Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klør seg i hodet over Klopps gambling:
- Hva skjer med Fabinho?

Brasilianeren kostet 480 millioner kroner i sommer. Han har ikke spilt et eneste minutt for Liverpool etter overgangen fra Monaco.

GLIMRER MED SITT FRAVÆR: Liverpools Fabinho har ikke fått spilletid denne sesongen etter overgangen fra Monaco. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
GLIMRER MED SITT FRAVÆR: Liverpools Fabinho har ikke fått spilletid denne sesongen etter overgangen fra Monaco. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fabinho, eller Fábio Henrique Tavares som brasilianeren heter, spilte 90 minutter for Brasil mot USA forrige helg - hans femte landskamp totalt og den første kampen med flagget på brystet siden 2016.

24-åringen fortalte nylig i et intervju med FourFourTwo at han håpet at spill for Liverpool ville gjøre at han fikk sjansen på landslaget igjen. Ironisk nok skjedde det før han har spilt en eneste offisiell kamp for de røde.

Fabinho kom til Liverpool fra Monaco allerede i mai og kostet rundt 480 millioner kroner. Lokalavisa Liverpool Echo omtalte overgangen som «rask og sjokkerende» fordi den kom ut av det blå uten at noen journalister hadde annonsert overgangen først.

Det hører med til sjeldenhetene at spillere i denne størrelsesorden går så til de grader under radaren på journalister. Det skulle vise seg at Monaco og Liverpool hadde holdt kontakt om en mulig overgang i 12 måneder før han omsider ble klar.

Glimrer med sitt fravær

Fire kamper ut i Premier League-sesongen har ikke Fabinho fått et eneste minutt på banen for de røde. Etter å ha spilt det meste under oppkjøringen, deriblant 70 minutter i generalprøven mot Torino, var det nok mange som ventet at brasilianeren ville starte sesongens første seriekamp mot West Ham.

Fabinho ble imidlertid plassert på benken av manager Jürgen Klopp, og det er det nærmeste han har kommet gressmatta. For de tre neste kampene tilbrakte den allsidige spilleren på tribunen. Mot Tottenham sist var han tilbake på benken - uten å komme innpå.

Det har fått både supportere og eksperter til å undre på hva som skjer. Som Liverpool-reporter Ian Doyle og lokalavisa Liverpool Echo skriver:

«Hva skjer med Fabinho? Og hvis det ikke er noe galt, hvorfor bruker ikke Klopp ham?»

Til sammenlikning har nyervervelser som Naby Keita og Alisson Becker gått rett inn på laget, mens Xherdan Shaqiri har fått noen innhopp fra benken.

Trenger tid

Klopp innrømmet blant annet etter kampen mot Crystal Palace at det var taktiske grunner som gjorde at Fabinho ble utelatt fra troppen i sesongens andre ligakamp.

- Laget er bra og han trenger tid, uttalte Klopp etter 2-1-seieren over Leicester.

- Han kunne selvfølgelig vært i troppen, men det er vanskelig å ta ut troppen for øyeblikket når alle er friske, sa Klopp, som mener Fabinho har tatt store steg de siste ukene.

Med tanke på at Liverpool har vunnet fem av fem seriekamper, er det lett å skjønne hvorfor Klopp ikke gjør store endringer på laget fra kamp til kamp. Men det blir han kanskje nødt til å gjøre i ukene som kommer.

For det kommer kamper på løpende bånd for Liverpool de neste ukene. I løpet av 14 dager skal de røde spille fem kamper, mot Tottenham, PSG, Southampton, Chelsea (ligacupen) og Chelsea. Det er ventet at Fabinho vil få sine første minutter i løpet av denne perioden.

Tar tiden til hjelp

Det er ikke første gang Klopp lar en spiller bli varm før han endelig får sjansen på laget. Mange vil nok huske hvordan Andy Robertson ble utelatt i starten av sesongen etter overgangen fra Hull, før han ble en viktig brikke og spilte totalt 22 seriekamper.

I mellomtida var venstrebacken overlatt til spiller som Alberto Moreno og James Milner. Men Robertson kostet «bare» rundt 80 millioner kroner. Fabinho kostet seks ganger så mye.

Og det at Fabinho endelig fikk en landskamp for Brasil, vil nok gjøre at det blir stilt enda flere spørsmål dersom han ikke blir å finne i Liverpool-troppen framover.

Hovedpersonen selv er klar for å ta fatt på oppgaven.

- Starten har vært en god, god tilpasning. Oppkjøringen var veldig bra, vi spilte ni vennskapskamper og jeg spilte i ni av dem, sier Fabinho til brasilianske Globo Esporte, gjengitt av Sky Sports.

- Det har vært fint. Å ha brasilianere i laget hjelper. Nå gjelder det å få debuten. Jeg er i fin form, trener bra og er forberedt, sier 24-åringen.

FØRSTE ORD: Alex Ferguson forteller at han gleder seg til å se Manchester United igjen denne sesongen. Video: Manchester United / Facebook / NTB Scanpix / Ørjan Ryland Vis mer

Allsidig

Fabinho ble hentet til Liverpool to dager etter det forsmedelige finaletapet mot Real Madrid i Champions League.

- Vi har signert en fantastisk spiller, men også en som jeg mener er like fantastisk som person, uttalte Jürgen Klopp da overgangen var i boks.

Fabinho spilte på høyrebacken i Brasil, men var for det meste defensiv midtbanespiller i Monaco. Liverpool har fått en allsidig spiller som kan bekle flere roller.

- Han har kvaliteten og mentaliteten til å spille på det høyeste nivået i flere posisjoner. Han kan spille som en nummer 6, nummer 8 og en nummer 2. Dette er kult, har Klopp uttalt.

Klopp har ved flere anledninger omskolert spillere til andre posisjoner på banen under sin tid som Liverpool-manager.

James Milner gikk fra å være indreløper til å bekle venstrebacken, Sadio Mané byttet kant da Mohamed Salah ble kjøpt, Jordan Henderson ble flyttet til en mer defensiv rolle og Roberto Firmino ble flyttet fra kanten til sentralt i banen som en «falsk nier».

Fabinho forteller til FourFourTwo at han har snakket med Klopp om hvor han sannsynligvis vil spille.

- Vi hadde mange samtaler før og etter forhandlingene. Han sa at jeg kanskje vil spille i flere posisjoner, men planen er å bruke meg på midtbanen og jeg er klar for å spille der han trenger meg, sier Fabinho.

Tiden vil vise hvor i systemet tyskeren mener 24-åringen passer best inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!