Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Molde-Vålerenga

Klokt å vente med applausen

Dag-Eilev Fagermo har fått Vålerenga tilbake i stående. De tre neste kampene vil vise hvor støtt laget står.

FORNØYD MED MYE: VIF-trener Dag Eilev Fagermo ser at ting er på vei til å falle på plass i Vålerenga. Han er ikke den første treneren som har følt det. I fjor var Ronny Deila på samme sted etter ti serierunder. Så det er klokt å holde igjen applausen, det er nå det begynner. Vålerengas tre neste kamper vil fortelle mye. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD MED MYE: VIF-trener Dag Eilev Fagermo ser at ting er på vei til å falle på plass i Vålerenga. Han er ikke den første treneren som har følt det. I fjor var Ronny Deila på samme sted etter ti serierunder. Så det er klokt å holde igjen applausen, det er nå det begynner. Vålerengas tre neste kamper vil fortelle mye. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

MAN SIER GJERNE ti serierunder må til for å definere et lags sesong. At alt før det, fordi sesongen ikke har satt seg, blir mest prat og spekulasjoner, at der sånt som vi i media er mest opptatt av.

Det er mye riktig i det, om du tar Vålerenga ut av likninga.

Det eneste som synes å sitte fast på Valle er mangel på stabilitet over en hel sesong.

FOTBALL ER FERSKVARE, det handler om her og nå. Resultater, tabellposisjon og form – der har du ordene som styrer samtalen, preger hverdagen i klubbene og deres omgivelser. Du kan selvfølgelig spe på med skader, tilbud utenfra og potensielle overganger – alle faktorer som kan velte en sesong.

Fra dag til dag handler det likevel først og fremst om prestasjoner.

DEN FORRIGE PRESTASJONEN og den neste prestasjonen, det er de som gjelder. Man snakker om det som var bra, det som var dårlig og det som må forbedres. Og så ser man på tabellen selv om man sier at tabellen er uviktig så tidlig i sesongen.

Fra åttendeplassen og oppover opplever er det stort sett greit, der opplever man alt fra ro til reinspikka eufori.

Fra ni og ned vil det i stadig større grad være alt fra en viss uro til krisestemning.

PÅ OSLOS ØSTKANT er det optimisme med tanke på tabellen og tre seirer på fire strake kamper uten baklengsmål. Vålerenga er på tredjeplass fordi defensiven skal ha blitt så veldig mye bedre.

TOPP FIRE SER for øvrig slik ut:

  • Bodø/Glimt 30
  • Molde 25
  • Vålerenga 19
  • Odd 16

PÅ SAMME TID i fjor, altså etter ti serierunder, så topp fire slik ut:

  • Odd 25
  • Bodø/Glimt 20
  • Molde 19
  • Vålerenga 18

SOM DU SER er det de fire samme lagene som i 2019. To av dem har forbedret seg kraftig, spesielt Bodø/Glimt som har ti poeng mer. Odd har gått den andre veien og mistet ni poeng sammenliknet med i fjor.

Det eneste laget som står stille er Vålerenga.

Ett poeng bedre, men fire mål dårligere enn i 2019.

I fjor scoret Vålerenga 17 mål på de ti første kampene.

I år har laget bare scoret 13.

VI KAN DISKUTERE Vålerenga defensivt til vi får skjegg, men faktum er følgende. Etter ti serierunder i 2019 hadde Ronny Deilas VIF ti baklengsmål. Etter ti runder i 2020 har Dag-Eilev Fagermos VIF nøyaktig det samme.

Det som er blitt bra i år var altså like bra etter ti serierunder i fjor.

Utfordringen til Fagermo ligger derfor i at det som skjedde i fjor ikke må skje i år.

VÅLERENGAS TRE NESTE kamper er Molde (B), Brann (B) og Bodø/Glimt (H). På Aker Stadion er normalen at de blir skikkelig rundjult, i Bergen har Vålerenga en tendens til å få med seg noe, og når Bodø/Glimt kommer til Intility møter de laget de banket 6–0 hjemme i fjor.

Da, i runde 14, kom Bodø/Glimt til Oslo som serieleder etter tre strake seirer.

8. august, i år i runde 13, kommer de mest sannsynlig til Oslo som serieleder, og kan hende også som ubeseiret på 12 kamper.

ALT VÅLERENGA HAR gjort til nå er å forberede seg på å gjøre det bedre enn i fjor. Det er nå det begynner for Dag-Eilev Fagermo. Det er herfra og ut vi får se hva han har tilført en av Norges skjøreste fotballag. Som ofte er i posisjon på grunn av talent og ferdigheter, men som like fort mister det på grunn av mangel på stabilitet og alt annet som plager hovedstadens beste fotballag.

I fjor endte Vålerenga på tiendeplass etter 16 poeng på de 20 siste kampene.

Fem serierunder før slutt handlet alt om å unngå nedrykk.

DER LIGGER UTFORDRINGEN Dag-Eilev Fagermo må håndtere. Vålerenga er ofte bra i perioder. Over tid, ikke like mye. Laget pleier å kollapse. De ti første serierundene er en sånn periode, kravet til stabilitet begynner nå.

Utfordringen med Molde (B), Brann (B) og Glimt (H) i de tre neste kampene kunne knapt vært større.

Er Vålerenga fortsatt topp fire når vi tar kvelden 8. august går det an å konkludere med at ting har skjedd på Valle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!