Klopp-kritikken: - Latterlig å si

Liverpool Echo-journalist om kritikken Liverpool-manager Jürgen Klopp får.

EN SISTE FINPUSS: Jürgen Klopp snakker med Mohamed Salah og de andre Liverpool-spillerne under den siste treningen. Foto: NTB Scanpix
EN SISTE FINPUSS: Jürgen Klopp snakker med Mohamed Salah og de andre Liverpool-spillerne under den siste treningen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tottenham - Liverpool spilles 21.00 lørdag (TV 2 og Viasat 4)

MADRID (Dagbladet): Liverpool og Tottenham har nettopp gjennomført den siste treninga på Wanda Metropolitano før kveldens gigantmøte i Champions League-finalen.

Noen timer tidligere tok Liverpool-manager Jürgen Klopp selv opp det faktum at han har tapt seks strake finaler som manager for Borussia Dortmund og Liverpool, på en pressekonferanse på stadion.

SE TV: Stemninga sto i taket blant Liverpool-supporterne på Youngstorget i Oslo da Mohamed Salah satte 0-1 på straffespark etter bare to minutter. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Liverpool Echo-journalist James Pearce er på plass i Madrid. Han følger de røde tettere enn de fleste, og han tror Klopp er lei av å snakke om denne finale-forbannelsen.

- Det handler mer om at han stadig blir minnet på det fram mot denne kampen. Så fort Liverpool vant semifinalen mot Barcelona, fleipet han om at det nå kom til å bli uker der folk minner ham på at han har tapt seks finaler på rad, sier Pearce og fortsetter:

- Jeg mener det er for mye fokus på det, for når du ser på de finalene, så kan jeg ikke se at det har vært en finale hvor han har tapt der han på forhånd har ledet et lag som var favoritter til å vinne. De var underdogs i Tyskland med Borussia Dortmund, og selv med Liverpool kan du si at Europa League-finalen mot Sevilla var kanskje 50/50.

SE TV: Liverpool øynet et håp om ligagull i første omgang, men Manchester City ville det annerledes. Video: Jesper N. Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Latterlig

Likevel er dette noe som blir brukt mot Klopp, særlig fra rivaliserende supportere, men også eksperter. Dersom Liverpool skulle tape nok en finale, vil det nok fortsette med samme eller mer styrke.

- Noen ganger hører og leser du folk som sier at han ikke vet hvordan han vinner finaler. Det er en latterlig ting å si, for han har ledet Liverpool og vunnet mange kamper hvor de har vært under stort press, mener Pearce.

PÅ PLASS I MADRID: James Pearce. Foto: Christian Monge Hugsted / Dagbladet
PÅ PLASS I MADRID: James Pearce. Foto: Christian Monge Hugsted / Dagbladet Vis mer

- Derfor er det en annerledes følelse rundt denne kampen enn det var i Kiev for 12 måneder siden, hvor det var en så stor bragd i seg selv å komme til finalen. De slo spådommer til skamme og hadde ikke konkurrert i finalespillet i Champions League på ni år, så det å komme til finalen var bedre enn fansens villeste drømmer, sier Pearce, som peker på at det ikke er noe sjokk at de er i finalen denne sesongen, med tanke på nivået de røde har vist gjennom sesongen.

Pearce mener det vil være en stor lettelse for Klopp om han endelig skulle vinne en finale igjen. Og han tror ikke tyskeren vil legge noe skjul på gleden.

- Du vil iallfall ha et kamera bare på ham den første timen etter at fløytesignalet går om de vinner. Vi har sett gjennom denne sesongen hvordan han får utløp for følelsene sine, det kostet ham noen kilo da han løp ut på banen og klemte keeperen mot Everton da Divock Origi scoret og kampen ikke var over. Han sa forrige uke at han har forsøkt å holde styr på følelsene sine, men lykke til med det hvis Liverpool vinner Europa-cupen. Jeg tror vi får se Klopp feire som han aldri har gjort tidligere.

SE TV: På Youngstorget i Oslo har tusenvis samlet seg for å få med seg Champions League-finalen mellom Tottenham og Liverpool. Men hvem av trenerne har det beste utgangspunktet? Programleder Kristoffer Løkås og sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, gir deg alt du trenger å vite. Vis mer

- Krone verket

Viasat-kommentator Roar Stokke skal kommentere sin 18. finale i kveld. Han inntar boksen på Wanda Metropolitano sammen med makker Lars Tjærnås.

Han har nettopp kommentert begge lagenes treninger og det har gått i ett hele dagen. Likevel tar han seg tid til en liten prat med Dagbladet.

SKAL KOMMENTERE: Roar Stokke. Foto: Christian Monge Hugsted / Dagbladet
SKAL KOMMENTERE: Roar Stokke. Foto: Christian Monge Hugsted / Dagbladet Vis mer

Stokke tror det er noe som ligger og knager hos Klopp at han nå står med seks strake finaletap som manager.

- Selvfølgelig. Det som driver en manager som Klopp er den konkurransen mot Guardiola. De beste managerne drives av å vinne, han er jo en vinnerskalle av dimensjoner, så jeg tror helt sikkert en manager av størrelsen til Jürgen Klopp, som først gjorde en fenomenal jobb med Borussia Dortmund og så gjør en fremragende jobb med Liverpool, det er på en måte å krone verket som et synlig bevis på hvor stor han er. For hver finale han taper, vil det spørsmålet heftes ved ham og skape et større press, sier Stokke og fortsetter:

- Og så tenker jeg slik at de største profilene i Premier League kanskje er Pochettino, Klopp og Pep Guardiola. Guardiola har også mislyktes i Champions League, og jeg tror det plager ham. Derfor tror jeg de tar disse tapene så sterkt. Og det holder ikke for de beste. De skaper vinnerkultur og er det på en måte en ting som definerer vinnerkultur, så er det selvfølgelig å vinne mange fotballkamper på rad, men du må også ha et synlig bevis i premieskapet, sier Stokke.

I likhet med James Pearce, tror Stokke at Klopp vil ta helt av i en eventuell feiring.

- For å sette den signaturen på det verket han har skapt i Liverpool, så må det et trofé til. Det vet Klopp, og det vet resten av fotballverden, og derfor vet også Klopp hvor usedvanlig viktig det vil være for ham å vinne denne kampen. Hvis Liverpool vinner, så vil det åpne seg en stadionport og så vil han løpe tilbake til Liverpool. Så det er klart han vil føle på presset, sier Stokke og fortsetter:

- Han kommer til å fremstå i alle sin prakt, med det bredeste smilet i verden og den humoren som han er kjent for. For Jürgen Klopp er det bare én ting som teller, og det er å vinne trofeet, sier Stokke.