TUNGE DAGER: Manuel Neuer er en av tyskerne som rett og slett er ute av form om dagen. Lørdag gikk de på et 0-3-tap mot rivalen Nederland. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
TUNGE DAGER: Manuel Neuer er en av tyskerne som rett og slett er ute av form om dagen. Lørdag gikk de på et 0-3-tap mot rivalen Nederland. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFPVis mer

Tysklands kollaps

Klør seg i hodet etter tysk kollaps. Dette overrasker ekspertene mest

Tyskland har ikke klart å ta grep etter VM-fiaskoen tidligere i år. Lørdag røk de på et pinlig tap mot Nederland.

Tyskland har lenge dominert i internasjonal fotball, og var på den absolutte toppen etter VM-gullet i 2014.

Men nå, fire år seinere, er det snudd helt på hodet.

Først og fremst ble sommerens VM en ren fiasko. Den regjerende mesteren røk ut allerede i gruppespillet - noe de faktisk aldri har gjort før. I lokale medier ble det forståelig nok kalt en historisk fiasko.

Men Tyskland sliter også - noe overraskende - nå i Nations League. Søndag kom bunnpunktet, da de tapte 0-3 for rivalen Nederland og ligger helt sist i gruppa.

Hva er det som har skjedd?

- Det som overrasker meg mest, er mangelen på det som alltid har vært Tysklands varemerke - solidaritet. Nå er de vidåpne defensivt og avgir store rom. De har en manglende evne til å beskytte rom foran eget mål på dødball, og har en dårlig struktur, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

OVERRASKET: Lars Tjærnås. Foto: Erlend Aas / Scanpix
OVERRASKET: Lars Tjærnås. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Stjernespillerne skuffer

Eivind Bisgaard Sundet følger tysk fotball tett gjennom ekspertkommentering i Viasat. Han omtaler først VM som et kapittel for seg selv:

- Ting fungerte ikke. De prøvde å finne grunner til hva som gikk galt, og der var Mesut Özil nevnt, de hadde visst en dårlig oppladning og sånne ting. Men nå ser det ikke ut som de har klart å snu det etter VM, heller, sier Sundet til Dagbladet.

Sundet beskriver også at det som tradisjonelt har vært Tysklands desidert beste klubblag, Bayern München, har slitt innledningsvis i sesongen.

- Det ser ikke ut som om de er i form. Det er litt rart. Mot Nederland lørdag kveld ble de helt utspilt, rett og slett, sier Sundet.

Han legger merke til at landslagssjef Joachim Löw holder seg til det faste og kjente: For eksempel lar han ikke Manchester City-stjerna Leroy Sané slippe til, til tross for at spillere som Manuel Neuer, Thomas Müller, Jérôme Boateng og Mats Hummels ser ut til å være ute av form. Her er Tjærnås enig:

- Boateng og Hummels ser alt annet enn solide ut. De mangler også en typisk «nummer ni», som de alltid har hatt mange å ta av, sier han.

HERJET: Memphis Depay og et ungt nederlandsk lag. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
HERJET: Memphis Depay og et ungt nederlandsk lag. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP Vis mer

Enormt press

I fotballen er det en kjent sak at om det går dårlig, er den første løsningen ofte å bytte trener.

Joachim Löw har vært landslagssjef i Tyskland i 12 år. Disse åra har vært fulle av suksess, det er det liten tvil om, helt til nedturen kom i sommer. Löw var under stort press, men etter en omfattende vurdering ble det vurdert dit hen at han skulle få fortsette som landslagssjef.

MYE Å TENKE PÅ: Joachim Löw. Foto: NTB Scanpix
MYE Å TENKE PÅ: Joachim Löw. Foto: NTB Scanpix Vis mer

0-3-tapet lørdag var først og fremst en tangering av Löws største tap med landslaget. Det var også nederlendernes første seier over nabolandet siden 2002.

Nå raser debatten på nytt. Skal han virkelig få sitte som landslagssjef noe særlig lenger?

- Det ser ut som han ikke vet helt hva han holder på med. Jeg var overrasket over at han fikk bli etter VM, særlig med tanke på hvordan de framsto der. Nå kommer den diskusjonen opp igjen, sier Sundet.

Lars Tjærnås sier:

- Hvor mye av dette som er Löws feil og ansvar er vrient, men at det begynner å brenne for ham er nok trolig, sier han.

Nations League, gruppe A avdeling 1:
Frankrike21102-14
Nederland21014-23
Tyskland20110-31

Møter Frankrike

Nå understreker Sundet at Tyskland tross alt bare har tapt mot Nederland etter VM, men at de gjorde det i begredelig stil.

Tirsdag får Tyskland tøff motstand i Frankrike i Nations League. Den regjerende verdensmesteren hadde de et godt tak på i åpningskampen i turneringa, som endte 0-0.

- Den beste kampen de har hatt etter VM, var den mot Frankrike i Nations League. I VM var de kanskje litt overmodige, nesten litt arrogante, men overfor Frankrike har de respekt. Da gikk de ut med fire stoppere, sier Sundet.

- Men mot Nederland hadde de null kontroll bakover.

- Står tysk fotball overfor et generasjonsskifte?

- Nå er Neuer 32 år, Hummels 29. De har mange år igjen. Jeg ville trodd de skulle holde til neste EM, men en ting er sikkert, og det er at de ikke kan spille slik de gjør nå. Dessuten står liksom ingen helt klare til å ta over akkurat nå, mener Sundet.