SJOKKET: Ole Jørgen Pettersen - faren til ‹‹Pølsa›› - har smurt ski i mange år. Han forteller om heftig fluorsjokk. Slike historier fortalt gjennom Dagbladets prisbelønte reportasjer i "Glidens pris" var med på å presse fram et internasjonalt forbud. Dette forbudet står politisk sterkere enn noen gang, men må av praktiske årsaker bli utsatt til neste sesong. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Fluorforbudet i internasjonal skisport blir utsatt ett år

Klokka stopper fluorforbudet

Tidspresset stopper innføringen av et totalt fluorforbud i internasjonal skisport denne vinteren. Men selve forbudet står politisk sterkere enn noen gang.

Publisert
Sist oppdatert

FORBUDET mot fluor i internasjonal skisport blir utsatt en sesong. Det er naturlig ut fra rent praktiske utfordringer med kontrollen av forbudet. Men rent politisk er viljen til å stoppe giften sterkere enn noen gang.

Fredag denne uka var det meningen at styret i det internasjonale Skiforbundet (FIS) skulle bekrefte vedtaket om å starte dette fluorforbudet allerede fra det første verdenscuprennet i alpint i Sölden om snaue to uker. Det skjer ikke.

Årsaken er tidspress under testing av det nye tyske håndholdte kontrollapparatet. Viruspandemien har gjort at dette svært ambisiøse utviklingsarbeidet har gått litt for seint.

Det anerkjente tyske Fraunhofer Institut som rent vitenskapelig skal godkjenne den nye kontrollen, har i mellomtida vært mer kjent for coronatesting enn arbeidet med å stoppe fluorsmurning.

Det er til å forstå.

PLANEN var at alle lagene til de ulike skinasjonene skulle samles seint i september for en praktisk gjennomgang av de nye kontrollrutinene. Da skulle skilederne og skismørerne selv få teste kvaliteten på dette apparatet, etter rapporter de siste ukene om en rask, positiv teknisk utvikling.

En stund gikk det rykter om mange feil og unøyaktigheter på selve testen. Det passet motstanderne av forbudet godt. Sporten var naturlig nok avhengig av en presist test, og den har kommet:

  • Nå er det ifølge produsenten Kompass fullt mulig å få et sikkert svar på hvorvidt utstyret er manipulert med fluor.

Men innføringen av selve kontrollen må altså likevel utsettes. Det er blitt for kort tid til å samle hele skisporten om de nye rutinene.

FOR det norske miljøet som har dyttet fram denne saken, er det en dårlig nyhet. Samtidig er den underliggende politiske utviklingen i sporten langt mer positiv enn for bare et snaut år siden da FIS sensasjonelt vedtok dette forbudet.

Den gang ble den nye regelen hasteinnført av den allmektige, avtroppende FIS-presidenten Gian Franco Kasper på en stemningsbølge under sporten miljøkonferanse på den vakre, tyske blomsterøya Mainau. Der bestemte Kasper seg plutselig for å skjære igjennom alle vanskelige utredninger om hvordan dette nye forbudet eventuelt kunne bli kontrollert, og ba styremedlemmene sine bare si ja.

I FIS er det lang historie for at Kasper får viljen sin.

er det en tilnærmet samlet skisport som skjønner at det er helt helse -og miljømessig nødvendig å stoppe bruken av fluorbasert skismurning. Da blir forbudet atskillig mer robust.

Det er også idrettspolitisk nødvendig. Gian Franco Kasper sitter på overtid, og dette hastevedtaket er i ettertid blitt skarp kritisert. En stor fluorprodusent har truet med rettssak, og flere utstyrsleverandører har jobbet i kulissene for å få vedtaket omgjort.

DET er ikke lenger aktuelt. Den sivile lovgivningen både i USA og EU presser fram en varig endring, og sporten er grunnleggende enig om at det er riktig. Det viser også holdningen i internasjonal skiskyting der IBU raskt valgte å følge resten av skisporten.

For dette er mest av alt sportene eget etiske valg. Og det er tatt.

DEN skitne kampen om å få selge ut restlagrene av giftig skismurning, har de siste månedene påvirket debatten om den nye kontrollen er bra nok. Men dette maset er egentlig bare et mellomspill. Det er ikke skismurning eller maksimal glid som er det viktigste i denne sporten.

Etter avsløringene av hvor giftig fluoren er, gjelder det å beskytte alle de som er glad i å gå på ski. Den beskyttelsen krever et forbud som blir fulgt. Dette handler grunnleggende om egen etikk, ikke felles konkurranseregler.

er det altså bare snakk om å få på plass det rent praktiske. Der har et par av skidisiplinene som alpint og hopp allerede strenge kontrollrutiner på annet utstyr. Det gjør det enkelt å legge til fluorkontrollen.

Utfordringen er nøyaktigheten i måleapparatet. Når den nå blir rapportert som god nok, gjenstår det å finne nivået på de restene av fluor som ligger i gammelt utstyr. Det er nødvendig for å få et juridisk grunnlag for reaksjoner på eventuelle brudd på de nye reglene.

AKKURAT det med grenseverdier kan være utfordrende både for utøvere og fabrikanter. Poenget bak forbudet er jo nettopp at fluor er et svært motvillig nedbrytbart stoff.

Da hjelper kanskje ikke den mest nøyaktige vask av gamle ski og brett. Selv i produksjonsutstyret for nyutviklet skismurning uten forbudte stoffer, kan det fortsatt finnes fluorrester som gir utslag på kontrollapparatet.

DETTE alvoret i selve giften setter også spesielle krav til hvilke grenseverdier og straffereaksjoner sporten velger for å følge opp forbudet.

Allerede i våres var Roman Kumpost; den tsjekkiske lederen av kontrollgruppa til FIS, tydelig på at dette var et arbeid som måtte utvikles over tid:

- Grenseverdiene vil bli satt ut fra forskjell mellom fluorbruk og mulig forurensning på grunn av dårlig rengjøring eller brukt utstyr. Disse verdiene justerer vi gjennom testingen i sommer, sa han den gang.

GRAVER: Vidar og Vidar graver etter jord og mark i området rundt Holmenkollen Skianlegg for å teste fluor-nivået. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

DENNE nøyaktigheten i testingen har altså produsenten rent teknisk oppnådd, men ikke tidsnok. Da FIS valgte å droppe den avtalte samlingen med skinasjonene, var svaret egentlig gitt:

  • Selve gjennomføringen av det internasjonale fluorforbudet blir utsatt til neste vinter.

For norsk skisport betyr det i praksis at det nasjonale forbudet mot fluor i barne- og ungdomsklassene blir stående, mens junior -og seniorløpere i langrenn fortsatt kan bruke fluorprodukter.

Om de da ikke velger å starte denne nødvendige endringen selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer