HAN KLAPPER I HENDENE: Han smiler og han ler, så glad er Klopp over de defensive stegene Liverpool har tatt denne sesongen. Mer enn noen ganger bruker Li verpool-manageren ordet defend (forsvar) når han snakker. Derfor vinner Liverpool ligaen i mai. Foto>: AP Photo/Rui Vieira
HAN KLAPPER I HENDENE: Han smiler og han ler, så glad er Klopp over de defensive stegene Liverpool har tatt denne sesongen. Mer enn noen ganger bruker Li verpool-manageren ordet defend (forsvar) når han snakker. Derfor vinner Liverpool ligaen i mai. Foto>: AP Photo/Rui VieiraVis mer

Liverpool på vei mot klubbens første Premier League-tittel

Klopp har gjort angrepsmaskinen Liverpool til et defensivt klokere fotballag. Premien kommer i mai

Manchester United, Arsenal, Chelsea og Manchester City har alle flyttet grenser i Premier League. Denne sesongen er det Liverpools tur.

  • Liverpool-Arsenal 5–1 (4–1)

DE TI SISTE åra har laget som toppet tabellen før den tradisjonsrike runden 2. juledag vunnet Premier League åtte av ti ganger. Unntakene er sesongene 2008/2009 og 2013/2014.

Begge gangene ledet Liverpool inn i jula.

Ved sesongslutt 2009 var de nummer to, fire poeng bak Manchester United.

I 2014 nummer to igjen, to poeng bak Manchester City.

I 2009 TAPTE Liverpool seriegullet gjennom dårlig vinterform i januar og februar. Manchester United høstet 21 poeng etter sju seirer på rad de to første månedene av året. Liverpool plukket bare ti etter to seirer, fire uavgjort og ett tap i samme periode. Og derfor spilte det ingen rolle at de slo Manchester United 4–1 på Old Trafford i mars, det var United som vant sitt 18. ligagull med fire poeng

Da var plutselig erkefienden likt i antall ligagull, det sto 18–18.

To år seinere var det 19–18 Manchester United.

I 2013 ble det 20–18.

I 2014 SKULLE det blitt 20–19. Det burde blitt det også. Selv om romula var tung med to 1–2 tap for Manchester City og Chelsea – og Liverpool derfor startet det nye året på femteplass – var vinteren meget god. I slutten av april, tre serierunder før slutt ledet Liverpool med fem poeng på Chelsea og seks på Manchester City (en kamp mindre spilt).

Så snublet Steven Gerrard mot Chelsea på Anfield (0-2).

Deretter ble det bare 3–3 mot Crystal Palace i London.

Parallelt vant City alle kampene de spilte.

Og så ble det ikke 20–19 likevel.

MEN DET BLIR det når vi skriver mai 2019. Liverpool har nemlig ikke bare overlevd romjula. Jürgen Klopps ubeseirede mannskap har tatt ytterligere steg, utvidet ledelsen og begynt å likne på det laget som herjet på veien til Champions League-finalen mot Real Madrid i mai. Eller nei, nå som de offensive kreftene er skikkelig på gang igjen, er Liverpool bedre enn det laget som herjet på veien til Kiev.

De slipper jo knapt inn mål.

DET SIES AT 0,5 baklengsmål per kamp er en slags defensiv gullgaranti i alle ligaer. Liverpool står med 0,4 etter 20 spilte kamper. De har ikke tapt i ligaen, er det eneste ubeseirede laget i hele det engelske ligasystemet, og på Anfield har ikke tapt en eneste kamp i hele 2018. Og selv om det selvfølgelig er mange grunner til det tror jeg Jürgen Klopps ekstremt skjerpede fokus på forsvarsspillet er det som utgjør den store forskjellen.

Etter 20 serierunder forrige sesongen var Liverpools målforskjell 46–23.

Etter 20 serierunder denne sesongen er tallene 48–8.

JÜRGEN KLOPP BRUKER ordet defend (forsvar) mer enn noen gang når han snakker om hva som må til for å vinne Premier League. Det bør være søt musikk for alle som holder med Liverpool. For offensiven går av seg selv, den er blitt så instinktiv at kontringene og de mange plassbyttene framme i banen går på autopilot.

Liverpools eneste virkelige akilleshæl, fordi de flytter backene høyt så fort ballen er vunnet, er manglende presisjon og balltap på egen halvdel.

Det ga Arsenal ledelsen i denne kampen.

Jeg tipper Dejan Lovren, som slo det svake oppspillet før 0-1, og Fabinho, som før det hadde en meningsløs tversoverpasning, vil få høre det fra Klopp.

ROMJULA HAR OGSÅ ført til at Liverpools neste seriekamp, den på Etihad 3. januar, ikke lenger er en fartsdump å engste seg for. En stor utfordring, selvfølgelig, men mest en fest å glede seg til. Slik tabellen ser ut vil torsdagskvelden i Manchester mest være en liten matchball for Klopp og de røde.

Det forteller alt om Liverpool 2018/2019.

Det forteller alt om en fotballklubb som aldri har spilt bedre fotball.