TETT FORHOLD: Zeljko Buvac har vært Jürgen Klopps høyre hånd siden 2001. Nå er han ferdig i Liverpool. Foto: AFP/Paul Ellis
TETT FORHOLD: Zeljko Buvac har vært Jürgen Klopps høyre hånd siden 2001. Nå er han ferdig i Liverpool. Foto: AFP/Paul EllisVis mer

Zeljko Buvac løst fra kontrakten med Liverpool

Klopps assistent bekreftet ferdig i Liverpool

Offisielt ferdig i klubben etter å ha samarbeidet med Klopp i 17 år.

Buvac er nå offisielt er ferdig i Liverpool. Det ble bekreftet fra flere hold søndag, blant annet Liverpool Echo, avisa som følger klubben tettest.

Bosnieren har vært Jürgen Klopps høyre hånd siden de to begynte å samarbeide i Mainz tilbake i 2001. De to spilte sammen i den tyske klubben på 90-tallet, og var begge tydelige på at de kunne tenke seg å bli trenere den dagen fotball-karrieren var over. De to avtalte at uansett hvem av dem som først fikk sjansen som hovedtrener, skulle ta med seg den andre som assistent.

Da Klopp la opp som spiller, og umiddelbart fikk sjansen som hovedtrener i Mainz, holdt Buvac løftet og gikk inn i Klopps trenerteam. I sju år ble de i den tyske klubben, hvor det både ble opprykk og kvalifiseringsspill til Europa.

De to fortsatte samarbeidet i Borussia Dortmund fra 2008 til sommeren 2015, da Klopp valgte å trekke seg etter to strake seriemesterskap og ett cupgull på sju år.

Da Klopp ble kontaktet av Liverpool høsten 2015, hadde tyskeren ett krav til ledelsen. Han skulle ha med sitt eget trenerteam bestående av Buvac og den andre assistenten igjennom mange år, Peter Krawietz. Buvac har tidligere blitt referert til som «hjernen», mens Krawietz har blitt kalt «øyet» i Klopps fotball.

Begge to har med andre ord vært svært viktige for Klopps suksess.

Dro plutselig

Sjokket var derfor stort da nyheten om at Buvac hadde forlatt klubben midlertidig, grunnet personlige årsaker bare dager før Champions League-semifinalen mot Roma i slutten av april i fjor.

Om Buvac var ute av klubben permanent, var det heller ingen som kunne svare på. Klopp har også nektet å svare på spørsmål om sin tidligere assistent siden den gang.

Det gjør at få, om ingen, vet hva som er den egentlige grunnen til at Buvac og Klopp nå har avsluttet det 17 år lange samarbeidet.

Til tross for at han ikke har vært å se på Melwood siden i april, har han stått oppført som ansatt på klubbens offisielle nettsider. Sånn har situasjonen vært, helt til i dag.

Erstattet i sommer

Den offisielle exiten kommer likevel ikke uventet, ettersom Klopp erstattet assistenten med nederlenderen Pep Lijnders allerede i sommer.

Så langt ser det ut til å ha fungert fint, ettersom Liverpool topper Premier League med 60 poeng, fire poeng foran Pep Guardiolas Manchester City.