Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klopps utsagn vekker oppsikt: - Romantikken er borte

Liverpool har hentet både den dyreste keeperen og forsvarsspilleren gjennom tidene på seks måneder. Nå får Jürgen Klopp kritikk for tidligere utsagn.

COLGATE-SMIL: Jürgen Klopp har fått det som han vil i sommer. Liverpool har hentet flere spillere, og tyskeren har et slagkraftig mannskap før årets Premier League-sesong. Foto: NTB Scanpix
COLGATE-SMIL: Jürgen Klopp har fått det som han vil i sommer. Liverpool har hentet flere spillere, og tyskeren har et slagkraftig mannskap før årets Premier League-sesong. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Den dagen det her er fotball, så har jeg ikke jobb lenger.

Jürgen Klopps ord etter at rivalen Manchester United betalte nærmere 90 millioner pund for Paul Pogba i 2015 har gått sin seiersgang i sosiale medier og ymse britiske aviser de siste dagene.

For når vi spoler fram to sesonger, har Liverpool kjøpt både den dyreste forsvarsspilleren og den dyreste keeperen i fotballhistorien på et halvt år, hvis man ikke tar høyde for konsumprisindeksen.

Både keeperen Alisson Becker og Virgil van Dijk plasserer seg høyt på lista over de dyreste overgangene gjennom tidene.

Bygger kollektiv

Nå hører det med til historien at markedet har eksplodert de siste åra, at Liverpool har vært med i pengemaskinen Champions League, at klubben har solgt for mer enn de har kjøpt i flere vinduer på rad før årets sesong og at Klopp selv påpekte dette i 2016:

- Fotball handler om å spille sammen. Du vil alltid ha de beste spillerne, men du er helt avhengig av å bygge en gruppe for å oppnå suksess. Andre klubben kan bruke penger på toppspillere, jeg vil gjøre det annerledes. Jeg hadde også gjort det annerledes hvis jeg hadde hatt penger. Jeg prøver å bygge et kollektiv.

Men likevel. I år har både Van Dijk, Alisson, Fabinho, Shaqiri og Keita ankommet Merseyside. Det er et ganske morsomt poeng.

- Romantikken er borte

Det mener i hvert fall The Mirrors Andy Dunn. I en kommentar denne uka skriver han:

- Jürgen Klopp gjør det han sa han ikke skulle. Han betaler overpris for å fikse de åpenbare problemene. Det er ikke noe galt med overgangene, men det står i kontrast med Klopps første år i Liverpool.

Dunn fortsetter:

- Romantikken som en gang gikk hånd i hånd med Klopps navn er borte. Han bruker bankkortet på samme måte som alle andre.

For å helle litt bensin på bålet lot vi også Manchester Uniteds norske supporterklubb få lov til å uttale seg i saken.

Redaktør Lars Morten Olsen, sier:

- Klopp får nesten selv stå for det han sier. Som United-supporter må jeg innrømme at Liverpool per dags dato er sommerens overgangsvinner. Heldigvis er det litt tid igjen, for det begynner å haste for United, sier Olsen til Dagbladet.

- Det skal sies at dette ikke rimer helt med det Klopp har sagt tidligere, men Liverpool har hatt flere finaletap nå og er interessert i å vinne trofeer. De har hentet de nødvendige forsterkningene, og har kanskje innsett at det ikke er så enkelt som de først trodde.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 23.05.2015 - TAKK! Borussia Dortmund-fansen takket Jürgen Klopp for hans tid i klubben før hjemmemøtet med Werder Bremen i ettermiddag. Video: Eurosport Vis mer

Pål Christian Møller, formann i Liverpool supporterklubb, tar det med knusende ro:

- Jeg oppfatter at Klopp er veldig tydelig på det han vil ha. Han vil ha de aller beste. Det gjør at han er mer tålmodig. Får han ikke de han vil ha, kjøper han ikke de nest beste. Det kostet oss mye i forrige sesong at vi ikke har hadde bedre andrevalg. Reservene har vært for dårlige, det så vi i Champions League-finalen mot Real Madrid.

Nære konkurs

Det er ikke mange år vi skal tilbake i tid før Liverpool var en skakkjørt skute. Den nåværende eieren, FSG, tok over en klubb som var timer unna å bli satt under administrasjon (noe som ville gitt 9 poengs straff) etter flere år under den amerikanske duoen Tom Hicks og George Gillett.

John W. Henry og FSGs overgangspolitikk de første åra handlet om å kjøpe ungt og selge spillere med profitt. Coutinho er kanskje det beste eksemplet, men Liverpool har solgt flere stjernespillere under FSGs ledelse.

FSG-BUSINESS: Philippe Coutinho ble hentet for under hundre millioner og solgt for halvannen milliard. Foto: NTB Scanpix
FSG-BUSINESS: Philippe Coutinho ble hentet for under hundre millioner og solgt for halvannen milliard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De har også fått godt betalt for spillere som Joe Allen, Christian Benteke og Mamadou Sakho.

Det gjør faktisk at de før sommerens vindu hadde solgt for mer enn de har kjøpt for under Klopps ledelse.

Liverpool er klar for sin tredje strake sesong i pengemaskinen Champions League, og har etablert seg som en utfordrer til Manchester-klubbene, Chelsea, Tottenham og Arsenal igjen.

Det har sin pris, og nå har de altså virkelig slått på stortromma. Liverpool-supporterne jubler garantert over at de nå ser ut til å ha et lag som kan ta det neste skrittet.

- Naturlig
Fotballekspert Lars Tjærnås laster ikke Klopp for å bruke sjekkheftet:

- Jeg tror fotballverden for stort sett alle managere er veldig enkel: Du vil vinne, du vil ha suksess. Jeg tror også stort sett alle tenker likt hvis de får muligheten til å hente en god, men dyr spiller: Jeg sier ja takk. Sånn sett virker jo Klopps uttalelser fra den gang satt veldig på spissen.

EKSPERT: Lars Tjærnås. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Lars Tjærnås. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva tenker du om Klopps tidligere uttalelser?

- Vi får ta det for hva det var, noe han i ettertid kanskje føler han burde formulert annerledes. Derfor mener jeg selvsagt at Liverpool gjør det rette nå. De får lov å bruke penger- og de bruker penger. Og de bruker dem klokt, tror jeg.

- Hva tenker du om spillerne som har kommet inn?

- Skal du handle spillere henter du en av to ting: Enten spillere med ganske like egenskaper som du har, bare bedre. Eller spillere med andre typer egenskaper, som gjør at du er bedre rustet til ulike typer kampbilder. Liverpool har gjort begge deler. Allison er bedre enn de som var der, og jeg tror han kommer til å gi bakre leddet større trygghet. Fabinho har den behagelige kombinasjonen av å få tak i ballen ofte og å miste den sjelden. Dessuten styrker han laget på dødballer begge veier. Shaqiri gjør at de i enkelte kamper kan spille med kanter på begge sider som kan passere motstandere, og skape ekstrem ubalanse. Så det ser lyst ut for Liverpool akkurat nå, sier Tjærnås.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media