Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klokere enn sitt rykte

Lettelse fikk et nytt ansikt da Norge slo Bulgaria 1-0. Per-Mathias Høgmos.

TRIUMF I SOFIA:  Per-Mathias Høgmo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIUMF I SOFIA: Per-Mathias Høgmo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SOFIA (Dagbladet): Et gjennomtenkt laguttak gjorde Norge kompakte, løpssterke og trygge. Et genialt frispark gjorde et utskjelt lag til vinnere. Og med to tapte Kroatia-poeng i Aserbajdsjan er Norge plutselig i posisjon til å gå direkte til EM.

Det verste som kan skje oss nå er play off  i november.

Så fort skjer det i fotball.

Så fort blir håpløshet og mismot til optimisme og elleville jubelscener.

EN ELLER ANNEN gang i løpet av kontraktsperioden henger de fleste fotballtrenere i en tynn tråd. Per-Mathias Høgmo har vært der siden 0-0 mot Aserbajdsjan 12. juni. Men nå står han igjen støtt og godt og er full av kraft og energi til å fullføre prosjektet stadig flere begynte å stille spørsmålstegn ved.

Hvilken enorm forskjell et enkelt fotballresultat gjør.

SELV OM NFF selvfølgelig ikke ville innrømme det - du har alltid hundre prosent tillitt til tillitten plutselig ikke er der mer, den bare forsvinner, gjerne over natta — så handlet denne kampen om jobben hans. Jeg sier ikke at tap ville ledet til avskjed etter EM-avslutningen mot Italia 13. oktober. Men jeg kan garantere at det ville blitt ramaskrik langt ut over det nettroll og eierne av de mest sjikanerende twitterkontoene klarer å poste. For vi kunne ikke gått videre som om ingenting hadde skjedd etter enda en kvalifiserende fiasko.

Men nå slipper vi det.

Stefan Johansens genialt slåtte frispark og Vegard Forrens følsomme høyrebein (!) tok seg av den saken.

FOTBALLAGET NORGE REISTE seg fra ruinene og lærte mye i Sofia denne kvelden. Vi andre lærte at Per-Mathias Høgmo er klokere enn sitt rykte. For vi hadde ikke vårt beste fotballag på banen denne skjebnekvelden.

Målt ut fra et formbarometer var vi ikke i nærheten en gang.

MEN VI HADDE det beste vi kunne stille. Fordi Per-Mathias Høgmo valgte riktig. Selv om mange av oss ble en smule sjokkert over laguttaket viste det seg å være et meget klokt valg. For det krever ikke bare mot å vrake to Bundesligaspillere fra startoppstillingen i et allerede betydelig redusert norsk lag, der den ene på toppen av alt er lagets kaptein.

Det krever ekstrem tydelighet i taktiske valg og ditto forståelse av hva som skal til for å lykkes.

PÅ TOPPEN AV norsk dyktighet kom resultatet Prosjekt Høgmo trengte for å overleve mye lettere enn fryktet. Bulgaria var nemlig ikke bedre enn sitt rykte. De var dårligere. Og så lenge hjemmelaget ikke var modigere enn Norge, i perioder var de faktisk ganske feige og forsiktige, så ble ikke det norske forsvaret plaget nevneverdig.

2-2 i målsjanser, der Bulgarias første var et frispark fra 16 meter og det andre ble blokkert av matchvinner Vegard Forren, forteller egentlig alt om hvor enkelt det var å bryte dem ned.

FORHÅPENTLIGVIS GIR DENNE opplevelsen det norske laget nytt håp og momentum. Og det er det som betyr noe nå. Klarer laget å bygge på denne oppturen slik at vi kan sjokkere og kanskje ta poeng fra Kroatia også? Er roen og troen gjenreist slik at Norge kan bli det fotballaget vi håpet på da EM-kvalifiseringen startet for et år siden? Hvilket vil si et lag som har utviklet seg gjennom mye prøving og enda mer feiling.

Et lag som har tatt steg uten at det egentlig har vært synlig.

DET GÅR I hvert fall an å tro på det etter dette resultatet. Eller i det minste å håpe. Vi har nemlig mange spillere som ikke var med på denne jubelkvelden i Sofia og som skadefrie helt garantert vil gi oss gode alternativer og enda bedre konkuranseevne. For Mats Møller Dæhli, Josh King, Adama Diomande, Pål Andre Helland og Ole Selnæs vil i hvert fall ikke gjøre oss dårligere.

Og var Stefan Johansen hemmet i denne kampen er det nesten ingen grenser for hva han kan prestere når helsa er ett hundre prosent.
  
ALT DETTE SNUR pessimisme til optimisme. Og det trengte vi. Det neste som må skje nå er at Ullevaal Stadion fylles søndag kveld. For det er ikke umulig å slå Kroatia etter denne lille bragden.

Og gjør vi ikke det er vi fortsatt der vi drømte om å være før Bulgaria.             

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling