VINKER FARVEL: Etter en eventyrlig landeveiskarriere tar Bradley Wiggins avskjed med resten av sirkuset etter Paris-Roubaix søndag. Birten skal satse på bane mot Rio-OL 2016. FOTO: TDW Sport
VINKER FARVEL: Etter en eventyrlig landeveiskarriere tar Bradley Wiggins avskjed med resten av sirkuset etter Paris-Roubaix søndag. Birten skal satse på bane mot Rio-OL 2016. FOTO: TDW SportVis mer

Klovnen som ble verdens beste syklist

Slik hyller nordmenenne Bradley Wiggins før hans siste løp.

(procycling.no) — Han tjente store penger. Han var en hurra-gutt, det var øl og nytelse av livet.  

Slik beskriver Mads Kaggestad sin tidligere lagkamerat i Credit Agricole.  

Hvor skal man begynne når man oppsummerer den fantastiske karrieren til Bradley Wiggins? 34-åringen som legger landeveissykkelen på hylla etter søndagens Paris-Roubaix, har oppnådd ting mange bare kan drømme om. Men det har hatt sin pris.  

- Hadde Bradley sagt til meg i 2004 at han skulle vinne Tour de France, hadde jeg ikke trodd ham, sier Kaggestad.

Storbritannias mest populære idrettsutøver så dagens lys i Gent, Belgia en vårdag i 1980. Den unge Bradley fikk syklingen inn med maten ettersom hans australske pappa, Gary Wiggins, var banesyklist. En tolv år gammel Bradley tok sine første pedaltråkk som aktiv syklist i Hernie Hill Velodrome på den britiske øya i 1992.  

Veien fra barnetråkkene i Hernie Hill til olympisk medalje skulle ikke ta mer enn åtte år. I farens hjemland tråkket Wiggins seg til bronsemedalje i forfølgelsesritt, før han tok gull på samme øvelse i Aten-lekene i 2004. Dette var bare starten på britens fantastiske medaljefangst i lekene, og det er OL er en viktig grunn til at Wiggins legger landeveissykkelen på hylla og satser på bane etter søndagens Paris-Roubaix. I Rio 2016 skal han runde av med ny fangst edelt metall. Fra før har han hatt syv OL-medaljer rundt halsen.

LES BLOGG: Mikkel Condé om Wiggins´ Roubaix-forberedelser

Klovn
Men Wiggins vil også huskes for sitt engasjement i landeveissyklingen. Likevel skulle det ta tid før han virkelig markerte seg. I sine to første proffår tok briten del i det franske mannskapet til Francaise des Jeux. Her maktet ikke den unge Wiggins å sykle inn ett eneste resultat. Han brøt debuten i Flandern rundt i 2002, og ble diskvalifisert fra Paris-Roubaix året etter. Det skal likevel nevnes at han ble verdensmester på bane for lag samme år.

I 2004 ble han imidlertid hentet til Credit Agricole hvor Thor Hushovd og Mads Kaggestad allerede var en del av mannskapet. Briten ble primært tatt inn for å vinne prologer, men gjennom de to årene i det franske laget ble det heller ingen suksess.

- Sportslig sett var han en helt annen rytter på den tiden. Han var ikke god til å klatre. Jeg så på meg selv som en bedre klatrer, sier Kaggestad.  

Wiggins har i ettertid beskrevet tiden i Credit som helt forferdelig. Likevel påpeker Kaggestad at briten var fantastisk å ha i laget.

KLOVN: Selv med sine verdensmesterstriper på kragen maktet ikke Bradley Wiggins å sykle inn de store resultatene i Credit Agricole. FOTO: TDW Sport
KLOVN: Selv med sine verdensmesterstriper på kragen maktet ikke Bradley Wiggins å sykle inn de store resultatene i Credit Agricole. FOTO: TDW Sport Vis mer

- Triste og grå dager ble bare bedre med Bradley på laget. Han har så mye humor. Han tok rollen som klovn i laget. Jeg bodde mye på rom  med ham, mimrer Kaggestad.

Nordmannens beste minne om briten er da laget var på karaokebar hvor Wiggins stjal hele showet.  

- Han sang Frank Sinatra med fransk aksent. Han burde vært en entertainer i TV. Han er utrolig god å ta folk på kornet og imitere dem. Han er rene papegøyen!

LES OGSÅ: Wiggins: - Roubaix er større en touren

Tendensene kommer til syne
Papegøyen i Credit Agricole skulle etter hvert flakse videre til nok et fransk lag, nemlig Cofidis før 2006-sesongen. Det var her britens karriere på landeveien skulle begynne å skyte fart.

Selv om han ble nummer 123 sammenlagt i Tour de France-debuten i 2006, var det året etter at tendensene til dagens Bradley Wiggins skulle begynne å vise seg fram. I Dunkerque firedagers tok han sin første seier da han vant den ni kilometer lange prologen. En måned senere vant han i tillegg prologen i Critérium du Daphiné Libéré. Og på Tour de France-prologen på hjemmebane i London, ble det fjerdeplass.

- Det som skjedde med Bradley var at han fikk trua på kapasiteten sin. Noen hadde gitt ham ideer om hvordan han kunne få enda mer ut av sykkelkarrieren sin. Han gikk masse ned i vekt og fikk enda mer ut av kapasiteten sin, sier Kaggestad.

En mer klatresterk Wiggins syklet en god sesong for Team Columbia i 2008, men i Team Garmin-Slipstream i 2009 begynte virkelig resultatene å komme. Wiggins åpnet sesongen med seier på prologen i Tour of Qatar, fulgte opp med to andreplasser på prologene i Paris-Nice og Critérium International, seier på siste etappe i De Panne, to andreplasser på tempo i Giro d´Italia, før han rundet av sesongen med sammenlagtseier i Jayco Herald Sun Tour.

Og det var dette året han virkelig skulle vise seg fram som en sammenlagtkandidat i Tour de France ettersom han ble nummer tre sammenlagt (Lance Armstrongs tredjeplass er strøket).

Ekstremt krevende
Før 2010 var spekulasjonene mange til at Wiggins skulle ta del i et nytt storlag fra Storbritannia. Allerede hadde laget sikret seg nordmennene Kurt Asle Arvesen og Edvald Boasson Hagen, men ville ha inn en rytter som kunne vinne Tour de France.  

Team Sky fikk etter hvert sin etterlengtede stjerne.

- Jeg husker det som at han allerede var en stjerne før han kom inn i laget. Han var en rytter som først og fremst var veldig dedikert og som ga 100 prosent når han satte seg mål. Han vet hva han vil og krever enormt av personene rundt ham.

PÅ HJEMMEBANE: Wiggins tok fjerdeplass på Tour de France-prologen i London 2007. FOTO: TDW Sport
PÅ HJEMMEBANE: Wiggins tok fjerdeplass på Tour de France-prologen i London 2007. FOTO: TDW Sport Vis mer

Det forteller tidligere lagkamerat og nå sportsdirektør i Team Sky, Kurt Asle Arvesen.  

Han mener at det som kjennetegner Wiggins er at han ikke gjør som alle andre, men velger ofte å gå motsatt vei.  

Og dette skulle føre til den eventyrlige 2012-sesongen. Wiggins gjorde krav på sammenlagtseierne allerede fra starten av sesongen hvor han vant Paris-Nice, Tour de Romandie og Critérium du Daphiné. Alt med fokus på å vinne sesongens store mål. Tour de France.

- Det var et utrolig gøy Tour de France. Jeg husker Bradley som en ekstremt seriøs kaptein og en bra kar å jobbe med, mimrer Edvald Boasson Hagen.

Nordmannen som nå sykler i MTN Qhubeka, skulle bli en viktig mann for Wiggins som gjorde som han ville og til slutt kunne trone øverst på podiet på Champs Elysees. Det etter å ha slått landsmann og lagkamerat Chris Froome med over tre minutter i sammendraget. Vincenzo Nibali var over seks minutter bak på tredjeplass.

- Den livsstilen Bradley levde det året var helt ekstrem. Han satte alt annet til side og fokuserte bare på sykkel. Det er tøft når du er familiemann, sier Kurt Asle Arvesen.

Det førte også til tempo-gull i OL på hjemmebane få uker etter touren.

- Umulig å prate med
Wiggins har også hatt sine kontroverser. Spesielt rundt og etter Tour de France-seieren har briten blitt en annen mann som fort kan slenge med leppa.  

- Når jeg møter tidligere lagkamerater kan vi stoppe og prate lenge. Men Wiggins er umulig å komme innpå og prate med.

- Man blir automatisk selektiv og verner om seg selv og ikke minst energibruken når man blir så stor. Han har levd et så ekstremt hardt liv med tanke på kosthold og trening at han rett og slett fikk nok av det. Da blir man fort humørsyk, noe jeg kan forstå, sier Mads Kaggestad.

Midt oppi det hele sto også Kurt Asle Arvesen.

KOMMENDE STJERNE: Bradley Wiggins kriget seg opp Mont Ventoux på den 20. etappen av Tour de France i 2009. Briten ble nummer ni på etappen som Juan Manuel Garate vant. FOTO: TDW Sport
KOMMENDE STJERNE: Bradley Wiggins kriget seg opp Mont Ventoux på den 20. etappen av Tour de France i 2009. Briten ble nummer ni på etappen som Juan Manuel Garate vant. FOTO: TDW Sport Vis mer

- Han vet hva han vil og er en ekstremt krevende person å ha rundt seg.  

- Hva mener du med det?  

- Han stiller kanskje mer krav enn det som er vanlig, noe som er rett og rimelig. Samtidig er han veldig flink til å sette pris på ting, sier Arvesen.

En profil forsvinner
Skulle alt gå etter planen, vinner Bradley Wiggins Paris-Roubaix denne søndagen og avslutter en eventyrlig karriere på landeveien. En karriere hvor detaljene har vært viktige.

- Jeg husker før Flandern rundt i fjor så pakket han en egen sekk til å ha i bilen i tilfelle han skulle havne på sykehus, ler Arvesen.

Han påpeker at Wiggins skal få knallhard konkurranse om triumf i Roubaix, blant annet av en rogalending i kanonform.  

Seier eller ikke, Sir Bradley Wiggins vil bli husket som en av de aller største landeveissyklistene gjennom tidene. Husket for prestasjonene, husket for utsagnene, husket for humoren.

Takk, Wiggo.

NORSK HJELP: Med Edvald Boasson Hagen som støttespiller, trillet Bradley Wiggins over streken på Champs Elysees som vinner av Tour de France i 2012. FOTO: TDW Sport
NORSK HJELP: Med Edvald Boasson Hagen som støttespiller, trillet Bradley Wiggins over streken på Champs Elysees som vinner av Tour de France i 2012. FOTO: TDW Sport Vis mer