og Liverpool alltid er et stort måltid – være seg på Old Trafford eller Anfield – skyldtes akkurat denne iscenesatte galskapen nordmannen på toppen i Manchester United.

KAMPDAG: Utenfor Old Trafford venter fansen spent på å se storoppgjøret mellom Manchester United og Liverpool. Video: Christian Monge / Dagbladet Vis mer

FOR IKKE Å snakke om hjørnet han har malt seg inn i, gjennom strategiske og spillerlogistiske valg, skadene som gjør vonde tider enda verre, og ei resultatrekke som driver gjøn med følelsene til alle som bryr seg om klubben. Pluss konsekvensene av disse.

Ole Gunnar Solskjærs karriere, fordi Manchester Uniteds fotball har gått fra svak til elendig, har de siste ukene balansert på en stadig slakkere line.

NOEN HAR SAGT at han må få sparken - at han ikke har det som skal til og derfor ikke er egnet til å håndtere noe så stort som Manchester United. Andre at denne søndagen på Old Trafford kunne være hans siste. Alt mens klubbens styreformann ved et par anledninger har uttalt at Ole Gunnar Solskjær er mannen, at valgene som ble tatt er godt forankret, at de amerikanske eierne er happy så lenge butikken går bra - hvilket den gjør, den går så det griner - og at Manchester United ikke er desperate etter kortsiktig suksess.

DER NORSK FOTBALL er etter snart 20 år i skyggenes internasjonale dal – nummer 47 på FIFA-rankingen, nummer fire i EM-kvalifiseringa og uten Rosenborg-poeng etter to kamper i Europa League 2019 – er Ole Gunnar Solskjær per dato det største vi har. Uavhengig av preferanser og tilhørighet blant engelske og utenlandske klubber, det gjør norsk fotball godt å ha Solskjær på toppen i Manchester United.

Akkurat som Martin Ødegaards og Erling Braut Haalands unge og potensielt lysende karrierer setter Norge på kartet.

I et internasjonalt perspektiv har vi ikke så veldig mye annet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media