14: 14 VM-scoringer står Miroslav Klose med før kveldens semifinale. Her feirer han den fjerde tyske scoringen i kvartfinalen mot Argentina. Foto: AFP
14: 14 VM-scoringer står Miroslav Klose med før kveldens semifinale. Her feirer han den fjerde tyske scoringen i kvartfinalen mot Argentina. Foto: AFPVis mer

- Klose har kommet lett til det

Takket være manglende konkurranse kan Miroslav Klose bli tidenes toppscorer i VM, mener Jørn Andersen.

VM-studio 20.30: Spania - Tyskland

||| (Dagbladet): Miroslav Klose er turneringsspilleren framfor noen. På tre VM står han med 14 scoringer foran kveldens semifinale mot Spania. Med to scoringer til i mesterskapet vil han være tidenes toppscorer i VM.

I årets VM står han med fire mål på fire kamper - det er ett mål mer enn han scoret på 25 kamper i serien for Bayern München i år ...

- Han er en turneringsspiller. Med manglende kamptrening har han vært veldig verdifull for det tyske landslaget, sier Jørn Andersen til Dagbladet.

- Ikke stor konkurranse Andersen var toppscorer for Vålerenga på 80-tallet og gikk videre til tysk fotball. Nordmannen er bosatt i Tyskland og følger tysk fotball tett.

Han mener Klose har kommet lett til plassen som tysk landslagsspiss.

- Joachim Löw har kanskje et problem, det er en mangel på gode kraftspisser i Tyskland - noe de trenger i systemet de spiller. Det har ikke vært så stor konkurranse om plassen. Klose har kommet lett til det.

- God defensivt Likefullt: Klose leverer - som vanlig - varene når det er mesterskap. Og Löw bør også få ros for å ha beholdt systemet og spydspissen gjennom skiftende formkurver og skadeproblemer.

Andersen mener Klose også har utviklet seg i rollen ettersom han er blitt eldre. Den polskfødte 32-åringen er også aktiv i det defensive arbeidet, noe som var tydelig da han pådro seg to gule kort og ble utvist mot Serbia i gruppespillet.

TYSKLANDEKSPERT: Jørn Andersen. Foto: Erik Berglund / Dagbladet
TYSKLANDEKSPERT: Jørn Andersen. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer

- Löw har forandret spillestilen hans litt. Tidligere var han kun en «boksspiller», men på landslaget må alle bidra defensivt. Löw legger mye vekt på det, derfor er han veldig verdifull for laget, ikke bare en typisk målscorer, sier Andersen.

Trodde ikke på Tyskland Tyskland har imponert stort i VM med et av de yngste lagene i turneringen, Andersen var fullt klar over de unge spillernes styrker, men er likevel overrasket over at de nå spiller semifinale.

- Jeg må innrømme at jeg ikke hadde Tyskland blant de fremste favorittene før turneringen. Det som har imponert meg mest er hvordan de unge spillerne har tatt nivået og stått fram i VM.

Lista over unggutter som har stått fram er lang. Fra Neuer i mål, via Boateng på backplass, Khedira på defensiv midtbane, Özil på offensiv midtbane og Thomas Müller i en hengende spissrolle.

- Hvem har imponert deg mest?

- Alle har imponert. Özil visste vi var god, Müller har også vist i Champions League at han er god, men det er samtidig noe helt annet i et mesterskap. Vi skal heller ikke glemme at det er en rekke unggutter hjemme som banker på døra.

Tyskland ny stormakt? Tysk fotball er i svært god forfatning sammenlignet med konkurrerende ligaer. Gjeldsproblemene i de store klubbene i Italia, Spania og England er enorme, blant annet måtte Barca låne 1,2 milliarder kroner for å betale løpende utgifter som lønn denne måneden.

I sterk kontrast står tysk fotball, der flaggskipet Bayern München i fjor takket nei til 600 millioner for Franck Ribery. Kanskje ikke det smarteste å gjøre når man ser på Riberys sesong og ekteskapelige problemer, men et godt eksempel på hvilke muskler tyske klubber nå har.

Bundesliga er også den ligaen som trekker flest tilskuere i Europa, med en rekke toppstadioner etter VM for fire år siden.

SLEIP: Miroslav Klose er vanskelig å få has på. Her forsøker Nicolas Burdisso seg i kvartfinalen, men Klose fikk likevel to nettkjenninger. Foto: EPA
SLEIP: Miroslav Klose er vanskelig å få has på. Her forsøker Nicolas Burdisso seg i kvartfinalen, men Klose fikk likevel to nettkjenninger. Foto: EPA Vis mer

- Klubber i Spania, Italia og England har investert mye penger på spillere og dratt på seg mye gjeld. I Tyskland har det vært sunn økonomi og klubbene har jobbet med det de har. Det har vist seg å være løsningen på sikt, sier Andersen.

Et nytt eksempel på tysk fotballs oppgang kom i vår, da de på håret unngikk å gå forbi Italia på UEFAs koeffisientliste som fordeler Champions League-plasser. I løpet av de neste sesongene kan Bundesliga få fire plasser i verdens gjeveste klubbturnering på bekostning av Italia og Serie A.